Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question To-do list gadżet z fajnym wyglądem? (najlepiej jak z OSX)

Witam,

Bardzo (bardzo bardzo) podoba mi się wygląd funkcji Centrum Powiadomień w nowych OSX:

Ta funkcja działa w taki sposób, że powiadamia nas o nowych zdarzeniach na naszym urządzeniu, co każdy napewno wie. Ja mam potrzebę z deczka inną - mianowicie chciałbym dostać w swoje ręce gadżet który przypięty na pulpicie będzie wyświetlał listę rzeczy do zrobienia, które ja będę tam ręcznie wpisywał, a wyglądał będzie jak w.w. Centrum Powiadomień z OSX.

Jedno rozwiązanie znalazłem - jest to wunderlist który genialnie wygląda i działa ale jest tu taki haczyk że jest to aplikacja, a nie gadżet, nie mogę go mieć stale na pulpicie w tle zawsze włączonego ani nie mogę zeskalować jego rozmiaru do bardziej pionowego szczupłego niż poziomego który jest obecnie, przez co umieszczenie aplikacji na boku pulpitu jest średnio możliwe i wygodne.

Żeby to działało tak jak powinno potrzeba żeby to był gadżet a nie program, można go wtedy przypiąć i mieć zawsze włączony. Fajnym rozwiązaniem jest My To-Do List - http://todo.dj50.ro/ ale że nie wygląda tak jak bym chciał to będzie trzeba go przerobić, z czym muszę się zgłosić do autora aby zapytać czy mogę, bo nie chcę kraść czyjejś pracy - ja tylko przerobiłbym całkowicie jego wygląd aby był b.podobny do CP z OSX.

Jeśli się nie zgodzi napiszę coś takiego od zera, ale że zajęło by mi to dużo czasu (zarówno przerabianie gotowego jak i robienie nowego gadżetu) to zapytam, czy jest może coś jak wunderlist (czyli cos co wygląda jak natywny program z OSX) ale jako gadżet a nie aplikacja? Miałbym gotowe na tacy bez czekania tygodniami zanim znajdę czas na własny projekt...
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 03-11-2012 o 15:05
    ;]

Domyślnie

Heh, widzę odzew zerowy :P domyślam się że nikt nie zastanawiał się nad taką funkcją pod windą ale ok, poradziłem sobie, efekt na fotach poniżej. Jak się dogadam z autorem gadżetu (bo ja tylko wygląd zmieniłem) to wstawi to do siebie na stronkę i będzie można pobrać.

PS. A jak temat mało przydatny będzie to niech go ktoś do kosza wrzuci, nie obrażę się.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 03-11-2012 o 22:19
    ;]

Domyślnie

Miałem kiedyś takie coś. Wyglądało to jak te żółte karteczki sticki. Były one schowane na pasku, a po najechaniu na nie rozwijały się. Fajna rzecz. Nie pamiętam tylko czy to była apka czy gadżet.
    Gadżet, faktycznie przyjemniejszy jest, w dodatku ten twój jest dużo przystępniejszy wizualnie niż oryginał

Domyślnie

Hej, Ty masz Windę przerobioną na OSXa?! Czy to nie perwersja?
    Chociaż przyznam, że wygląda całkiem fajnie. Jak to zrobiłeś?
    Co do gadgetu, to ja też taki chce. W sensie, po Twojej przeróbce.

Domyślnie

Hehe może i perwersja, ale jestem zmuszony działać na Windzie bo mam PSa wyłącznie pod windę i musiałbym dla Maca kupić nowego, nie mówiąc już o Corelu którego wogóle nie ma na OSX a którego też używam, musiałbym się przesiąść na Illustratora, a więc doszedłby dodatkowy koszt. Przez to nie przesiądę się jak narazie na maka, a że wygląd mi się jego bardzo podoba to trzeba było coś z tym zrobić :P Łatka się nazywa Mountain Lion Skin Pack z tym że ja po jego instalce wywaliłem z folderu Autostart programy Finder, VirtuaWin i jeszcze jakieś dwa, bo nie wyglądały estetycznie i robiły niepotrzebny bajzel. Ogólnie wtyczka bardzo fajna, polecam każdemu kto lubi wygląd OSX. Praca z wygodnym dockiem jest dużo lepsza niż śmiecenie pulpitu stertą ikon, teraz pulpit to rzeczywiście biurko a nie lista używanych programów.

Co do gadżetu, autor narazie nie odpisuje, muszę się więc dowiedzieć jak to jest z przerabianiem gadżetu który był dostępny już w sieci za friko, czy mogę swoją przeróbkę udostępnić, czy jednak będzie to łamanie praw autorskich. Oczywiście zostawiłem dane autora skryptu i nic tam nie dopisywałem od siebie, ale wygląd zmieniłem i część kodu, a i grafiki zerżnięte od Appla pewnie naruszają jakieś patenty że to tylko w Applu może takie coś być ;P Choć z drugiej strony, w sieci jest pełno przeróbek programów czy całych systemów aby wyglądały jak te od appla, i nikt w sądzie nie wylądował, choćby takie skin packi czy transformation packi...
    ;]

Domyślnie

Jak będzie taka możliwość ja również bardzo chętnie skorzystałbym z takiego gadżetu
    Hm instalka tego lion skin pack jest bezproblemowa na win 7?
    Fuji X100s | Nikon D600 | Nikon F80 | N 20/2.8 | N 50/1.4 | N 24-70/2.8 | N 70-300VR | S 12-24 II | SB 910 | SB 600 | Stealth reporter 550 | Dakine Sequence

Domyślnie

To jest moutain lion skin pack a nie lion skin pack, to są dwie różne paczki, ja mam tą pierwszą i działa ok, nie wiem jak z tą drugą więc Ci nie powiem. Instalacja przebiega bez problemów żadnych, natomiast odinstalowanie już może nie usunąć wszystkiego jak należy, i przed instalacją paczki trzeba zrobić punkt przywracania systemu żebyś w razie W mógł łatwo i bez niespodzianek wrócić do normalnego systemu.

Autor gadżetu nadal nie odpisuje, więc nie mogę udostepnić zmodyfikowanej wersji gadżetu bo zabraniają tego prawa autorskie. Mogę jednak zamieścić opis co zmienić w plikach .js i .htm żeby dokonać zmian własnoręcznie oraz udostępnić własną paczkę plików graficznych które ja osobiście wykonałem do podmienienia, żeby zmienić wygląd, wtedy to będzie legalne -jak dam radę dziś to wstawię. Każdy chętny pobiera skrypt ze źródła oficjalnego, i w kilku prostych krokach może zmienić wygląd własnoręcznie, wbrew pozorom nie jest to trudne jak się ma wszystko podane na tacy co jak i gdzie.
    ;]

Domyślnie

Ło rany chętnie spróbuję ale mi to trzeba łopatologicznie wytłumaczyć.
    Jak dasz radę wstawić będe walczył
    Fuji X100s | Nikon D600 | Nikon F80 | N 20/2.8 | N 50/1.4 | N 24-70/2.8 | N 70-300VR | S 12-24 II | SB 910 | SB 600 | Stealth reporter 550 | Dakine Sequence

Domyślnie

Aeon88 - czy system zwalnia po instalacji tej nakladki?

Domyślnie

Kiedyś miałem Athlona X2 4600+ 2x2,4GHz i po instalacji paczki FlyaOSKite (OSX Tiger) komp nie zwolnił. Potem miałem (nadal jeszcze go mam) pentium G620 i Snow Leo Transformation pack i komp też nie zwalniał (nadal tą nakładkę mam na tym kompie z pentium), na nowym sprzęcie mam i5 Ivy i Moutain Lion Skin Pack i też nic nie zwalnia. Przy OSX Tigerze i Snow Leo nie trzeba było nic usuwać/wyłączać po instalacji, natomiast w przypadku Moutain Liona który mam teraz i który jest na screenie wyżej wyłączyłem Finder bo przerabiał pasek start, wystarczyło go wywalić z autostartu.

Przed instalacją pamiętajcie o punkcie przywracania systemu, bo nie zawsze po odinstalowaniu wszystko wraca do normy. Mi się osobiście nigdy nie zdarzyło odinstalowywać którąkolwiek z paczek bo nic się złego z systemem nie działo, ale ludzie na forach pisali że unnistaller kiepsko sobie radzi więc przestrzegam.
    ;]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów