Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
Tzn. mam wyłączyć na routerze DHCP (tak jak pisałem to 2 posty temu), a na PCie zostawić nadal DHCP?

Możliwe, ale jaka jest konkluzja tej wypowiedzi? Mam włączyć DHCP na routerze
Mylisz dwa pojęcia. Może nie wyraziliśmy się z Dawidkiem jasno. To całe DHCP w PCie polega na tym, że komputer czeka, aż mu zostanie przydzielona konfiguracja sieciowa. Czyli ustawiasz wszystko na auto, zamykasz oczy i jedziesz, a wszystkie dane zostaną przesłane do PCta z serwera DHCP, który stoi w pomieszczeniu z magicznymi pudełkami. Natomiast Twój router RÓWNIEŻ posiada funkcję serwera DHCP. Czyli że jak w domu nie masz pomieszczenia z magicznymi pudełkami, to możesz mieć taki swój serwer DHCP po taniości. I chodzi o to, żeby wyłączyć funkcję serwera DHCP w routerze, żeby nie zaczął przydzielać adresów razem z tym głównym serwerem DHCP w serwerowni. Bo się pogryzą, albo w najlepszym przypadku jeden się wyłączy (jak będzie to ten główny, to kaplica). Rozumiesz. W kompie zostawiasz wszystko bez zmian (Pobierz IP automatycznie itd), w routerze wyłączasz serwer DHCP. Dokładnie tak, jak tu masz wyłączone: http://student.agh.edu.pl/~kubiaks/d..._link/scr7.jpg