Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D90 + manual (m42)

Pytanie: jak współpracuje body D90 ze zwykłym manualnym obiektywem całokowice pozbawionym elektroniki?
    Chodzi o pomiar ekspozycji. Dla uproszczenia przyjmijmy że będzie to antyk m42 z mechaniczną przysłoną połaczony z korpusem adapterem.
    Chodzi też o obiektywy z bagnetem F starego typu.

Domyślnie

Masz potwierdzenie ostrości. Pomiaru światła nie ma(dandelion jedynie może tu pomóc).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez devgru Zobacz posta
    Masz potwierdzenie ostrości. Pomiaru światła nie ma(dandelion jedynie może tu pomóc).
    Mogę prosić o jakiś link na ten temat?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez devgru Zobacz posta
    Ale moment. Przecież -- jak sam napisałeś -- potwierdzenie ostrości działa, to po co jeszcze mleczyk?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Dandelion dla Nikona kosztuje coś ok. 150 zł. Czyli jego cena przewyższy chyba wartość szkła.
    To czy to ma sens?
    Zwłaszcza w dobie cyfrówek, gdy ujęcie /w większości przypadków/ da się spokojnie powtórzyć, bo do ostrej reporterki manualny obiektyw to chyba nie bardzo będzie przydatny.
    Tutaj jest... podpis

Oszczędny w słowach Awatar daromax
    Miasto
    Oświęcim/Kraków

Domyślnie

Osobiście używałem jakiś czas obiektywów M42 (Pentacony 200/4, 29/2.8, 50/1. z adapterem bez ostrości, miałem też ten z soczewką ale działy się różne rzeczy...wiec szybko zrezygnowałem, i muszę powiedzieć że spisywały się zacnie sporo ładnych fotek powstało
    Coolpix P300 - mały....ale WARIAT !!!

Domyślnie

Ja używam z moim D90 starego Jupitera37 3.5/135 który mi został po Zenitach. Tylko wymieniłem "dupke" na nikonowską.
    Potwierdzenie ostrości kropką, reszta full manual.
    Generalnie bardziej toto do zabawy i przypominania sobie starych czasów niż do pracy.
    No chyba że ma się wprawę w manulanym ostrzeniu i światłomierz w oku.

Zakładam czasami żeby stare umiejętności nie zardzewiały.
    Zagrypione D850 i D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

a gdzie można kupić dupką nikonowską, na allegro raczej nie widziałem?

Domyślnie

W sensue jaką? Adapter nazywa się T-mount, i można kupić na alle
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów