Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Bowens Gemini 750+ - pytanie do doświadczonych fotografów studyjnych / elektroników

Witam,

Mam następujący problem - jakieś pół roku temu "zepsuły" mi się dwie lampy Bowens Gemini 750+. W jednej padło światło pilotujące, w drugiej światło błyskowe. Lampy pomęczyłem, wymieniłem żarówki, żarniki, bezpieczniki - nic nie działało. Akurat troszeczkę mi się w życiu namieszało więc z realizacją gwarancji zwlekałem do teraz.

Dziś przed wysyłką do Anglii zgodnie z życzeniem serwisu wsadzam żarniki i żarówki - i sprawdzam która jest która podpinając do sieci. Wszystko działa .

I teraz mam zagryzkę czy sprzęt mimo wszystko wysyłać bo gwarancja niestety kończy mi się pod koniec grudnia.

Ma ktoś choć orientacyjne pojęcie co mogło się stać z tymi lampami? Jak sprawa wygląda od strony naprawy pogwarancyjnej? Lampy błyskowe to skomplikowane urządzenia czy dobry elektronik sobie z tym w razie czego poradzi?

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam,
    Michał
    Canon 200/2 to jedyna rzecz która mnie trzyma przed przejściem na d700, brak sensownego FF w canonie to jakiś ponury żart.

Domyślnie

tez mam te lampy.
    O ile z 2 jest wszystko ok o tyle z 1 od poczatku bylo cos nie tak. Najpierw cos w srodku latalo ale ok dziala, na gwarancji to luz, po pewnym czasie zaczela sie sama rozladowywac, zawieszac itp. Wyslalem do serwisu to jak wrocila to potrafila zaczac sie samoistnie wyzwalac i to tak ze tylko wylaczenie pomagalo. pojechala znow do serwisu tam dluuugo szukali co jest nie tak. bo gdyby nie to ze podczas rozmowy przez tel z zdjae sie wlascicielem sklepu nie wpadla w ten tryb samo-wyzwalania to pewnie by wrocila ze wszystko jest ok. W kazdym razie naprawili i teraz jest ok. Chociaz zauwazylem na srodkowej elektroddzie taki jakby krysztalek czy cos wypuklego. I wieksza niz w innych lampach metalizacje na bance szklanej wokolo tej elektrody. W serwisie mwoia ze to nic takiego i sie nie przejmowac...
    Z usterek ktore przyspieszyly bicie serca to raz po glebie z niewysokiego statywu lampa zawiesila sie i zaczela piszczec. wylaczenie pradu pomoglo i smiga do dzis.
    Jesli chodzi o serwis w pl. To na pm moge podac gdzie polecam sie udac. Pewnie pomoga bo o ile kuriera maja tragicznego to sami sa bardzo ok.
    Studio fotograficzne Photomatic w Białymstoku - zapraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Witam,

Mam następujący problem - jakieś pół roku temu "zepsuły" mi się dwie lampy Bowens Gemini 750+. W jednej padło światło pilotujące, w drugiej światło błyskowe. Lampy pomęczyłem, wymieniłem żarówki, żarniki, bezpieczniki - nic nie działało. Akurat troszeczkę mi się w życiu namieszało więc z realizacją gwarancji zwlekałem do teraz.

Dziś przed wysyłką do Anglii zgodnie z życzeniem serwisu wsadzam żarniki i żarówki - i sprawdzam która jest która podpinając do sieci. Wszystko działa .

I teraz mam zagryzkę czy sprzęt mimo wszystko wysyłać bo gwarancja niestety kończy mi się pod koniec grudnia.

Ma ktoś choć orientacyjne pojęcie co mogło się stać z tymi lampami? Jak sprawa wygląda od strony naprawy pogwarancyjnej? Lampy błyskowe to skomplikowane urządzenia czy dobry elektronik sobie z tym w razie czego poradzi?

Z góry dzięki za porady.

Pozdrawiam,
    Michał
    Jeśli kupił Pan lampy w UK to zapłacił Pan sklepowi w UK za świadczenie gwarancyjne. Im dłużej będzie Pan zwlekał z naprawą tym większe prawdopodobieństwo, że nie zdąży Pan z naprawą w ramach gwarancji.
    Po gwarancji zapłaci Pan albo za części jeśli nastąpi efektowne bum. Wtedy naprawę wykona każdy elektronik który potrafi korzystać z wkrętaka i lutownicy. Albo zapłaci Pan za czas jeśli bez schematów elektronik będzie szukał przyczyny defektu w gąszczu kodów sterujących i zajmie mu to na przykład 15 godzin.

Pozdrawiam Panie Michale
    [ .pl ]

Domyślnie

Kupowałem w Anglii bo było po prostu 40% taniej niż w Polsce. Problem w tym że teraz wszystko działa a katuje je od dwóch dni - wyśle i pewnie wróci z adnotacją że wszystko okej. Zastanawiam się czy ich nie rozkręcić i sprawdzić wizualnie jak to wygląda - wie ktoś może czy są w środku jakieś plomby gwarancyjne?

Cytat Zamieszczone przez maggot Zobacz posta
    tez mam te lampy.
    O ile z 2 jest wszystko ok o tyle z 1 od poczatku bylo cos nie tak.
    No to średnia podobna, kupiłem 6 sztuk z czego dwie zaświrowały. Dziwna sprawa, specjalnie człowiek się szarpie na Bowensa zamiast chińszczyzny by mieć spokój na lata a takie cyrki wychodzą.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 19-11-2010 o 21:33
    Canon 200/2 to jedyna rzecz która mnie trzyma przed przejściem na d700, brak sensownego FF w canonie to jakiś ponury żart.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    No to średnia podobna, kupiłem 6 sztuk z czego dwie zaświrowały. Dziwna sprawa, specjalnie człowiek się szarpie na Bowensa zamiast chińszczyzny by mieć spokój na lata a takie cyrki wychodzą.

Przecież te lampy są produkowane z Chinach. Pod spodem obudowy są dwie naklejki. Jedna to tabliczka znamionowa. Na drugiej jest informacja o miejscu produkcji.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-11-2010 o 22:08
    [ .pl ]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HENSEL Zobacz posta
    Przecież te lampy są produkowane z Chinach. Pod spodem obudowy są dwie naklejki. Jedna to tabliczka znamionowa. Na drugiej jest informacja o miejscu produkcji.
    Az wyciagnalem jedna lampe no jak wol mam tam made in england

Domyślnie

u mnie tez UK. Tylko chyba jednak dalej jest cos nie tak
    Mam tylko nadzieje ze wczoraj byl chwilowy, jednorazowy psikus. Ehhhh

Domyślnie

No i stalo sie...
    Podczas dzisiejszej sesji jedna z 3 lamp (bowens 750+) - ta z ktora od samego poczatku byly problemy zaczela dymic... i nie byl to delikatny dymek tylko taki ze jeszcze po kilku godzinach czuc bylo w studio specyficzny zapach. Jedno co powoduje ze traktuje cale zajscie z usmiechem to to iz ma jeszcze gwarancje,a tuz po zakupie zauwazylem zardzewiale srubki oraz latajace "cos" wewnarz lampy. Pozniej doszly inne usterki i lampa ta ladowala juz 2x w serwisie wiec byc moze teraz dostane nowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maggot Zobacz posta
    byc moze teraz dostane nowa
    Oby... trzymam kciuki Daj znac jak sie sprawa skonczyla Wysylasz do Gliwic?
    regulamin

Domyślnie

Lampa jeszcze pewnie dymila a ja juz dzwonilem w sprawie gwarancji (nie pamietalem czy 1 rok czy 2 a u mnie wlasnie pare dni temu minal rok) W kazdym razie obsluga jak zwykle na najwyzszym poziomie: "nie ma problemu, prosze wysylac zalatwimy to jak najszybciej"

Uprawnienia umieszczania postów