Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Rozdzielczość

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    Zawsze się nad tym zastanawiałem - czy jest sens zapychać dysk ciężkimi plikami?

Kwestia kalkulacji zysków i strat.

Ja mam wszystko w RAWach, niektóre pliki również w psd (ze wszystkimi layerami, których ewentualnie będę potrzebować w przyszłej edycji), mam tego ze 60 tysięcy plików i kończę zapychać 750 Gigowy dysk. Wystarczyło mi to na ostatnie parę lat.

Teraz pytanie - ile muszę zainwestować (wliczając w to backup), żeby mieć spokój znowu na kilka lat - pięćset złotych, czy sześćset dwadzieścia? Czy to dużo, czy mało jak za dwa dyski po jakieś 1 Tera (zasadniczy i backup)?

Ja odpowiedziałem sobie tak: nie warto zmniejszać zdjęć i w razie czego pluć sobie w brodę, w zamian za oszczędność rzędu dwieście złotych i trzymanie zmniejszonych plików. Stwierdziłem, że warto w swoje własne hobby zainwestować rząd wielkości 500-600 złotych i mieć spokój, wszystkie pliki w najlepszej jakości i brak kombinacji, jeśli nagle ktoś ode mnie będzie chciał kupić zdjęcie, lub zmieni mi się koncepcja i będę chciał skropować obrazek inaczej niż rok temu. Uważam, że to nie jest wysoki koszt, jak rozłoży się go znowu na kilka lat - a nawet gdyby tylko na dwa lata - wychodzi po 200-300 złotych na rok.

Ja zastanawiam się - czy warto niwelować efekty własnej pracy i zmniejszać pliki, a także trzymać je w jakiejś dużej kompresji w zamian za oszczędność rzędu 200 złotych rocznie?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie Nef, tiff

Ja zapisuje na plycie DVD RAWy nieobrobione, obrobione, TIFFy, JPG z aparatu, JPG po opracowaniu i miniatury w 2-3 rozdzielczosciach. Troche tego jest, ale jak czasem wracam to mam wszysko gotowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-oko Zobacz posta
    Ja zapisuje na plycie DVD RAWy nieobrobione, obrobione
    A po co Ci duplikaty tych RAWow?

TIFFy
    Ten tiff, to z jakiego etapu pracy?

JPG z aparatu
    "JPG z aparatu" mozesz sobie przeciez wyciagnac z RAWa...

JPG po opracowaniu i miniatury w 2-3 rozdzielczosciach
    Do czego az w 2-3 rozdzielczosciach?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A po co Ci duplikaty tych RAWow?

Ten tiff, to z jakiego etapu pracy?

"JPG z aparatu" mozesz sobie przeciez wyciagnac z RAWa...

Do czego az w 2-3 rozdzielczosciach?

Np. 1000 rawow, z tego 100 wybranych i ustawinych jak trzeba, 100 tifow, 1 rozdzielczosc pod www - 100szt, 1 roz. powerpoint - 100szt., miniatury 1000szt., JPG druk 100szt.

Uprawnienia umieszczania postów