Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Domyślnie

No dobra, to troche się wyjaśniło 192.168.100.100 nie będzie dobrym pomysłem, bo sieć jest dosyć duża, najlepiej przejść na zupełnie inną klasę.
    Ustaw na routerze adres IP 10.0.0.2 maska może zostać 255.255.255.0.
    Natomiast w kompie nic nie zmieniasz, nic nie ustawiasz na stałe i dostajesz ten sam adres co w tej chwili.
    Co do telefonu czy zgłaszałeś jego MAC adres? Musisz to prawdopodobnie zrobić i wtedy admin przypisze mu adres ip.
    W razie pytań pisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Nie. Przecież w jednym z maili zamieszczonych tutaj mam wyraźnie napisane, że komputery podpięte i po kablu i poprzez WiFi do mojego TP-Linka mają dostawać IP statyczne a nie poprzez DHCP.
    Ale na podstawie czego mają dostawać to statyczne IP i kto ma je przydzielać? Właśnie serwer DHCP po MAC adresie.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawidek Zobacz posta
    No dobra, to troche się wyjaśniło 192.168.100.100 nie będzie dobrym pomysłem, bo sieć jest dosyć duża, najlepiej przejść na zupełnie inną klasę.
    Już pisałem, jakieś 9k komputerów

Cytat Zamieszczone przez Dawidek Zobacz posta
    Ustaw na routerze adres IP 10.0.0.2 maska może zostać 255.255.255.0.
    Natomiast w kompie nic nie zmieniasz, nic nie ustawiasz na stałe i dostajesz ten sam adres co w tej chwili.
    Co do telefonu czy zgłaszałeś jego MAC adres? Musisz to prawdopodobnie zrobić i wtedy admin przypisze mu adres ip.
    W razie pytań pisz.
    Tzn. mam wyłączyć na routerze DHCP (tak jak pisałem to 2 posty temu), a na PCie zostawić nadal DHCP? Telefon zarejestrowałem (mamy do tego specjalny panel adminsitracyjny), znam jego IP.

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Ale na podstawie czego mają dostawać to statyczne IP i kto ma je przydzielać? Właśnie serwer DHCP po MAC adresie.
    Możliwe, ale jaka jest konkluzja tej wypowiedzi? Mam włączyć DHCP na routerze (a jeśli tak, to jak to się wiadomości z zalinkowanej strony i wypowiedzi Dawidka?), czy nie?

Wybaczcie głupie pytania, ale sieci to dla mnie czarna magia
    Ostatnio edytowane przez ku6i ; 25-11-2010 o 00:48

Domyślnie

Tak, na routerze wyłączyć dhcp, ustawić 10.0.0.2 i cieszyć się wifi. na kompie i telefonie dhcp. Tyle.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ok, dzięki za informacje, jutro wieczorem wszystko potestuję. A co z dostępem do panelu administracyjnego routera po skonfigurowaniu wszystkiego? Z tego co czytałem w którymś poście, to trzeba będzie zmieniać adres podsieci.

Domyślnie

Żeby wejść na router po zmianie jego ip na 10.0.0.2 ustawiasz na kompie np 10.0.0.3 ręcznie i wchodzisz na niego. Good luck

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Tzn. mam wyłączyć na routerze DHCP (tak jak pisałem to 2 posty temu), a na PCie zostawić nadal DHCP?

Możliwe, ale jaka jest konkluzja tej wypowiedzi? Mam włączyć DHCP na routerze
    Mylisz dwa pojęcia. Może nie wyraziliśmy się z Dawidkiem jasno. To całe DHCP w PCie polega na tym, że komputer czeka, aż mu zostanie przydzielona konfiguracja sieciowa. Czyli ustawiasz wszystko na auto, zamykasz oczy i jedziesz, a wszystkie dane zostaną przesłane do PCta z serwera DHCP, który stoi w pomieszczeniu z magicznymi pudełkami. Natomiast Twój router RÓWNIEŻ posiada funkcję serwera DHCP. Czyli że jak w domu nie masz pomieszczenia z magicznymi pudełkami, to możesz mieć taki swój serwer DHCP po taniości. I chodzi o to, żeby wyłączyć funkcję serwera DHCP w routerze, żeby nie zaczął przydzielać adresów razem z tym głównym serwerem DHCP w serwerowni. Bo się pogryzą, albo w najlepszym przypadku jeden się wyłączy (jak będzie to ten główny, to kaplica). Rozumiesz. W kompie zostawiasz wszystko bez zmian (Pobierz IP automatycznie itd), w routerze wyłączasz serwer DHCP. Dokładnie tak, jak tu masz wyłączone: http://student.agh.edu.pl/~kubiaks/d..._link/scr7.jpg

Domyślnie

Dzięki Majek za bardziej dydaktyczne podejście, nie pomyślałem, że skróty myślowe mogą być niezrozumiałe

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie Re: Router, WiFi, AP Mode i inne.

Żeby wejść na router po zmianie jego ip na 10.0.0.2 ustawiasz na kompie np 10.0.0.3 ręcznie i wchodzisz na niego. Good luck
    Albo przypisujesz komputerowi oprocz IP glownego (w podsieci akademickiej), drugie IP z zakresu jaki posiada AP ktory chcesz konfigurowac.

tapa tap tap... z telefonu
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Nareszcie miałem chwilę czasu żeby się zająć skonfigurowaniem routera. Wszystko pięknie działa, admin póki co nie krzyczy, więc raczej jest ok. Jakby się któryś z was pojawił w Krakowiu to zapraszam na bezalkoholowe

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów