Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Test na FF/BF

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie Test na FF/BF

witam wszystkich

Jestem od niedawna posiadaczem Nikona D70s. Odrazu podkreślam , że nie miałem nigdy styczności z lustrzankami. Czytam forum juz od pewnego czasu i zauważyłem opinie , że często zdarza sie problem z FF/BF własnie w takim zestawie ,który posiadam. Czy moglibyście mi poradzic jak wykonać test w celu sprawdzenia występowania FF lub BF?

z góry dzieki za odpowiedzi

Domyślnie

Widzę, że lubisz kusić los
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Daj sobie spokój z tymi testami.
    Jak bedzie żle to zauważysz na zdjęciach.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Widzę, że lubisz kusić los
    Nie no ,po prostu aparat trochę kosztował , a mam 17 lat więc nie mam jeszcze stałych dochodów i muszę przyznać że długo zbierałem kasę żeby kupic aparat , na początku miałem kupic UZ , ale że ceny w ostatnim czasie mocno poleciały w dół, kupiłem lustrzankę i dokońca teraz nie jest wszystkiego pewien i dlatego chcę po prostu sie upewnić ,że wszystko jest w porządku z moim aparatem.

Domyślnie

Rainer, masz 17 lat to po cholerę Ci wrzody? Ciesz sie aparatem, ucz się go i zdjęcia rób a nie testy dekla, hotów, FF/ BF i innych dupereli.

pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach Awatar starx
    Miasto
    Beskid Niski

Domyślnie

rainer jak chcesz szukać dziury w całym to proszę bardzo:http://www.focustestchart.com/chart.html

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Zaniepokoiło mnie po prostu , że niektórzy maja takie problemy z identycznym zestawem , więc wolałem zapytać . Tylko jeszcze jedno pytanie , czy jezeli w danym sprzęcie występuje problem FF/BF, to bedzie widoczny na wszystkich zdjeciach , czy może sie zdarzyc ze bedzie tylko na co niektórych.

Może rzeczywiście dam sobie spokój.:P

Dzięki starx za stronke i dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez rainer ; 06-01-2007 o 15:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rainer Zobacz posta
    Zaniepokoiło mnie po prostu , że niektórzy maja takie problemy z identycznym zestawem , więc wolałem zapytać . Tylko jeszcze jedno pytanie , czy jezeli w danym sprzęcie występuje problem FF/BF, to bedzie widoczny na wszystkich zdjeciach , czy może sie zdarzyc ze bedzie tylko na co niektórych.

A czy ty dobrze rozumiesz co to jest FF badż BF i jaka jest zależność od odległości od obiektu i zastosowanej
    przysłony?
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 06-01-2007 o 16:24
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

FF to jeżeli ostrośc jest ustawiona przed fotografowanym obiektem , a BF jeżeli ostrośc jest za obiektem.
    Jak zrobie zjęcie z bliska i bedę miał maksymalny otwór przysłony to obiekt bedzie ostry , a tło ładnie rozmazane .W tej samej sytuacji ustawiając mały otwór przysłony (np. f16) całe zdęcie bedzie ostre. Ale Tobie chyba nie oto chodzi

Domyślnie

Prawie dobrze, tylko odwrotnie.

Poza tym, jak słusznie zauważyłeś mniejszy otwór przysłony niweluje ewentualne błędy pomiaru ostrości,
    ze względu na dużą głębie ostrości. Dodatkowo obiektywy szerokokątne mają większą płaszczyznę ostrości niż obiektywy tele.

Sam sobie odpowiedziałeś na zadane wcześniej pytanie. Nie na wszystkich zdjęciach problem z ustawieniem ostrości będzie jednakowo
    zauważalny.

pozdrawiam .
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 06-01-2007 o 16:36

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów