Mam dostęp do internetu poprzez akademikowy LAN. Żeby móc normalnie z niej korzystać trzeba zarejestrować każde urządzenie (dostaje statyczne IP o ile mnie pamięć nie myli). Problem w tym, że sieć jest tylko w wersji kablowej a chciałbym mieć też dostęp do netu na telefonie poprzez WiFi (PC nadal po kablu). Podpinanie czegokolwiek co udostępnia łącze poprzez WiFi nie jest najmilej widziane (acz legalne i zgodne z regulaminem). Wymaganiem jest:
- posiadanie routera pracującego w trybie AP
- wyłączenie DHCP
Więcej nt. wymagań admina:
http://student.agh.edu.pl/~kubiaks/dsnet/ (dość istotne kwestie)
oraz:
Kupiłem TP-Linka TL-WR340G (chyba najtańsze cudo na rynku z AP mode, komentarze o sprzęcie pozytywne). Wyłączyć DHCP umiem, włączyć AP Mode i WPA2 też. Pytanie co mam wklepać w pola: IP Adress, Subnet Mask, Default Gateway, Primary Gateway?Jeśli chcesz koniecznie skorzystać z wifi (a odradzamy tego), potrzebujesz accesspointa. Nie routera, a accesspointa, który w sposób przeźroczysty (dla L3+) przenosi sieć lokalną na medium bezprzewodowe. Każde podłączone do niego urządzenie musi być więc zarejestrowane, bądź korzystać z sieci w trybie gościa.
Teoretycznie byłoby najsensowniej zapytać admina, ale to mało kontaktowy człowiek :/
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami