D40 też ma ISO3200, podnoszenie lustra laikowi raczej nie jest potrzebne, przewaga jednego pomiaru matrycowego nad drugim to dyskusyjna sprawa.
Szukaj
D40 też ma ISO3200, podnoszenie lustra laikowi raczej nie jest potrzebne, przewaga jednego pomiaru matrycowego nad drugim to dyskusyjna sprawa.
Tak, D40 ma też tragiczny wyświetlacz, nie daje się obsługiwać bez specjalnego szkolenia (rocznego) i w ogóle to nie chce działać.
Wszystko zależy od oczekiwań klienta. I coś mi się wydaje, że Nikon znajdzie wielu chętnych na D40 (podobnie jak to miało miejsce z np. D50). Jako prosta lustrzanka będąca zamiennikiem droższych kompaktów bije na głowę konkurencje - jako jedyna oferuje SWM w połączeniu z dużym wyświetlaczem za takie pieniądze (a ludzie szukający czegoś zamiast kompaktów raczej tego potrzebują, a nie możliwości podpięcia szkieł których nie mają).
Mnie przy D40 trochę słabi brak śrubokręta, bo skoro mówimy o taniej lustrzance, to pewnie 18-55 do niej (jako tani obiektyw). Niemniej tani jest też np. 50/1.8, ale można z D40 na nim tylko jechać w manualu, co jest słabe. Nikon IMO się tutaj nie popisał.
LCD w aparacie jest, IMO, parametrem równie istotnym, jak kolor samochodu. Jedno nie wpływa na zdjęcia, a drugie na jazdę. Ot, kosmetyka. Lepiej by zrobili, gdyby zamiast kastrować silnik usunęli LCD - była by przynajmniej większa funkcjonalność. Za analogów ludzie nie mieli takich problemów jak LCD....
TJD
Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]
Nie przeszadzajJedni wolą automat, inni manual... Znam sporo osób którym najbardziej zalezy na dobrej jakości jpgów prosto z aparatu i to przy jak najmniejszym wkładzie swojej pracy przed naciśnięciem spustu. Uwazasz że oni nie "zasługują" na pstrykanie lustrem ?
Ludzie mają różne potrzeby,troszkę wyrozumienia...![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Masz D50 (też mam) i tam LCD jes zbyt słabe, żeby wystrcząco ocenić jakość zdjecia w terenie, natomist nowe wyświetlacze 2.5 już się do tego nadają, to olbrzymie ułatwienie, no chyba że sie fotki tylko w domu pstryka lub ma notebooka ze sobą nonstop, a i wtedy nie możesz na bierząco korygować ustawień na podstwie dopiero co zrobionych zdjęć. W sprzęcie dla początkujących (D40 to chyba taki sprzęt, nie?) ma być dużo ułatwień, a nie funkcji typu podnoszenie lustra.
Ktos ci placi za te brednie? moze jestes halndlarzem i zalegaja ci stare modele w magazynie? Bo inaczej nie widze powodu zebys mial opluwac ten BARDZO DOBRY sprzet. Mam d40 i nie boli mnie ze brakuje w nim srobokreta, ty za to nie masz (pewnie nawet nie macales) tegoz aparatu a wieszasz na nim psy. Proponuje troche dystansu do sprzetu. Ja np nigdy nie mialem zamiaru kupowac stalki 50mm ktora notabene tez nie jest za darmo bo kosztuje 550zl, wole to przeznaczyc na tele. IMO 50mm to jest co najmniej dziwny zakres (w cyfrowce) ani to szeroki kat ani tele takie niewiadomo co chyba tylko do portretow (ktorych praktycznie nie robie) i dla mnie jedynym plusem tego obiektywu jest swiatlo a to za malo zebym go kupil.
Niestety nie jest to jedyny atut tego lustramoglbym ci ulozyc cala liste w czym d40 jest lepszy od np d50 ale po co dolewac oliwy do ognia.
D40 i D50 to IMO bardzo podobne sprzety ktore roznia sie pewnymi rzeczami, jeden woli to drugi tamto. Wiadomo ze lepiej by bylo gdyby nikon wypuscil d60 ktory by laczyl najlepsze cechy obydwu sprzetow ale stalo sie inaczej i trzeba sie z tym pogodzic. Ja sie pogodzilem i wybralem D40 i jestem zadowolony ty wybrales D50 pewnie tey jestes zadowolony wiec w czym problem?
Skontaktuj się z nami