Szukaj
Poczta na gmail -- wszystko fajnie, tylko czai się za rogiem jedno, spore niebezpieczeństwo: Czy aby na pewno chcemy, żeby google wiedziało o nas więcej, niż my sami? :/
Do tego telefon z androidem, w pełni "zintegrowany" z google, konto na youtube i w zasadzie jeszcze chwila, a nie będzie już trzeba chronić swojego PINu do karty płatniczej...
Sam używam gmaila i od jakiegoś czasu mocno zastanawiam się, czy nie należy zrezygnować.
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
ja mam ymail (yahoomail) i sobie chwale. Taki gmail![]()
Niby gmail jest dobry. Mam od paru lat. Dostałem kiedyś zaproszenie od znajomego bo tylko tak się dało tam dostać.
Dlaczego "niby"? Gmail wydaje mi się zbyt piękny by był całkowicie za darmo. Nie chodzi tu o kwestie finansowe ale np. dane o użytkowniku zbierane przez google i używane do dostarczania reklam. Google ogólnie specjalizuje sie w zbieraniu i przetwarzaniu ogromnej ilości danych o ludziach i to mnie nieco niepokoi. Google street view, nagrywanie syngnału z wi-fi, nagrywanie dźwięków z otoczenia. Ciekawe dla kogo oni działąją. Pasuje mi na rząd USA (choć do USA nic nie mam)
Mam jeszcze plusnet (jako abonent) i na serwerze, na którym mam stronę. Aaa- jest też poczta w neostradzie ale ja tam dwa razy zaglądałem i ostatecznie zapomniałem hasła, a nawet nie pamiętam gdzie ta poczta jest![]()
Ostatnio edytowane przez Blasius.G ; 27-11-2010 o 23:57 Powód: Dodanie 2 linijek tekstu
ja mam gmaila nie dla tego że jest znany, a dla tego że jest bardzo wygodny, szybki, przejrzysty...pojemny...
Ja postawiłem na utrzymywanie własnego hostingu (megiteam.pl, ale równie dobrze może być inna firma)
Nie kosztuje to kosmicznych pieniędzy, nie wymaga specjalistycznej wiedzy, a jest pewne i bezpieczne.
Parametry skrzynki pocztowej zależą oczywiście od wykupionej usługi, ale najczęściej są wystarczające dla 99% zastosowań.
Przy czym zyskujesz dodatkowo miejsce na własną stronę www, przestrzeń dyskową "w sieci" itd. Oraz możesz podpiąć własną domenę, jeśli zechcesz.
Taki pakiet to często wydatek powiedzmy 100PLN rocznie. Czy warto? Każdy sobie sam musi odpowiedzieć, ale moim zdaniem - bezdyskusyjnie tak.
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Skontaktuj się z nami