Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Wprawki BW

Domyślnie Wprawki BW

W piątek wyskoczyłem z Joanną na kilka zdjęć. Sesja nie była planowana, przygotowana, po prostu spontan. Pogoda do niczego (wiecie jak jest), brak lampy...

Postanowiłem wykorzystać materiał z tych zdjęć do prób BW. Nigdy nie umiałem porządnej konwersji zrobić.
    Jak wyszło?

Zdaję sobie sprawę że zawaliłem współpracę z modelką, że zdjęcia te bardzo ciekawe nie są ani nic wielkiego nie mówią. Nie o to chodzi. Zależy mi szczególnie na opiniach odnośnie BW (specjalnie nie PSułem ich inną obróbką). Poza tym oczywiście wszelkie sugestie mile widziane.

1.

2.

3.

4.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

tragedii raczej nie ma, ale są bardziej szare niż BW ;/
    Nikon Canon Zenit i dwa Fiedy

Domyślnie

I moim zdaniem szaro-buro. Pobawiłem się chwilę trójką. Według mnie masz dwie główne opcje - albo wygładzasz zdjęcie i skórę (i dodajesz blasku fotografii), albo dodajesz ziarno i dodajesz jej ostrości. W obu przypadkach należy ciut lepiej skontrolować kontrast i rozjaśnić średnie tony. Aktualnie stoisz okrakiem na dwóch brzegach rzeki.
    Przy pomniejszaniu widać problemy z doborem odpowiedniego wyostrzenia.

Domyślnie

2 i 4 mi się podobają. Co do tego BW, takie szare wyszło i nieciekawe. Na 4 trochę mało ostro w moim odczuciu. Na 3 trochę za centalny kadr no i mina modelki proporcjonalna do pogody Na 1 brakuje małej GO - wygląda trochę jak strzał z kompakta. Moim zdaniem pasuje tu więcej ziarna dla podkreślenia klimatu zdjęć.
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Domyślnie

Dzięki,
    głównie o opinie o kontraście mi chodziło. Lubię miękkie BW z dużą ilością tonów średnich, tym bardziej że takie szarości pasują do pogody za oknem, ale pokombinuję jeszcze i zobaczymy.
    Szumu wolę nie dodawać (nie mam nic przeciwko szumowi, ale nie tym razem) więc dodam blasku

Co do GO na 1, to specjalnie rozłożyłem nawet statyw żeby schody też były ostre (f/11). Wydaje mi się że to dobre tło i szkoda je rozmywać. Ktoś jeszcze uważa że GO powinna być mniejsza?
    Wyostrzanie - wydawało mi się OK (4 jest poruszone, 1/30s z ręki), ale popróbuję.
    Mina modelki to moja osobista porażka, przyznaję bez bicia.

Domyślnie

No nie wiem czy te schody to aż taki dobry pomysł żeby z f11 korzystać... Modelka ginie i wtapia się w nie . Tworzy się jednolita bryła a to modelka powinna byc tematem zdjęcia i jego głównym motywem.
    D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3

Domyślnie

podoba mi się 4 i potem jeszcze 2, kojarzą mi się z kliszą i bardzo dobrze, o 1 nie mam zdania, a 3 jakkolwiek staram sie na to nie patrzeć po Twoim wstępie, to i tak modelka zabiła zdjęcie miną
    U born unique don't die as a copy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez missbizarre Zobacz posta
    kojarzą mi się z kliszą...
    I słusznie, dobrze się kojarzą. To średnioformatowy hp5+ (dlatego też ziarno niewielkie). Następnym razem w takiej szarówce pchnę go chyba o 1EV żeby zwiększyć kontrast.
    Dzięki za opinie.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 19-11-2010 o 11:38

Domyślnie

Modelka jakaś leniwa. Nuda.
    20/1.8 | 105/2.8 | ...

Domyślnie

Miejsce gdzie najczęściej fotografuje w Poznaniu . Niestety zdjęcia mi się nie podobają. O większości chyba już poprzednicy spomnieli, czyli szaro-szarość.

Moim zdaniem brakuje kontrastu, sam lubie dość duży kontrast przy BW. Myślę też, że winieta by tym zdjęciom nie zaszkodziła, oczywiście nie za mocna. Dobrym wyjściem byłoby też dodanie lokalnie kontrastu i ostrości na oczach, tzn. trochę więcej na tęczówkach i żrenicach i ciut wokół oczu, rzęs, brwi.. tak ogółnie w tym miejscu, ale też rzeby nie przesadzić. Zaznaczam, że to tak moim zdaniem i co ja bym zrobił . Żeby nie było, że fotografowi przed aparat się wpier... wchodzę .

Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów