Szukaj
1. Zastanawiam się jakich to płyt CD i DVD koledzy używają do nagrywania skoro padają wam po paru latach. Włąśnie przed chwilą wsadziłem do nagrywarki płytę CD z nefami sprzed niemal dokładnie siedmiu lat i widzę dokładnie to samo co przed siedmioma latami, żadnych zmian. Trzeba używać dobrej jakości płyt (akurat to mam na Sony, ale mam też na Kodakach DVD Goldach i Fuji Photo, wszystko czyta się jakby było nagrane wczoraj) i nagrywać przy niskich szybkościach (12-16x).
2. Żeby być szczerym - i tak większość zdjęć trzymam na zewnętrznych twardzielach, bo tak wygodniej i szybciej; na płytach tylko surowe nefy (i to nie wszystkie).
CD mają inną gęstość zapisu - dlatego mnie też wszystkie starocie z CD się czytają. Włóż sobie płytkę DVD sprzed kilku lat, zobaczymy, czy też będziesz się uśmiechał.
Problemem CD jest też pojemność: 700 mega, czyli żałośnie mało. No i oprócz problemów logistycznych (jak przeszukać 200 płyt CD) są problemy lokalowe: jak te setki płyt przechowywać? Gdzie składować? A teraz porównaj ile miejsca zabierają 2 dyski po 1 Tera - nie mówiąc już o tym, że jak łatwo się je przeszukuje...
No i jest jeszcze cena: dysk jest dużo, dużo tańszy za jednostkę pojemności...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Włożyłem też dvd (także Sony się nazywa), z września 2004. No i uśmiech mam na twarzy, bo wszystko widzę, nic z płyty nie zniknęło. Płyty dvd starałem się nagrywać też najwolniej jak się dało, zdaje się, że zwykle przy 2.4x, chociaż teraz mam nagrywarkę (a może zależy to od płyt, taką wartość min. podaje mi program), która to minimum ma na 4x. No i płyty muszą byc przechowywane w odpowiednich warunkach bez dostępu światła uv. Ale jak wyżej napisałem, i tak wszystko mam na HD, a na CD i DVD tylko backup nefów.
Ostatnio edytowane przez markB ; 31-12-2010 o 03:02
Rozumiem. Mówisz, że płyty są dobre, ale trzymasz wszystko na dyskach. Może to nie jest konsekwentne, ale za to mądrzjsze niż trzymanie wszystkiego na płytach.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Ja zawsze mam obawy jeśli chodzi o dyski, bo mam niemiłe doświadczenia z kasetami magnetofonowymi i video, gdzie dane były zapisane na taśmie magnetycznej. Po kilku latach nieużywania są praktycznie w 80% nieczytelne. Ich kopie na cd i dvd z tamtego okresu - jak najbardziej. HDD to jednak tez zapis magnetyczny. No, ale chyba pomału dojrzewam do podjęcia decyzji o zakupie jakiegoś zewnętrznego dysku - dla zrobienia 3-ciej kopii zdjęć (na płytach mam oczywiście wszystko podwójnie - pierwsze kopie czasem użytkuję, drugie kopie leżą w bezpiecznym miejscu).
F60, 28-80, 100-400, SB-28; D90, 50 1.8, 50 1.4, 18-105, 70-300
Jeśli martwi Cię trwałość zapisu, tutaj jest przykład użycia dość trwałej technologii.![]()
pozdrawiam bombelkowo
O, to to to. Chyba będę swoje najlepsze zdjęcia wykuwał w kamieniu
To jest myśl.
F60, 28-80, 100-400, SB-28; D90, 50 1.8, 50 1.4, 18-105, 70-300
a weźcie dostosujcie temat wątku do tej ciekawej dyskusji![]()
Mój przypadek ku przestrodze. Zrzuciłem na twardziela zdjęcia z kart pamięci. Zawsze robię wstępną selekcję i to co zostaje archiwizuję. (No tyle, że akurat trafiła mi się kolejna robota, karty sformatowałem i zapisałem nowe dane).
Po zrobieniu selekcji przeniosłem jeszcze pliki do innego katalogu... i wypaliłem DVD tyle że pliki nie dały się otworzyć z tej płyty. Niestety z dysku także nie dawały się już teraz otworzyć. Okazało się, że w twardzielu padły partycje. Z wielkiej opresji wyratował mnie kolega informatyk, dopiero po zainstalowaniu płyty ratunkowej linuxa mogłem zamontować sobie tę partycję i bodajże przekopiować te pliki na inny dysk.
Od tamtej pory nabyłem jako dodatkowe zabezpeiczenie dysk zewnętrzny oraz oczywiście wciąż wypalam DVD.
Tu nie ma żartów, jest dobrze dopóki wszystko gra.
OK... trzymając się tematu - materiał na płycie oddaję w pełnej rozdzielczości a dodatkowo folder z małymi rozmiarami do przeglądania na kompie, choć przyznaję szczerze, że całkeim niedawno zacząłem to praktykować![]()
Ostatnio edytowane przez erber ; 10-01-2011 o 09:27
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Skontaktuj się z nami