Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Fajna obudowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    fushiro, zapomniałem dodać jednego warunku... cena niższa niż 300zł...
    Aha. To zmienia postać rzeczy. Niemniej zastanów się. Oba powyższe pudła kupisz za circa 350,- Jeżeli kupisz tańsze będziesz chciał z czasem dokupić jakieś wytłumiacze, dodatkowe wentylatory i inne bajery, które i tak nie muszą zapewnić lepszego przepływu powietrza a cena z pewnością przekroczy w sumie 400. Tutaj w standardzie dostajesz dwa wydajne, wysokoobrotowe wiatraki, wymuszony obieg powietrza, wytłumienie pianką, komory na podzespoły, szyny na dyski i mnóstwo miejsca na stalowym stelażu (Fractal Design R3 to blisko trzynastokilogramowy kloc). Kupując taniej musisz się zdecydować czy chcesz mieć cicho, ładnie czy funkcjonalnie. Wydając trochę więcej masz te trzy rzeczy w standardzie a ów standard możesz jeszcze z czasem podnieść.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Oferuje to samo o ile nie więcej a kosztuje podobnie. Ja swojego R3 kupiłem nawet za trochę mniej niż musiałbym wydać na CM 690II
    To samo? To zrób wodę we Fractalu. Nie jest cichsza, maty w R2 brzydko pachną i się odklejają, jest gorzej wentylowana (ale mimo wszystko wystarczająco), gorzej wykonana, ma cienką blachę, nie można wymontować koszyka na dyski, ma tylko 2 zatoki 5,25'', nie pomieści tak długich kart graficznych jak CM 690 II, ma mniej miejsca za tacką, ma otwory na opaski zaciskowe za tacką, które... nie pomieszczą opasek, śrubki są zbyt miękkie i się rozjeżdżają, ma gorsze wentylatory (do tego mniejsze i jest ich mniej), nie ma x-docka, łatwo ją zarysować, nie ma instrukcji, nie ma dołączonych opasek zaciskowych... To chyba wszystko. Rzeczywiście, oferuje "to samo, o ile nie więcej". -__-' Jakość materiałów i wykonanie tej budy wołają o pomstę do nieba. Zwłaszcza, że tania nie jest.

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    fushiro, zapomniałem dodać jednego warunku... cena niższa niż 300zł...
    CM 690 II Lite, Gladius 400/600/800, Aerocool rs-9, Apartech Venator, Lancool k58.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 17-11-2010 o 09:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    To samo? To zrób wodę we Fractalu. Nie jest cichsza, maty w R2 brzydko pachną i się odklejają, jest gorzej wentylowana (ale mimo wszystko wystarczająco), gorzej wykonana, ma cienką blachę, nie można wymontować koszyka na dyski, ma tylko 2 zatoki 5,25'', nie pomieści tak długich kart graficznych jak CM 690 II, ma mniej miejsca za tacką, ma otwory na opaski zaciskowe za tacką, które... nie pomieszczą opasek, śrubki są zbyt miękkie i się rozjeżdżają, ma gorsze wentylatory (do tego mniejsze i jest ich mniej), nie ma x-docka, łatwo ją zarysować, nie ma instrukcji, nie ma dołączonych opasek zaciskowych... To chyba wszystko. Rzeczywiście, oferuje "to samo, o ile nie więcej". -__-' Jakość materiałów i wykonanie tej budy wołają o pomstę do nieba. Zwłaszcza, że tania nie jest.
    W takim razie szczerze współczuję. Twoja R2 to musi być faktycznie wybrakowany model. Moja Black Pearl R3 jest przystosowana do chłodzenia cieczą; nic się nie odkleja i nie pachnie; jest bardzo dobrze wentylowana (tylko na dwóch standardowych wiatrakach a można dokupić kilka więcej); jest bardzo dobrze wykonana z grubej blachy (13kg!); można wymontować (slide-in) wszystkie koszyki na dyski; które są mocowane gumą na dystansowych śrubach; mieści wszystkie największe karty graficzne (53cm dł.); śruby z twardej oksydowanej stali; kwestii opasek nie rozumiem, ale wszystkie kable siedzą tam gdzie mają; dwa wolnoobrotowe, ciche (fluid berrings) wiatraki 120mm z zewnętrzną regulacją obrotów na tylnym panelu; x-dock - nie wiem co to, ale jak jakiś panel z wejściami to ma nie mieć, bo jest zaprojektowana stylistycznie jako jedna bryła; łatwo ją zarysować? czym? śrubokrętem? blacha jest pokryta lakierem proszkowym - mat i lekko chropowata powierzchnia, na której kładę klucze, śrubokręty i przybory; śladów nie ma; ma instrukcję; posortowane śruby w osobnym kartonowym opakowaniu; ekstra opaski zaciskowe do kabli; obudowa to twarda, ciężka lakierowana proszkowo blacha z plastikowym panelem przednim, który przypomina lakier fortepianowy na stabilnych i precyzyjnych zawiasach. Kupiłem ją za mniejszą kasę niż CM w overclockers.co.uk/

Jesteś pewien, że ktoś ci nie przetrzepał kartonu przy sprzedaży? Może była wybrakowana, albo kupiłeś inny model?
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Nie. To są mankamenty R2 i nie tylko ja tak twierdzę. Na pclabie jest więcej niezadowolonych użytkowników, a kwestia odklejających się mat jest powszechnie znana. Najwyraźniej poprawili się w R3, co nie zmienia faktu, że ja już niczego od tej firmy nie kupię.

Domyślnie

Nie. To są mankamenty R2 i nie tylko ja tak twierdzę. Na pclabie jest więcej niezadowolonych użytkowników, a kwestia odklejających się mat jest powszechnie znana.
    Dlaczego więc porównujesz różne modele? Wyraźnie napisałem którą obudowę posiadam i jaki był stosunek cenowy. Wprowadzamy w ten sposób czytających w błąd.

Najwyraźniej poprawili się w R3, co nie zmienia faktu, że ja już niczego od tej firmy nie kupię.
    Nie jest to swego rodzaju demagogia? Przecież nie każda firma posiada same idealne produkty. Nie ma kiepskich CoolerMaster?

Żeby nie było niejasności, że staram się tę markę deprecjonować. Mnie bardzo podobają się ich produkty. Bardzo efektywne skrzynie i świetne wiatraki, które sam kupuję. Nie zdecydowałem się na obudowę CM tylko ze względu na stylistykę. Konkurencja oferuje podobną funkcjonalność, ale stylistyka odpowiada mi bardziej. Mam alergię na wszystko co przypomina owady, kosmiczne statki i jest naszpikowane kolorowymi diodami. Dużą rolę odgrywa tu zapewne młodzież, która jest szerokim odbiorcą takich produktów. Biorąc pod uwagę nawet te kryteria CM690II jest w zasadzie dość dyskretny, jednak FD R3 - bardziej.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    A czy klapka przeszkadza? Mi osobiście nie. Nagrywarki używam raz na ruski rok, dyskietek już chyba nikt w zastosowaniach domowych nie stosuje więc po co cały czas trzymać t o na widoku.
    Ja wolę bez. Klapka to taki substytut – zamiast zrobić po prostu ładny front ze zmyślnie maskowanymi napędami (szit, coś co w Makach jest już od lat nastu, w PC można policzyć na palcach jednej ręki), to robi się płaską minimalistyczną powierzchnię (która OK, może się podobać), dodającą 2 ruchy więcej przy chęci skorzystania z napędu. No i najczęściej pod spodem wieje koszmarną tandetą i kiepskim plastikiem. Nie w każdej też drzwiczki otwierają się o 270 stopni co zresztą też wymaga zostawienia miejsca obok budy na taki manewr.

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Ostatnio w firmie chodzi news że będą robić coś ze starym Maciem Pro i myśle czy nie zapisać się po samą obudowę Oddają za grosze.
    Nie wiem czy uda Ci się tam upchnąć standardowe bebechy PC – może być potrzebny diaks, dremel i zmysł majsterkowicza. Tam wszystko jest rozwiązane nietypowo.

Uwielbiam. To ma być funkcjonalne pudło a nie choinka dla grającego dziecka. Mnie odpowiada idealnie. Zamówiłem przez sieć, kurier na drugi dzień w domu.
    Ja w sumie lubię minimalizm, ale taka płaska blacha to jednak trochę mało, żeby nazwać to per "dizajn". Co do zamawiania przez net – ja bym to zrobił tylko w ostateczności, no w każdym razie raczej nie bez wcześniejszego obmacania własnymi łapskami. Nie po tym, jak kilka fajnie wyglądających na zdjęciach obudów w rzeczywistości okazało się wionącymi megatandetnym plastikiem wydmuszkami – źle spasowane, skrzypiące przy dotknięciu badziewie. Swojego CM Mystique kupiłem tylko dlatego (oprócz depseracji związanej z 3-miesięcznymi poszukiwaniami i niemożnością znalezienia niczego ciekawszego), że przypadkiem go obmacałem we włoskim markecie, u nas nawet przy obudowie za 400 zł bywają problemy z dostępnością od ręki. Za jakiś czas po przemeblowaniu będę chciał ją zmienić na coś w stylu hi-fi (czy tam jak to się modnie określa HTPC) i z dostępnością tych, to dopiero są jazdy.

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Belmondo też piękny nie był
    No nie był, ale i dlatego nie trzymam go w pokoju

Domyślnie

Dodam tylko, że używam R3 i jestem bardzo zadowolony.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Pany a jak się ma Gladius 600 od Silentium PC - chyba tak to bylo. Macałem przez chwile í było OK. Podobała mi się kwestia dostępu, łatwe czyszczenie. Ktoś porównywał funkcionalność. do CMa 690 lub Fractala tu omawianych?
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

nie widzialem tej obudowy na zywo. generalnie pomyslana jest nie najgorzej na pierwszy rzut oka. dla mnie jednak jest spora wada - waga. zrobiona z cienkiej blachy i wazy ok 6 kilo. a powinna z 2x wiecej zeby to byla stabilna konstrukcja. a tak sie bedzie giela i pracowala we wszystkie strony. za 2 paki z hakiem to mozna jakiegos chocby chiefteca kupic. moze bedzie odrobine mniej przemyslany, ale bedzie porzadniejszy.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Dlaczego więc porównujesz różne modele? Wyraźnie napisałem którą obudowę posiadam i jaki był stosunek cenowy. Wprowadzamy w ten sposób czytających w błąd.

Nie jest to swego rodzaju demagogia? Przecież nie każda firma posiada same idealne produkty. Nie ma kiepskich CoolerMaster?
    Dlatego, że podejrzewam Fractala o kosmetyczne zmiany w R3 w stosunku do R2. Ale w ręce nie miałem, więc pewnym być nie mogę.

Myślę, że w tym przedziale cenowym (300-400 zł) nie ma kiepskich CM.

nie widzialem tej obudowy na zywo. generalnie pomyslana jest nie najgorzej na pierwszy rzut oka. dla mnie jednak jest spora wada - waga. zrobiona z cienkiej blachy i wazy ok 6 kilo. a powinna z 2x wiecej zeby to byla stabilna konstrukcja. a tak sie bedzie giela i pracowala we wszystkie strony. za 2 paki z hakiem to mozna jakiegos chocby chiefteca kupic. moze bedzie odrobine mniej przemyslany, ale bedzie porzadniejszy.
    Tylko będzie miał beznadziejnie pomyślany system chłodzenia i zasilacz u góry.

Gladius 400/600/800 to całkiem porządna obudowa. Często jest polecana do zestawów i jeszcze nie widziałem, żeby ktoś na nią narzekał. Bliźniaczą konstrukcją jest Apartech Venator (tańszy).

Ja w sumie lubię minimalizm, ale taka płaska blacha to jednak trochę mało, żeby nazwać to per "dizajn". Co do zamawiania przez net – ja bym to zrobił tylko w ostateczności, no w każdym razie raczej nie bez wcześniejszego obmacania własnymi łapskami. Nie po tym, jak kilka fajnie wyglądających na zdjęciach obudów w rzeczywistości okazało się wionącymi megatandetnym plastikiem wydmuszkami – źle spasowane, skrzypiące przy dotknięciu badziewie. Swojego CM Mystique kupiłem tylko dlatego (oprócz depseracji związanej z 3-miesięcznymi poszukiwaniami i niemożnością znalezienia niczego ciekawszego), że przypadkiem go obmacałem we włoskim markecie, u nas nawet przy obudowie za 400 zł bywają problemy z dostępnością od ręki. Za jakiś czas po przemeblowaniu będę chciał ją zmienić na coś w stylu hi-fi (czy tam jak to się modnie określa HTPC) i z dostępnością tych, to dopiero są jazdy.
    A to jest prawda. Fractal na zdjęciach wygląda super, na żywo... plastikowa tandeta. Dobrze, że można nie podłącząć pwr led, bo wali po oczach, jak halogen.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 18-11-2010 o 12:31

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów