Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Iza

Domyślnie Iza

Elo

moj debiut w tym dziale
    znajoma poprosila mnie o zrobienie jej zdjecia z ksiazka... jak wyszło waszym zdaniem?

1.

2.

pozdro

Domyślnie

słaba głębia ostrości
    1 - dziwny cień na twarzy
    2 - linia drzew na głowie
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

Wyszło krajobrazowo Szczególnie 1. Fanie skomponowane na kilku planach. Kadry na plus.
    Światło miałeś trudne - niebieskie cienie i pomarańczowe słońce - i to jest chyba największa wada. Masz duży kontrast między twarzą a całą resztą. Poza tym modelka bardziej marznie niż pozuje (dłonie). O cieniu za nosem już było.
    Przydało by się też może lepiej wykorzystać książkę, ale to tylko sugestia.

Co to znaczy że GO jest "słaba"?
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    Co to znaczy że GO jest "słaba"?
    bardzo małe rozmycie- w tym wypadku
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

Moim zdaniem modelka jest wystarczająco dobrze wyizolowana z "tła", a tło jest dosyć ciekawe, więc mi GO odpowiada. Oczywiście to kwestia gustu.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Starałbym się bardziej wyeksponować urodę ładnej dziewczyny - choć i w worku byłaby ładna.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonArturo Zobacz posta
    linia drzew na głowie
    Linia śniegu w łokciu.

Najbardziej mnie boli bałagan w kadrze. Dużo elementów, które rozpraszają...

Domyślnie

ja żałuje ze zrobilem taka płytką głębie ostrości... :/ z czasem to do mnie dotarło... zrobilem błąd przy tym zdjęciu... na horyzoncie pięknie widnieją tatry a ja ich nie pokazałem... nie wiem czy sam siebie usprawiedliwiam czy nie ale tamten dzień nie był dla mnie dobry do myślenia... :/
    bardzo wiało i z racji tego ze mialem przykreconego polara borykałem sie z krótkim czasem... stad f1.8... moglem zdjac tego cholernego polara i złapać tatry na f8 bo i tak wspomagałem sie statywem.... ale jak juz wspomnialem... tamten dzien byl mi ciężki...
    dodam ze chciała zeby zrobic zdjecie w ciekawym miejscu... mialy to byc góry, szczyt skrzycznego o zachodzie a tu lipa... fotka jest ładna, podobami sie... ale to nie to co chcialem... czuje niedosyt... musialem to z siebie tu wylać ;p
    kurde... chyba wyciągne ją i pojade tam jeszcze raz poprawic fotke :P

Domyślnie

Największą wadą tego zdjęcia jest sztuczność. Pozy, światła, sytuacji. Temat "dziewczyna z książką w górach", można zrealizować trochę ciekawiej. Posadzić ją na przydrożnym kamieniu, niech czyta książkę. Albo położyć na mchach, albo podczas spaceru... albo... W każdym razie spróbować stworzyć klimat intymności, samotności, obcowania z przyrodą i poezją jednocześnie. Możliwe też, że szerszy kadr nie byłby wcale taki zły w tym wypadku. Co do głębi ostrości, to tu jest to problem. I wymaga eksperymentów - najlepiej zrobić zdjęcie w kilku wersjach i tyle. W tym kadrze głębia według mnie jest odpowiednia - widać, że tłem są góry. Większa głębia by zaszkodziła, mniejsza być może też. W szerszym mogłaby być większa jednak. Uzyskałbyś wtedy wrażenie zagubienia się modelki w krajobrazie, co miałoby szansę się sprawdzić. Poszukałbym tu też rozwiązania w postaci bardzo małej ogniskowej (rzędu 24-28 mm dla FX) i odpowiedniego zagospodarowania planów zdjęcia. Ale to już zupełnie co innego, niż pamiątkowe zdjęcie z książką w górach, które my tu tak naprawdę widzimy.

Domyślnie

dzieki mOSAd

Uprawnienia umieszczania postów