Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    pebees
    Gość

Domyślnie Pytania o domowe ministudio, żarówki i lampy błyskowe - długie

Pozwoliłem sobie zapytać na prfc, ale tutaj też nie zawadzi

Szukając sobie oświetlenia w pewnym celu zacząłem się zastanawiać nad oświetleniem do fotografii. Pytałem wcześniej o namiot bezcieniowy i jego oświetlenie, oraz o temperatury barwne świateł. Skończyło się to tak, że odpuściłem chwilowo temat 'oświetlenia w pewnym celu' a zacząłem szukać różnych tanich oświetleń fotograficznych. Mam w związku z tym kilka pytań.
    Najpierw jednak zastosowania - jakiś namiocik bezcieniowy i domowe ministudio, czyli pokój czasem adaptowany do potrzeb zrobienia zdjęć jakichś. Mało miejsca, bo jakieś pewnie 16-18 m2, ale jeśli by mi się ta zabawa spodobała, to może bym i o jakimś większym pomieszczeniu pomyślał, ale to z czasem. W każdym razie wszystkie pytania są w kontekście małego studia domowego z możliwością rozbudowy oraz namiotu bezcieniowego o wymiarach nie większych niż 1x1x1 metr
    Proszę też nie zapominać, że o to wszystko pyta amator nie pracujący nigdy w studio i mający o urządzeniach studyjnych bardzo małe pojęcie

Grzebiąc w necie, przeglądając te idealne świetlówki fotograficzne, do tego energooszczędne, oraz znajdując na alledrogo halogeny fotograficzne do złudzenia przypominające te używane na placach budowy, oraz eksperymentując z prostym kartonowym namiotem bezcieniowym doszedłem do wniosku, że o ile problem balansu bieli jest do pominięcia, o tyle plastelina i lipne plastiki zaczną się topić po jakimś czasie, a ewentualne boskie modelki poproszą o wstawienie rtęciówek bez filtra uv, coby dodatkowo skorzystać przy sesji z darmowego solarium.

Znalazłem jednak na alledrogo tzw. żarówki błyskowe wyzwalane fotocelą, o parametrach 68 Ws i 100Ws. Te drugie przeważnie określane są jako lampy błyskowe, z gwintem E27. Liczba przewodnia tych urządzeń to podobno odpowiednio 36 i 39, a temperatura barwowa w granicach 5500-5600K. Urządzenia te mają też możliwość wyzwalania z kostki/adaptera gorącej stopki, kabelkiem.
    Więc pierwsze pytanie - czy 100-200K róźnicy w dwóch lampach to jest jakiś problem?
    2 - czy obie spokojnie wystarczą do małego studia, jeśli chodzi o parametry energii świetlnej?
    3 - czy rozwiązanie wyzwalania lamp kabelkiem jest lepsze w jakiś sposób od wyzwalania fotocelą?
    4 - czy do takiej kostki można podpiąć kilka lamp, czy też jakoś specjalnie to trzeba rozgałęziać/izolować lampy od siebie?
    5 - jaka jest trwałość tych żarówek/lamp błyskowych, i jakie w nich tak naprawdę są źródła światła (jakiś link? nic sam nie znalazłem )
    6 - czy do takich 68 Ws można jeszcze stosować softboksy, czy będzie za ciemno, no i czy te softboksy to są jakieś znormalizowane, jeśli chodzi o zakładanie tego, czy też niekoniecznie?
    7 - czy do takiego domowego studia na początek starczy jedna taka żarówka, czy to 68 czy 100Ws, czy lepiej od razu dwie? Na mój chłopski rozum dwie by się przydały, ewentualnie jakieś kombinacje z blendami. Mylę się?

Szukając dalej znalazłem w sumie takie same urządzenia pod róznymi nazwami - raz żarówka błyskowa, raz lampa błyskowa. ( Nomenklatura marketingowa czy faktyczna jakaś róznica jest?

Okazuje się też, że te mocniejsze i te wyzwalane nie tylko fotocelą, mają zazwyczaj możliwość regulowania energii błysku, albo skokową, albo płynną w zakresach od 1->1/2 do 1->1/8. (9) Co jest lepsze, przydatniejsze, efektywniejsze, sensowniejsze, i czy taka regulacja wystarcza?

Przejdźmy teraz do lamp - znalazłem takie coś jak CY-100MP. Jeśli to lampa błyskowa, nie żarówka błyskowa, to czym błyska, jaką ma żarówkę? Pewnie w sumie jest to takie samo pytanie jak pytanie nr 5, ale wolę się upewnić

Wszystkie te urządzenia montuje się na statywach oświetleniowych, więc kolejne, 10-te już pytanie - czy te statywy i mocowania są jakoś znormalizowane, czy też może każdy z producentów ma swoje rozwiązania? Pytanie tyczy się też parasolek

I pytanie 11-te - niektóre z lamp mają tzw. pilota, czy tam światło modelujące. Czy jeśli jest to zintegrowane światło w lampie to samo się wyłącza na czas błysku, czy też może trzeba samemu dać na off? A może tego się w ogóle nie wyłącza? Czyli - brać lepiej lampe z pilotem czy pilota można sobie 'dorobić' z boku?

Pytanie nr 12 oraz 12 i 1/2 - domyślam się, że w przypadku korzystania z takich lamp (i ogólnie w studio) wszystko robi się w manualu? A jeśli tak - to jak z balansem bieli przy cyfraku?

Na koniec napiszę jeszcze, co wymyśliłem, czytając co się da w necie - potrzebuję 2 lampy/żarówki, jedna 68Ws, druga dobrze by było, by była mocniejsza, kable do nich, kostkę do synchronizacji z aparatem, przynajmniej jedną parasolkę, jakąś blendę, jakiś jedno prześcieradło^Wsoftboks , no i statywy do lampek i parasolek. Na przykład coś takiego jak tutaj: http://www.allegro.pl/item151926235_...m_futeral.html plus brakujące elementy typu kostka itp (13 - pechowe pytanie) - czy taki zestaw ma sens? Czy można to zrobić bardziej 'budżetowo'?

No i oczywiście - co Wy byście polecili, o ile moje propozycje nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem

Linki do urządzeń na allegro (to nie jest reklama, ze sprzedającymi nie mam nic wspólnego ) :
    http://www.allegro.pl/item151926235_...m_futeral.html
    http://www.allegro.pl/item152971967_...ia_blysku.html
    http://www.allegro.pl/item153717185_...t_blokada.html
    http://www.allegro.pl/item153494918_..._synchro_.html
    http://www.allegro.pl/item153733068_...cm_oprawa.html
    http://www.allegro.pl/item153732372_...m_oprawa_.html

PS. Chciałem zawrzeć wszystko w jednym poście, ale jeśli o czymś jeszcze zapomniałem, to nie omieszkam zapytać

Domyślnie

przeglądając te idealne świetlówki fotograficzne, do tego energooszczędne, oraz znajdując na alledrogo halogeny fotograficzne do złudzenia przypominające te używane na placach budowy, oraz eksperymentując z prostym kartonowym namiotem bezcieniowym doszedłem do wniosku, że o ile problem balansu bieli jest do pominięcia

czyżby? rtęciówki a halogeny to zupełnie co innego, ich mieszanie ze sobą to kiepski pomysł

Znalazłem jednak na alledrogo tzw. żarówki błyskowe wyzwalane fotocelą, o parametrach 68 Ws i 100Ws. Te drugie przeważnie określane są jako lampy błyskowe, z gwintem E27. Liczba przewodnia tych urządzeń to podobno odpowiednio 36 i 39, a temperatura barwowa w granicach 5500-5600K. Urządzenia te mają też możliwość wyzwalania z kostki/adaptera gorącej stopki, kabelkiem.
    Więc pierwsze pytanie - czy 100-200K róźnicy w dwóch lampach to jest jakiś problem?

żaden problem, mniejszy niż mieszanie ich z jarzeniówkami czy halogenami - to odpada. musisz sie zdecydować na jeden rodzaj oswietlenia.

2 - czy obie spokojnie wystarczą do małego studia, jeśli chodzi o parametry energii świetlnej?

kilka sztuk tak, zależy co chcesz osiągnąć.

3 - czy rozwiązanie wyzwalania lamp kabelkiem jest lepsze w jakiś sposób od wyzwalania fotocelą?

bez róznicy, wolę fotocele, bo się kable nie plącza pod nogami i nic nie wywrócisz jak zaczepisz o jakiś

4 - czy do takiej kostki można podpiąć kilka lamp, czy też jakoś specjalnie to trzeba rozgałęziać/izolować lampy od siebie?

jak napisali na aukcji - 2 lampy

5 - jaka jest trwałość tych żarówek/lamp błyskowych, i jakie w nich tak naprawdę są źródła światła (jakiś link? nic sam nie znalazłem )

to lampki błyskowe. jak sabinki czy metze. trwałośc zależy od szczęscia przy amatorskim uywaniu powinno starczyć na lata.

6 - czy do takich 68 Ws można jeszcze stosować softboksy, czy będzie za ciemno, no i czy te softboksy to są jakieś znormalizowane, jeśli chodzi o zakładanie tego, czy też niekoniecznie?

będzie ciemno. możesz w softbox włozyć np. 2 żarówki. kombinuj. polak potrafi.
    sofboxy nie są znormalizowane - rózni producenci mają swoje patenty, sa przejściówki
    nie ma chyba softboxów na żarówki. będziesz musiał wymyślić jak to ze sobą spasować.

7 - czy do takiego domowego studia na początek starczy jedna taka żarówka, czy to 68 czy 100Ws, czy lepiej od razu dwie? Na mój chłopski rozum dwie by się przydały, ewentualnie jakieś kombinacje z blendami. Mylę się?

przyda się więcej (ze 3 i te silniejsze). mozesz połączyć z innymi posiadanymi lampkami błyskowymi - sabinką czy metzem, nie wiem co masz.

Szukając dalej znalazłem w sumie takie same urządzenia pod róznymi nazwami - raz żarówka błyskowa, raz lampa błyskowa. ( Nomenklatura marketingowa czy faktyczna jakaś róznica jest?

to chyba to samo, nie wiem co znalazłeś. mówią na to zarówka, bo jest na gwint E27, ale to lampa błyskowa

Okazuje się też, że te mocniejsze i te wyzwalane nie tylko fotocelą, mają zazwyczaj możliwość regulowania energii błysku, albo skokową, albo płynną w zakresach od 1->1/2 do 1->1/8. (9) Co jest lepsze, przydatniejsze, efektywniejsze, sensowniejsze, i czy taka regulacja wystarcza?

naprawdę przyda się. kupuj mocniejsze,

Przejdźmy teraz do lamp - znalazłem takie coś jak CY-100MP. Jeśli to lampa błyskowa, nie żarówka błyskowa, to czym błyska, jaką ma żarówkę? Pewnie w sumie jest to takie samo pytanie jak pytanie nr 5, ale wolę się upewnić

błyska palnikiem, jak kazda lampa błyskowa. oprócz tego lampy studyjne mają żarówki by można było zobaczyć jak się rozłożą cienie. moc żarówki jest pomijalnie mała. naświatlenie wynika z błysku, a nie z zarówki

Wszystkie te urządzenia montuje się na statywach oświetleniowych, więc kolejne, 10-te już pytanie - czy te statywy i mocowania są jakoś znormalizowane, czy też może każdy z producentów ma swoje rozwiązania? Pytanie tyczy się też parasolek

tu jest lepiej. chyba sa tylko 2 standarty mocowania na statywach. A parasolki - wszystkie tak samo

I pytanie 11-te - niektóre z lamp mają tzw. pilota, czy tam światło modelujące. Czy jeśli jest to zintegrowane światło w lampie to samo się wyłącza na czas błysku, czy też może trzeba samemu dać na off? A może tego się w ogóle nie wyłącza? Czyli - brać lepiej lampe z pilotem czy pilota można sobie 'dorobić' z boku?

lepsze są te z pilotem - te CY100 własnie chyba go juz mają.
    pilot ściemnia się proporcjonalnie do mocy błysku, gdy nie robisz na całej mocy, a np na 1/4
    nie zrobisz sobie sam tego.
    w dodatku żarówka z boku to nie to - bo da inaczej cienie niż błysk, jest w innym miejscu niż palnik, z boku, a nie w jego osi.
    o gaszenie żarówki się nie martw - jak pisałem moc zarówki jesty pomijalna z błyskiem.
    niektóre lampy daja mozliwośc gaszenia żarówki w czasie błysku. Jest to przydatne w niektórych sytuacjach. Ale konieczne tylko w niewielu - przy długich naswiatleniach, ale to specyficzne, nie ma u ciebie zastosowania, więc sie nie bede rozwodził.

Pytanie nr 12 oraz 12 i 1/2 - domyślam się, że w przypadku korzystania z takich lamp (i ogólnie w studio) wszystko robi się w manualu? A jeśli tak - to jak z balansem bieli przy cyfraku?

tak manual czas i przysłona. czas krótki - 1/125 - 1/200. balans bieli - pomiar na białą kartkę WB PRE. dla mnie to standart i najczęsciej uzywany WB.

Na koniec napiszę jeszcze, co wymyśliłem, czytając co się da w necie - potrzebuję 2 lampy/żarówki, jedna 68Ws, druga dobrze by było, by była mocniejsza, kable do nich, kostkę do synchronizacji z aparatem, przynajmniej jedną parasolkę, jakąś blendę, jakiś jedno prześcieradło^Wsoftboks , no i statywy do lampek i parasolek.

Zestaw wyglda OK. Ja ci nie będe doradzał bo znacznie przekroczysz budżet
    Kup najsilniejsze żarówki i z regulacją. Albo kilka cy100, albo kilka 200, albo kilka 300
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

pebees
    Gość

Domyślnie

Jacek_Z wnioskuję z tego co napisałeś, że łącznie światła ze 300Ws to by się na dzień dobry przydało Chciałem to 'budżetowo' zrobić, bo czasu na zabawę z foto nie mam za dużo, talentu też (), a zarabiać na tym pewnie nigdy nie będę No cóż, jak widzę to bez jakiegoś tysiąca to nie ma się co do tematu zabierać, bo się raczej można zrazić, niż skorzystać
    Aha - jeszcze jedno pytanie - podawany jest przy tych wszystkich urządzeniach czas błysku. Najlepiej gdy jest najkrótszy czy najdłuższy? Bo analogia do światła dziennego niespecjalnie mi tu przystaje...

Znalazłem jeszcze takie coś: http://markoflash.pl/glowna.php?p=products&g=6&s=7 , podobno te markoflesze są całkiem niezłe... ale czy konkretnie te modele?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Jacek_Z wnioskuję z tego co napisałeś, że łącznie światła ze 300Ws to by się na dzień dobry przydało Chciałem to 'budżetowo' zrobić, bo czasu na zabawę z foto nie mam za dużo, talentu też (), a zarabiać na tym pewnie nigdy nie będę No cóż, jak widzę to bez jakiegoś tysiąca to nie ma się co do tematu zabierać, bo się raczej można zrazić, niż skorzystać
    Aha - jeszcze jedno pytanie - podawany jest przy tych wszystkich urządzeniach czas błysku. Najlepiej gdy jest najkrótszy czy najdłuższy? Bo analogia do światła dziennego niespecjalnie mi tu przystaje...

Znalazłem jeszcze takie coś: http://markoflash.pl/glowna.php?p=products&g=6&s=7 , podobno te markoflesze są całkiem niezłe... ale czy konkretnie te modele?
    jak te 300 ws poodbijasz od ekranów i schowasz za softboxami to mało ci zostanie.
    oczywiście można podnieść człość body i pracować na ISO 800, albo pracować na iso 200 ale na F=2 jak masz jasne szkła. to tak na oko oczywiscie.

czas błysku lamp jak rozumiem lepiej jak najkrótszy. Ale myślę, ze i tak jest wystarczający, nie patrz na to wcale.

te markoflasche wyglądają OK. maja halogen pilotujący i podział mocy
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-12-2006 o 01:40
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

O kurcze!. Nie wiem jak to się stało ale przegapiłem tę serię Mini Flash z Markoflash.
    W sumie jeszcze mogę wymienić, bo wydaje się, że te z Markoflash są mocniejsze i fajniejsze choć
    mają mniejszą regulację błysku. Pewnikiem obie to chińszczyzna.

Sorry , że w Twoim wątku
    To które byście radzili?

Funsports: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=152971967

Markoflash: http://markoflash.pl/glowna.php?p=products&g=6&s=7
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 31-12-2006 o 10:54
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

pebees
    Gość

Domyślnie

I jeszcze jedno pytanie - czy dziś kupując chińczyka nie będę miał problemów (biel, temperatura barwowa, jakieś synchronizacje i inne rzeczy, o których nie wiem), gdybym w przyszłości zechciał kupić jakieś firmowe, elfo czy inne bowens?

Domyślnie

Właśnie jestem w trakcie kompletowania takiego zestawu do amatorskiego mini studio.
    Głównie zależy mi na jak najlepszych efektach przy fotografowaniu biżuterii.
    Oczywiście interesują mnie wszelakie aspekty fotografii studyjnej i chce próbować różnych rzeczy.

Wcześniej używałem 4 halogenów budowlanych (3x500 1x150), 3 statywów fotograficznych, oraz
    namiotu bezcieniowego.
    Najlepsze efekty osiągam w namiocie bezcieniowym i przy świetle dziennym!

Wada halogenów jest wysoka temperatura - trudno stosować modyfikatory światła, poza tym zwyczajnie poparzyć siebie i modela.

Myślałem, czytałem ..... i zamówilem taki zestawik w http://www.funsports.pl/ - przyjdzie na początku stycznia.

1.Kostka na gorącą stopkę z kablem do wyzwalania lamp SA03
    2.Statyw z wysięgnikiem W501.
    3. 3 lampy 100 MR i jedna CY 200K
    4. Softboxy do takich lamp.
    Dodatkowe statywy 3 szt.juz miałem.
    5. Namiot bezcieniowy 50/50.
    Pierwotnie zamówilem jeszcze dodatkowo dyfuzory+ statywy+ uchwyty ale zrezygnowałem.
    Wymyśliłem, że wstawię w namiot który mam (70/70) drugi (50/50) i poświęcę światłem z softboxów.
    Mam nadzieję uzyskać efekt dyfuzji światła.
    6.Snoot i plaster miodu do Cy 200K ( czasza jest w komplecie) do różnych eksperymentów i
    zabawy.
    Całość to po wszelkich rabatach 2600zł.
    Dodatkowo na Allegro zamówiłem takie mini alterier z 4 tłami:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=151927305

No i teraz będę próbować
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 31-12-2006 o 01:16
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Uprawnienia umieszczania postów