Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie domowe studio i packshoty

Pisze w tym dziale bo to chyba dotyczy sprzetu lub ustawień.

Mam 2x 300 Quantuum

i robiłem sobie packshoty dzisiaj. Ustawienie lamp przed obiektem pod kątem 45 stopni, czyli chyba taki najnormalniejszy setup. ustawienia w aparacie 1/160 i F-8 i proszę zobaczyć na sam dół zdjęcia jest zaciemnione niż reszta tła. Następnie zmieniłem czas na 1/125 i tło/ podstawka była równomiernie oświetlona.

Jak to z tym jest, dlaczego tak mi wyszło z czasem 1/160

Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Oszczędny w słowach Awatar Rumbum
    Miasto
    Między ziemią a światłem

Domyślnie

Prawdopodobnie tani wyzwalacz radiowy.
    Ostatnio edytowane przez Rumbum ; 19-11-2010 o 16:06

Domyślnie

no nie był najdroższy bo to Boling.

ale tak jednym słowem lub zdaniem , czy to ma duży wpływ na zdjęcie , że zamiast 1/160 będzie 1/125 na takim packshocie

a oto co udało mi się wydusić z tej fotki wyżej
    Ostatnio edytowane przez Kargulo ; 19-11-2010 o 16:33
    Kilka moich fotek

Domyślnie

tak jak przedmówca stwierdził, wina leży po stronie wyzwalacza radiowego. ale to 1/160 to faktycznie kiepski wynik. mi rf602 na sabinach elegancko synchronizuje na 1/250, a na studyjnych nie gorzej niż 1/200

p.s. a foto strasznie niebieskie i ciemne
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kargulo Zobacz posta
    no nie był najdroższy bo to Boling.

ale tak jednym słowem lub zdaniem , czy to ma duży wpływ na zdjęcie , że zamiast 1/160 będzie 1/125 na takim packshocie
    kurcze, pytanie wskazuje że nie bardzo wiesz co robisz - skąd masz parametry ekspozycji 1/160 f8 ?
    prosta odpowiedź na twoje pytanie - zdjęcie będzie jaśniejsze i (jeśli to faktycznie był problem migawki) powinien zmniejszyć się lub zniknąć całkowicie ciemny pas na dole kadru.

edit - zakładając ze nie robisz w całkowitej ciemności.
    Ostatnio edytowane przez przem426 ; 19-11-2010 o 16:53
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Oszczędny w słowach Awatar Rumbum
    Miasto
    Między ziemią a światłem

Domyślnie

Wpływu nie ma żadnego, jeśli nie łapie się silne światło ciągłe (np. słoneczko, nie piloty)

@up
    W przypadku lamp błyskowych czas nie ma żadnego wpływu na ekspozycje, jeśli nie jest za krótki, albo nie jest bardzo długi.

p.s. czemu nie można zamiast bardzo napisać zaje.biście, to słowo od dawna nie jest uznawane ze niecenzuralne.
    Ostatnio edytowane przez Rumbum ; 19-11-2010 o 16:54

Domyślnie

przem426 wiem że po zmianie z 1/160 na 1/125 zdjęcie będzie jaśniejsze bo czas otwarcia migawki będzie dłuższy, ale moje pytanie dotyczyło jakich tajemnej wiedzy co znają i widzą starzy wyjadacze .

czyli jak na razie do czasu zakupu droższego wyzwalacza muszę działać z czasem 1/125.

no właśnie Rumbum, ja staram się działać w ciemnym pomieszczeniu , zakrywam wszystkie dziury ze światłem dziennym ,

dzięki wszystkim
    Kilka moich fotek

Domyślnie

@Rumbum
    zgadza się, wyedytowałem mój post - jeśli nie ma zastanego to różnicy nie będzie bo błysk może być krótszy niż 1/125 sek... (to tez zależy od lampy)

ale z doświadczenia wiem że tzw. domowe studia, to raczej dość jasne są....
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kargulo Zobacz posta
    przem426 wiem że po zmianie z 1/160 na 1/125 zdjęcie będzie jaśniejsze bo czas otwarcia migawki będzie dłuższy,
    hm, chyba nie przeczytałeś tego:
    Cytat Zamieszczone przez Rumbum Zobacz posta
    W przypadku lamp błyskowych czas nie ma żadnego wpływu na ekspozycje, jeśli nie jest za krótki, albo nie jest bardzo długi.
    To prawda.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-11-2010 o 01:01
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przy naświetlaniu błyskiem ważna jest przysłona. Czasem reguluje się poziom naświetlenia tła światłem zastanym lub jego udział w naświetleniu. To tak z grubsza...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów