Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Różnica - Pytanie

Z góry pisze, że jak takie coś już było to proszę przenieść.

Mam pytanie. Na różnych sklepach internetowych są obiektywy tych samych parametrów, tyle że jeden ma dopisek MACRO. Wiem tyle, że ostrzenie ze szkła MACRO odbywa się z mniejszej odległości, a w normalnym z dłużej, np. 1m .

Pytanie jest takie, czy na szkle MACRO będę mógł robić zdjęcia np. obiektów dalej położonych, np. samochody rajdowe, zwierzęta itp. ?

Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.

Serdecznie pozdrawiam

Domyślnie

oczywiście że tak - jeśli jest to tele. na przyklad sigma 70-200 z dopiskiem macro.

Domyślnie

No to więc na czym polega ta różnica w cenie, jeżeli można osiągnąć takie same rezultaty?
    Nikon D5000 + Nikkor 18-55 - dopiero zaczynam
    A po za tym, pasjonat fotografii.

Domyślnie

tak jak pisałeś wyżej - ja podam na przykładzie sigmy 70-200 którą kiedyś miałem.
    70-200 bez macro ostrzyła od 2,5 metra.
    70-200 z macro ostrzyła od 80 cm.

Oczywiscie z tymi ogniskowymi mogles robić krolika w polu oddalonego o 200 m od ciebie, babcię w oknie w przeciwnym bloku itd.
    wazne są tu ogniskowe na początku i odległość ostrzenia.

Domyślnie

Dzięki marko sfotografujesz np. biedronkę a bez to może być już ciężko

Domyślnie

Obiektywy oznaczane jako "Macro" mogę też mieć np. dodatkowy przełącznik wyboru zakresu odległości ostrzenia, w zależności od tego, czy chcesz fotografować obiekty bliższe, czy dalsze, albo przełącznik "Macro/Normal", w pozycji "Macro" pozwalający na większy wysuw przedniej części obiektywu, a tym samym większą skalę odwzorowania małych obiektów fotografowanych z bliska.

IMHO, jeśli sobie jakiś obiektyw upatrzysz, warto poczytać jego opisy i specyfikacje, porównać to z innymi szkłami itd.
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 20-11-2010 o 01:18

Uprawnienia umieszczania postów