Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Nikon D50 i slow rear

Witam,
    Zadanie: wykonać fotkę w dużej knajpie z zachowaniem klimatu pomieszczenia i
    doświetleniem osób na pierwszym planie.
    Sprzęt: stara lustrzanka Nikon D50 z wbudowaną lampą, dyfuzorem i folią do
    wyrównania temperatury barwnej w zakresie światła żarowego (główne
    oświetlenie w knajpie).
    1.)
    Wykonanie:
    Preselekcja przysłony, tryb wyzwalania lampy: Slow Rear, ekspozycja -2EV,
    ekspozycja lampy +1EV, czas około 1/5 s, balans bieli dostosowany dla
    zastanego światła żarowego
    Rezultat:
    Twarze osób na 1-ym planie rozmyte - zbyt duży udział światła zastanego
    (pomimo -2EV) lub zbyt słaby błysk lampy (nawet po zdjęciu dyfuzora podobny
    efekt).
    2.)
    Wykonanie:
    Tryb manualny: zatrzaśnięty pomiar dla światła zastanego na poziomie -2EV,
    tryb wyzwalania lampy: Standard, ekspozycja -2EV, ekspozycja lampy +1EV,
    czas około 1/5 s
    Rezultat:
    Zdjęcie naświetlone prawidłowo: lampa "zamroziła" pierwszy plan, drugi plan
    lekko przyciemniony i rozmyty

Pytanie:
    Dlaczego wbudowana automatyka w D50 nie sprawdziła się w pkt 1.) ? A może
    popełniłem błąd - według mnie lampa błyskowa zbyt słabo tutaj błysła i
    światło zastane miało przewagę - stąd rozmycie twarzy, rąk.
    Wiem, że tutaj najlepsza jest silna zewnętrzna lampa i światło odbite (lub
    dobrze rozproszone) - ale często sesja zdjęciowa wypada nieoczekiwanie i
    mamy do dyspozycji "goły" aparat z podstawowym obiektywem (taką sytuację
    opisuję: knajpa i przypadkowe spotkanie ze znajomymi).

Pozdrawiam, Sławek
    | D90 | Sigma 18-200/3.5-6.3 | Nikkor 50/1.8 | Soligor 100/3.5 1:1 | YN-565EX | Slik Sprint |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek14 Zobacz posta
    Witam,
    Pytanie:
    Dlaczego wbudowana automatyka w D50 nie sprawdziła się w pkt 1.) ? A może
    popełniłem błąd

Popełniłeś błąd niezrozumienia o co idzie. Tryb slow rear (czyli jak mówiono dawniej na drugą lamelkę albo kurtynę) służy właśnie do tego, co osiągnąłeś. Więcej powiem - od czasu do czasu na tym forum pojawiają się takie zdjęcia, jak opisałeś z pytaniem: jak takie świetne efekty do licha osiągnąć!

Automatyka zadziałała tak jak miała, zawinił błąd po stronie ludzkiej.

Tryb slow rear najlepiej nadaje się do uchwycenia ruchu - w dynamicznym tańcu, gwałtownej gestykulacji, panoramowaniu... Daje rozmycie uwypuklające ruch i ostatnim błyskiem zamraża końcówkę tego ruchu. To osiągnąłeś, całkiem zgodnie z tym, co ponastawiałeś. Dla utrudnienia powiem Ci, że jest jeszcze tryb na przednią lamelkę (samo slow), dający też wrażenie ruchu, niemniej w zupełnie inny sposób. Wbrew pozorom przeczytanie na spokojnie instrukcji obsługi, gdzie o tym piszą i pokazują przykłady - daje sporo, wierz mi.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Tryb slow rear najlepiej nadaje się do uchwycenia ruchu - w dynamicznym tańcu, gwałtownej gestykulacji, panoramowaniu... Daje rozmycie uwypuklające ruch i ostatnim błyskiem zamraża końcówkę tego ruchu. To osiągnąłeś, całkiem zgodnie z tym, co ponastawiałeś. Dla utrudnienia powiem Ci, że jest jeszcze tryb na przednią lamelkę (samo slow), dający też wrażenie ruchu, niemniej w zupełnie inny sposób. Wbrew pozorom przeczytanie na spokojnie instrukcji obsługi, gdzie o tym piszą i pokazują przykłady - daje sporo, wierz mi.
    Dzięki za odpowiedź . Co do instrukcji obsługi w przypadku D50 jest o trybach wyzwalania lampy bardzo lakonicznie i mało informacji (zaglądałem tam). Podsumowując temat - rozumiem, że aby uzyskać zamrożenie pierwszego planu światłem wbudowanej lampy dla ekspozycji z długimi czasami ekspozycji tryb Slow i Slow Rear się nie nadadaje - ponieważ służy do służy on do "rozmycia ruchu" i błyśnie "dopełniająco" na przednią (Slow) lub tylną kurtynę migawki ("Slow Rear"). Zatem dla efektu z dużą przewagą światła lampy dla pierwszego planu i "przyciemnionym" (np. o -2EV) światłem zastanym drugiego planu - muszę używać trybu manualnego (pomiar ekspozycji dla drugiego planu przy zamkniętej lampie - przepisanie parametrów w manualu - podniesienie lampy - i właściwe zdjęcie). A propo pomiarów - Nikon wykonuje niezależny pomiar dla światła zastanego i drugi niezależny dla lampy błyskowej (po przebłyskach pomiarowych) - ale tutaj uwaga dla lampy błyskowej jest to zawsze pomiar centralnie ważony - niezależnie od metody pomiaru światła zastanego (matrycowa, centralnie ważona, punktowa).
    | D90 | Sigma 18-200/3.5-6.3 | Nikkor 50/1.8 | Soligor 100/3.5 1:1 | YN-565EX | Slik Sprint |

Domyślnie

nie wyświetlają się zdjęcia a też chciałbym zobaczyć

Domyślnie

Dawid, zdjęć nie było, ale opis Sławka był na tyle obrazowy, że dało się zrozumieć.

Sławek, widzę, że szybko się uczysz. To dobrze wróży i myślę, że szybciej niż myślisz - nomen omen - zabłyśniesz fotografiami z lampą. Przypomnę tylko, że oprócz manuala są jeszcze inne tryby, a choćby A, S lub P, a może i zielony... Zrób parę na każdym, a potem spróbuj wyczytać z Exifa który wyszedł Ci najlepiej i przeanalizuj dlaczego.

To co chcesz uparcie osiągnąć - mieszaninę światła zastanego z błyskowym - jest trudne i przy ciemnym pomieszczeniu i gwałtownych ruchach może okazać się po prostu niemożliwe. Wyobraźmy sobie, że do naświetlenia światłem zastanym niezbędna jest, podkreślam niezbędna jest 1 sekunda naświetlania. Błysk doświetli pierwszy plan, ale tyłu już nie - więc musisz długo naświetlać, powiedzmy 1/2 sekundy. I obojętne, czy lampa błyśnie na pierwszą kurtynę czy na ostatnią, ruch i tak wyjdzie. Różnicą będzie spora pomiędzy błyskiem na pierwszą i drugą lamelkę, ale ruch wyjdzie i tak i tak.

DLatego radzę po prostu nabierać doświadczenia, pamiętając, że bywają często warunki, których ta wbudowana lampka z palnikiem prosto przed seibie po prostu nei przeskoczy - i warto o tym też pamiętać.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Wiem, że tutaj najlepsza jest silna zewnętrzna lampa i światło odbite (lub
    dobrze rozproszone

... no, to sobie sam udzieliłeś odpowiedzi.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Pomyłkowo wrzuciłem tutaj ;-(

Domyślnie

Jaki miałeś ustawiony pomiar światła?
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    Jaki miałeś ustawiony pomiar światła?
    matrycowy

Uprawnienia umieszczania postów