PS3 ma tę przewagę nad X-em, że ma odtwarzacz Blu-Ray, co daje Ci możliwość oglądania filmów w Full HD. A filmów jest już na tym nośniku coraz więcej, chociażby w wypożyczalniach (że już o sklepach nie wspomnę). A wszystkie nowe produkcje są już kręcone w fulhade, więc ja się ma dobry telewizor, to obraz urywa łeb. Jeżeli chodzi o rozdzielczość w grach, to owszem, zdecydowana większość tytułów to 720p, ale akurat w grze tego się nie zauważa. Natomiast PS3 świetnie upscale'uje obraz nie HD do HD, np. zdjęcia czy filmy z DVD. A, no i gry masz zawsze na jednej płytce BD, a nie np. na 3 DVD. W Xboxie są jakieś jazdy z siecią. Jedne są do sieci, inne nie są, jakoś tak to dziwnie jest. PSa podłączasz, rejestrujesz się PSN i grasz. Z kolei Kinect jest fajnym gadżetem, ale myślę, że na krótką metę. Już ktoś gdzieś tu kiedyś pisał, że najpierw zajawka przez 5 dni skakania przed telewizorem, a później nikomu się już nie chce i wszyscy i tak grają padem (który u Sonego jest IMHO lepszy niż w X-sie - lepiej leży w garści). A w razie czego, gdybyś jednak chciał poskakać, to dla PS masz kontroler Move, coś tam, coś tam... Nie znam szczegółów, nie wgryzałem się w ten temat, bo mnie mało interesuje.
Oczywiście pisze to wszystko z punktu widzenia posiadacza PS3. Mam tę konsolę raptem dwa miesiące z groszami, natomiast X-a widziałem u znajomch, trochę grałem, ale wies, jak to jest. Dopóki nie chcesz kupować, to konsola, jak konsola. Działa, gra, buczy. Też długo bujałem się z zakupem, nie mogłem się zdecydować, czy Sony, czy MS. Kupiłem Sony i jestem zadowolniony. Przypuszczam, że gdybym kupił Xboxa, byłbym również zadowolony.A kupiłem PS pod wpływem impulsu, zachęcony niby promocją w Euro, bo tak naprawdę rozglądałem się za odtwarzaczem Blu-Ray, gdy zmieniłem bańkę na telewizor fulhade.
![]()
Co do reszty, to już nie ma sensu wdawać się w wojenki co lepsze, Commodore, czy Atari.Jedna i druga konsola ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.
I teraz co kupić, zakładając, że będzie to PS3? Na rynku masz teraz konsolę w wersji Slim (cienka obudowa) z dyskami od 120 GB wzwyż. Ceny w granicach 1200 PLN za wersję 120GB. Mnie w tej właśnie niby promocji udało się kupić wersję poprzednią, tzw chlebak. Bebechami się one nie różnią, tylko obudową. Za urządzenie z 80GB zapłaciłem w sumie koło tysiaka, do tego dostałem pilota, takiego jak w odtwarzaczach, do oglądania filmów. Do tego wymieniłem sobie dysk na 500 GB (za którego zapłaciłem jakieś dwieście parę złotych), czyli suma summarum, za chlebak z 500 gigowym dyskiem zapłaciłem mniej więcej tyle, co za slima ze 120 GB. Czyli w sumie jakaś to promocja była, jak by nie patrzeć. A tak w ogóle, to chyba nie ma urządzeń fabrycznie wyposażonych w dysk większy niż 320GB. A duży dysk się przydaje. Możesz na nim muzykę trzymać, filmy, zdjęcia.
Do tego kabel HDMI trzeba dokupić - koło stówki trzeba liczyć.
A kierownica, to już zupełnie inna bajka. Jeżeli zdecydujesz się na PS3 i będziesz chciał rypać w GT5, to możesz śmiało poprzestać na Logitechu Driving Force GT. Jest to kiera dedykowana dla Gran Turismo 5. Jest to specjalnie pod tę grę zmodyfikowana wersja Driving Force Pro. Teraz ceny oszalały. Z kierownicą zwlekałem z miesiąc, może niecały, kupiłem ją jakiś tydzień, półtora temu, ale przez ten czas, kiedy się bujałem, cena Driving Force GT skoczyła prawie o stówę. Ale warto, fajna sprawa. Wyższa półka u Logitecha to G25 (już wycofana z produkcji) i jej następczyni - G27. Obie te kiery są lepiej wykonane niż DFGT. Aluminium, skóra, te sprawy. Oprócz tego mają pedał sprzęgła i wajchę typowo manualnej skrzyni biegów pracującej w układzie H (w G25 można wajchę przełączyć między H i sekwencją, w G27 jest tylko H), no i oczywiście łopatki do sekwencyjnej zmiany przy kole kierownicy. Tylko taka kierownica to wydatek powyżej tysiaka, podczas gdy DFGT za około 4,5 stówy kupujesz. Żeby było ciekawiej, GT5 natywnie nie obsługiwał G25/G27, o co wśród użytkowników niemałą burzę wywołało. Dopiero któryś patch dodał pełną obsługę tych kółek.
No i oczywiście masz innych producentów kierownic. Thrustmaster, Saitek to ta mniej więcej liga, co Logitech, oprócz tego cała masa mniej renomowanych, czy wręcz noname'owych wytworów, typu Manty i inne, ale te lepiej sobie odpuścić...
No... Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że coś przynajmniej rozjaśniłem...![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami