Witam...
Jaki polecacie obiektyw do D90 do zamrożenia ruchu..?
Szukaj
Witam...
Jaki polecacie obiektyw do D90 do zamrożenia ruchu..?
Do zamrożenia ruchu stosuje sie krótkie czasy, więc czym jasniejszy obiektyw bedziesz miał tym lepiej![]()
sprecyzuj pytanie - na pewno bardziej doświadczeni Ci pomogą w doborze konkretnego szkła
de LXXs + N70-210 + T17-50 / the rest under construction /
moje pstryki
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Ten chyba będzie najskuteczniejszy, jak widać, nieźle mrozi:
A tak serio - jak wyżej, jeśli chcesz "zamrażać" ruch, musisz używać jak najkrótszych czasów otwarcia migawki (jakich konkretnie - popróbuj, albo poczytaj w mądrych książkach/stronach www).
A w osiąganiu najkrótszych czasów pomagają (choć nie są niezbędne) tzw. jasne szkła (jak nie wiesz co to, to też musisz poczytać). A żeby było konkretniej, to (wymienię takie najtańsze, w granicach 700-1500 zł):
35/1.8G DX
35/2D
50/1.4D
50/1.4G
50/1.8D
85/1.8D
Każdy z nich to świetne szkło swoją drogą, więc tu nie ryzykujesz pomyłki.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
A ja uważam odwrotnie - krzywdę można zrobić komuś każąc mu kupować zooma
A tak jeszcze bardziej serio - nie ma to najmniejszego znaczenia wg mnie. Kadrowania można się uczyć każdym sprzętem, nawet palcami złożonymi "w ramkę".
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Ja bym taki kupił...
Winieta w cenie.
Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.
Nie piszesz co właściwie chcesz fotografować. Od tego zależy jakich ogniskowych potrzebujesz.
dzwine pytanie wiec odpowiedź - jasny - np 35 1.8 - bardzo lubiany a dość szeroki
A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje
Skontaktuj się z nami