Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Podwodne stwory

Domyślnie Podwodne stwory

1.

2.

3.

4.

Kilka fotek z przechadzki po Akwarium Gdyńskim z D700 + N24-70. Zaczyna się robić zimno, więc może kogoś zachęcę do wizyty w tym ciekawym miejscu

Jeśli ktoś lubi temat, to jeszcze kilka na blogu:
    http://blog.krawcywizerunku.pl/?p=1399

Ponieważ kiedyś podejrzeli je akwaryści, namówili mnie do napisania paru słów o technice wykonania, krótki poradniczek trafił na ich forum, teraz jest też na blogu ..o ile to się komuś przyda to zapraszam.

Domyślnie

Uwielbiam podwodne stwory.Super secik,poza nr.1...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Ośmiorniczka pięknie zapozowała, odrazu widać że stoi wyżej na drabince ewolucji. Reszta też fajna.

Domyślnie

Dziękuje. Muszę przyznać że do ośmiornicy musiałem podejść drugi raz, za pierwszym zwinęła wszystko co miała w kłąb i wisiała bez ruchu w rogu w nieskończoność.

Domyślnie

I jak widać opłacało się.

Domyślnie

Ładna jakość zdjęć. Przyjemnie się ogląda. Stworzenie z mackami rzeczywiście przednie wyszło.

Ja dodam jeszcze w kwestii technicznej, że obiektywy 85mm nie dają zbyt ciekawego powiększenia niestety, choć można rozważyć użycie Sigmy 85/1.4 HSM - w miarę sensowna cena i silniczek. Być może warta wypożyczenia, bo kupno do przyrody bez sensu, a do portretu jeszcze nie wiem. 50-tki z napędem SWM i HSM też powinny dać tu radę. Ja kiedyś z doskoku i bez przygotowania merytorycznego fotografowałem (zestawem D80+70-200 chyba) oceanarium w zoo - na 1/60s skrzydlicę daje się od biedy złapać, ale błazenkowi już nie dałem rady. Natomiast w domowym akwarium sprawdziłem, że małe liczby przysłony jakoś słabo się sprawdzają - bardzo spłycają obraz, ryby tracą on na przestrzenności. Mowa o małych rybkach i obiektywie makro (testowałem bodajże Sigmę 70-300 w trybie tele). Możliwe, że przy krótszych ogniskowych efekt nie byłby tak radykalny. No ale ja tylko jakieś tam próby robiłem, powalczę jeszcze kiedyś z tym tematem na pewno... bogatszy w Waszą wiedzę.

Domyślnie

Jeszcze raz dzięki za opinie.
    W kwestii technicznej kolega Mosad wzbogaca moje wypociny z bloga. Miałem tam wynurzenie odnośnie ogniskowej w okolicach 70 albo 80 i westchnienie do 85tki, zaraz po tym ją nabyłem (wersję f1,4 AF D), zreflektowałem się co do sprawności AF i poprawiłem wtedy tekst akwarystom.
    Druga kwestia - podejrzewam, że wydłużenie ogniskowej i otwarcie przysłony mogłoby nie dać fajnego obrazu właśnie z uwagi na duże spłycenie głębi ostrości. No i odległość minimalna ostrzenia wspomnianej 85tki byłaby niewygodna.
    Dodam tylko, że wszystkie fotki zrobiłem N 24-70/2,8, nawet w trakcie drugiego podejścia, kiedy 85ka 1,4 leżała już w domu. Ten zoom uważany jest za szybko-ostrzący, a naprawdę z niektórymi rybami trzeba było się tak napocić że hej. Niektórym nie dałem rady.
    Murena jeszcze za swoje oberwie, wije się stwór po całym akwarium, a człowiek chcąc utrzymać równoległość względem grubej szyby ma już dość po krótkiej chwili...

Uprawnienia umieszczania postów