Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Obowiązek meldunkowy (?)

Witam,

mam pytanie do forumowych prawników.

Jak to jest z obowiązkiem meldunkowym ? Miekszam w Gdańskim akademiku (jestem z innego wojewodztwa). Czy jeżeli nie dokonam obowiazku meldunkowego (tymczasowego) mogą spotkać mnie jakies konsekwencje ? Wlasnie dostałem od administracji karteczke, że brak spelnienia ww obowiazku bedzie skutkował wywaleniem mnie z akademika ?O_o

Jak to jest z tym durnym przepisem ?

Domyślnie

Obowiązek meldunkowy zostanie zniesiony od 1 stycznia 2014 r.

Obowiązek meldunkowy powstaje najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia osoby do lokalu. W przypadku osób przebywających w zakładach hotelarskich, w zakładach udzielających pomieszczenia w związku z pracą, nauką, leczeniem się lub opieką społeczną przed upływem 24 godzin od chwili przybycia. [Art. 10 ustawy]
    szczegóły - http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/36..._miesiace.html
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

W czasie studiów oczywiście się przemeldowywałem do akademika, z czego najbardziej cieszyła się miejscowa Komenda Uzupełnień, bo jakby mi się noga podwinęła na studiach, to zamiast miejscowych wysłaliby mnie do wojska.

P.S.
    Temat jako antyrządowy powinien ulec usunięciu.
    Ostatnio edytowane przez S_Beast ; 29-11-2010 o 17:01
    Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonArturo Zobacz posta
    Obowiązek meldunkowy zostanie zniesiony od 1 stycznia 2014 r.

Obowiązek meldunkowy powstaje najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia osoby do lokalu.

czy to znaczy, ze jak przyjezdzam do kogos z rodziny na tydzien to musze sie u nich zameldowac?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

a jak to jest z karami za niepodporzadkowanie sie ?

Mam problem, bo glupiej ksiazeczki wojskowej nie mam, zostala w domua bede tam dopiero za ... hohoho....

Domyślnie

Zgodnie z Ustawą o ewidencji ludności,
    Art. 10.
    2. Osoba, która przybywa do zakładu hotelarskiego albo do zakładu udzielającego pomieszczenia w związku z pracą, nauką, leczeniem się lub opieką społeczną, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.

Maja prawo Cię wywalić, po bez meldunku tymczasowego przebywasz nielegalnie. Meldunku dokonuje administrator.

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/36...eldunkowy.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    czy to znaczy, ze jak przyjezdzam do kogos z rodziny na tydzien to musze sie u nich zameldowac?
    Teoretycznie, tak (meldunek tymczasowy rzecz jasna). Jak jest w praktyce, wszyscy wiemy

Domyślnie

Prowadziliśmy kiedyś pole biwakowe nad jeziorem i musieliśmy prowadzić na bieżąco księgę meldunkową. Bzdura i bezsens, bo później nic się z tą księgą nie działo, ba, nawet teraz znajdą się w domu zeszyty wypełnione setkami adresów i nr PESEL ludzi z całej Polski.
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

A jak to jest z ludźmi którzy nie mają żadnego meldunku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    A jak to jest z ludźmi którzy nie mają żadnego meldunku?
    Mają jeden wspólny adres: www.bezdomni.pl
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów