Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Beskid Niski

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

dokładnie, byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tej sprawy z filtrem polaryzacyjnym na szerokim kącie. Pierwszy raz słyszę, że polar nie pasuje do szerokich kadrów.
    http://skrety.plfoto.com...upragnione D700 + N20-35 2.8 / S50 1.4 / N80-200 2.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iktorn Zobacz posta
    dokładnie, byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tej sprawy z filtrem polaryzacyjnym na szerokim kącie. Pierwszy raz słyszę, że polar nie pasuje do szerokich kadrów.
    Ja rowniez, ale chyba kolega zartowal.

Domyślnie

To powiedzcie mi skąd się wzieły te ciemniejsze miejsca na niebie ?
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Klik raz

Klik dwa

Klik trzy
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    No i popsułeś mi zagadkę
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    No i popsułeś mi zagadkę
    No jeszcze mogę wyedytować...
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Trzeba trochę "fotograficznej zacierki" zjeść, żeby wiedzieć jak z tym sobie poradzić

Domyślnie

Z grubsza rzecz biorąc chodzi zapewne o to, że jeśli wyobrazisz sobie niebo jako półsferę wokół siebie z aparatem, a obiektyw obejmie zbyt szeroki wycinek tej półsfery, to różnice pomiędzy kątami odbicia światła z różnych części nieba będą tak duże, że polar ich nie ogarnie.

Nie wiem natomiast skąd się wziął efekt aż taki jak na nr 3 - ale ponieważ miałeś na szkle i połówkę, i polara, może to wynik zazębienia się ich działań właśnie w tym miejscu. Z tego co sam próbowałem kiedyś na ekwiw. 24 mm (Panasonic LX3) taki zestaw filtrów jest ryzykowny - też miałem potem kawałki nieba bez łagodnych przejść tonalnych, za to z pozlepianymi w kwadraty pikselami (teraz to ja proszę o podpowiedź: czy to właśnie to jest określane czasem mianem blotching???).

Domyślnie

powiem tak ogólnie jest fajnie ale w szczegółach niedopracowane, kadry nie do końca (mnie) przekonują przy szerokim kącie trzeba w szczególny sposób zwiększyć naszą rewolucyjną czujność bo zawsze coś do kadru chce nie proszone włazić. mz dłużej powalczyć z kadrem przed naciśnięciem migawki co do polara przepałów to nie jestem specjalnie ortodoksyjny mz zbyt "poprawnie" naświetlone lub obrobione zdjęcia są często tragiczne - wyglądają jak 18% (lub 13%) szara karta .
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Ja nie raz uzywam trzech filtrow na raz - ND 3.0, połówkę, polara i jest ok.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów