Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Jestem zupełnym amatorem. Ale bawiłem sie w studiu gdzie lampy (nie wiem jakie ale chyba quantum) były wyzwalane photixem - najtańszą radiówka i było ok.
    Sam mam taki wyzwalacz i np. na metzu 36 C-2 przy czasie 1/320 robi się czarny pasek na dole. Ale dopiero przy tym czasie natomiast czas 1/250 robi normalne zdjęcia.

Ja bym proponował pożyczyć od kogoś radiówki i sprawdzić. Ona ma tylko wyzwolić lampy i chyba za nic innego nie odpowiada. Jak wyzwala to jest OK. Albo spróbować na Sabinkach jak działa
    N i pare gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doyen Zobacz posta
    ..Czasem reguluje się poziom naświetlenia tła światłem zastanym lub jego udział w naświetleniu. To tak z grubsza...
    To jest tak strasznie nieprecyzyjnie napisane, że lepiej nie pisz takich rad. Tak jest tylko w specyficznych sytuacjach. Bo generalnie to co napisałeś to nieprawda.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    hm, chyba nie przeczytałeś tego:
    w "domowym studio" rożnie bywa z światłem zastanym.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek 77 Zobacz posta
    przy czasie 1/320 robi się czarny pasek na dole. Ale dopiero przy tym czasie natomiast czas 1/250 robi normalne zdjęcia.
    Bo 1/250 to czas synchro Twojego aparatu, czyli ten najkrótszy, gdy migawka jest w pełni otwarta (całkowicie odsłania materiał rejestrujący). Zaciemnienie widoczne przy krótszych czasach to tylna kurtyna (lamelka) migawki, gdyż materiał jest naświetlany paskiem utworzonym pomiędzy pierwszą, a drugą kurtyną (im krótszy czas, tym pasek odsłaniający materiał zazwyczaj cieńszy). Ale to naprawdę są bardzo podstawowe zagadnienia fotografii i jeśli ktoś ma z tym problemy, to powinien sięgnąć po jakiś podręcznik dla początkujących.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Bo 1/250 to czas synchro Twojego aparatu, czyli ten najkrótszy, gdy migawka jest w pełni otwarta (całkowicie odsłania materiał rejestrujący). Zaciemnienie widoczne przy krótszych czasach to tylna kurtyna (lamelka) migawki, gdyż materiał jest naświetlany paskiem utworzonym pomiędzy pierwszą, a drugą kurtyną (im krótszy czas, tym pasek odsłaniający materiał zazwyczaj cieńszy). Ale to naprawdę są bardzo podstawowe zagadnienia fotografii i jeśli ktoś ma z tym problemy, to powinien sięgnąć po jakiś podręcznik dla początkujących.
    Akurat ja to wiem,tylko napisałem tak dla przykładu.Po prostu palec mi sie omsknął i z 1/250 poszedł na 1/320.

Problem tego wątku dotyczy ustawienia lamp a nie radiówki - radiówka ma tylko wyzwolić błysk.
    N i pare gratów

Domyślnie

Problem tego wątku dotyczy ustawienia lamp
    Skąd taki wniosek, skoro autor napisał, że na 1/125 jest OK?
    a nie radiówki - radiówka ma tylko wyzwolić błysk.
    To niby proste, ale okazuje się wiele bardziej zagmatwane niż ktoś mógłby sądzić. Generalnie 1/160 wystarcza do wyzwolenia lamp studyjnych tym co mają migawki z synchro 1/250.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Skąd taki wniosek, skoro autor napisał, że na 1/125 jest OK?
    To niby proste, ale okazuje się wiele bardziej zagmatwane niż ktoś mógłby sądzić. Generalnie 1/160 wystarcza do wyzwolenia lamp studyjnych tym co mają migawki z synchro 1/250.
    Może trochę mylny wniosek wyciągnąłem.

Ale jestem ciekaw rozwiązania - zagadnienie bardzo ciekawe
    N i pare gratów

Domyślnie

witam

odpal po kablu i zobaczysz czy to lampy czy wyzwalacz.

mi brakuje kabla i jadę przez fotocele + lampa na aparacie ale ciemne nie wychodzą.

lampy mam od poniedziałku wiec 2 dni w sumie i to tylko z mojej zabawy tez się uczę i czytam forum
    1/160 f 8

podepnij kabel lub inny wyzwalacz i się dowiesz co ma problemy ...

ja obstawię jak koledzy wyzwalacz bo quantummy powinny biegać 1/200 - 1/250

pozdrawiam Darek
    Ostatnio edytowane przez dzygit ; 01-12-2010 o 17:01

Domyślnie

no tak , nie pomyślałem żeby podpiąć kablem. Ale zrobie to na pewno i napisze co i jak

Dzięki
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów