Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: d70s d80 d200 ?

Domyślnie d70s d80 d200 ?

witam

jak większość nowych użytkowników mam problem z wyborem, tyle że z tańszej półki. zastanawiam się nad zakupem d70s, d80 albo d200, oczywiście używanego. jakie istotne różnice są między tymi modelami a d90? nie wiem, czy wogóle warto trzymać się tej strategii, żeby zaoszczędzić na body, a później kupić dobre, nowe szkło, nie kita.
    aha, to byłaby pierwsza moja lustrzanka, ale wiem, że mnie to (w)kręci

Domyślnie

Ja zaczynałem (po przejściu z kliszy) od D80. Super aparacik, malutki, delikatny, 'damski'.
    D70s jest niewiele gorszy ale starszy. D200 to już niemalże profi: jest uszczelniony, potrafi mierzyć światło przy obiektywach bez procesora - ale: duży, ciężki, no i na jednym akumulatorze wykona mniej zdjęć od D80 - poza tym: najlepszy z tych trzech. Wszystkie mają matrycę CCD a nie CMOS (jak D90) - co oznacza trochę mniejszą czułość. Wzsystkie trzy są dostatecznie trudne, żeby Cię skutecznie zniechęcić, więc uważaj !

W praktyce: musisz wziąć w ręce i przymierzyć, który lepiej leży - to jest bardzo ważne ! Po jakimś czasie i tak zmienisz aparat (Nikon musi zarobić), więc pozostanie (albo nie) nostalgia za tym pierwszym... ...proszę bez skojarzeń !

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

a ile masz pieniedzy na caly zestaw? Jaki chcesz do tego obiektyw? Pamietaj ze trzeba kupic jeszcze karte pamieci jakas torbe czy plecak a to tez kosztuje.

Domyślnie

ja wybrałbym d200 lub fuji s5 pro wraz z 35/1.8
    dostajesz przyzwoity zestaw który umożliwi ci sprawdzenie czy Cię to kręci

Domyślnie

tusia, dużo zależy od tego co zamierzasz fotografować. Jeżeli potrzebujesz puszki, która ma robić zdjęcia w niesprzyjających warunkach pogodowych, uszczelnionej, reporterskiej bierz D200, jeżeli nie zależy Ci na tych walorach kup D80. Odpuść sobie natomiast D70s - to najstarsza konstrukcja co wcale nie oznacza, że zła

Pozdrawiam

Domyślnie

miałem D200 , D90 , D300 i obecnie mam D700 , każdy aparat ujoł mnie czym innym , miałem D90 sprzedałem i zakupiłem D300 a do tego na zapas D200 , teraz mam D700 , opisze co podobało mi sie w D90 , a co w D200 bo o te modele tutaj chodzi : D90 dużo lepsza matryca - co za tym idzie dużo mniejsze szumy , ale korpus tandetny plastikowy - w trzymaniu niewygodny i ogolnie taka zabawka o dośc dużych możliwościach , D200 - korpus wykonany bardzo dobrze ( o ile nie trafisz wyjechanego w którym gumy sa 2 razy wieksze niż powinny byc i się odklejają ) magnezowy korpus czuc w ręku matryca CCD i to boli najbardziej - szum jest nieładny i jest go sporo , ale na ISO 100 niszczy D90 , D300 - korpus najładniej oddaje kolory , ma najlepszy pomiar światła ( według mnie ) i ogólnie plener z tym aparatem to przyjemnośc , męczący w D200 jest również wizjer - ciemniejszy i nie kryje 100% kadru jak w D300 , Wyświetlacz - 2,5 cala i to jeszcze gorszej jakości niz w D90 czy D300 , wkurzające jest również powiekszanie zdjęc - trzeba to robic kółkiem a nie przyciskiem - trzeba się przyzwyczaic , jeśli kupisz jasne szkła i ogólnie nie bedziesz potrzebował wysokiego ISO to D200 wystarczy , jeśli potrzebujesz iso powyżej 800 to D90tka , D70s i D80 sobie daruj - obecnie można D200 kupic w dobrej cenie do około 1400-1500 zł , i w przyszłości zbieraj na D700 - ten aparat jest genialny !!! )
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    w przyszłości zbieraj na D700 - ten aparat jest genialny !!! )
    jeśli ktoś fotografuje amatorsko to i d300s jest wymarzonym aparatem
    proponuję zbierać na jasne szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheyenne Zobacz posta
    jeśli ktoś fotografuje amatorsko to i d300s jest wymarzonym aparatem
    proponuję zbierać na jasne szkła
    Dobrze powiedziane.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil;
    D300 - korpus najładniej oddaje kolory ,
    To niech się kolega zdecyduje - cyt. z innego wątku:

Miałem D90 , obecnie mam D300 co do kolorów.. hmmm w D90 własnie sa naturalniejsze i ładniejsze niż w D300 ! nie wiem , może to moje wrażenie , ale D90 to jednak udany model , robiłem nim niejeden ślub i zawsze byłem zadowolony !
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark
    tusia, dużo zależy od tego co zamierzasz fotografować. Jeżeli potrzebujesz puszki, która ma robić zdjęcia w niesprzyjających warunkach pogodowych, uszczelnionej, reporterskiej bierz D200, jeżeli nie zależy Ci na tych walorach kup D80.
    warunki pogodowe nie są (póki co) tak bardzo istotne, raczej na ekstremalne przygody wystawiać go nie będę chciałabym skupić się na portretach, krajobrazach i zdjęciach wieczornych miasta. dlatego zastanawiam się jak to jest z tymi szumami, czy iso 100-1600 w d80 dają radę?

Cytat Zamieszczone przez login_87
    a ile masz pieniedzy na caly zestaw? Jaki chcesz do tego obiektyw?
    powiedzmy 2 z jakimś hakiem. a co do obiektywu to jeszcze jestem w tej tematyce delikatnie zielona.

Cytat Zamieszczone przez simil
    w przyszłości zbieraj na D700 - ten aparat jest genialny !!!
    ta przyszłość jest tak odległa, że narazie proszę w nią nie wnikajmy.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów