Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31
    Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie Jaki kolor ścian do studio

Witam! Mam pytanie do forumowiczów którzy mają studio, na jaki kolor najlepiej pomalować małe domowe studio?
    5m x 4m, wysokie na 2,60m. Myślałem o 18% szarości na ściany i sufit na biało. Proszę o poradę...

Domyślnie

jak napiszę, że na czarno to sie będziesz musiał wyprowadzić?
    oczywiście żaden kolor. czym ciemniejszy szary tym lepiej.
    Jak będziesz miał jasne studio i za duzo światła błądzącego, to zawsze mozesz porobić czarne zastawki. One i tak sie przydają.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Dzieki za odpowiedź. Trochę mnie zaskoczyłeś. Mieszkać w tym pomieszczeniu nie będę, ale czarny kurde... Jeśli chodzi o fotografię studyjną to jestem raczej laikiem i dopiero raczkuję, ściany zrobię na szaro. A co z sufitem? Jest dosyć nisko, czy nie wykorzystuje się czasami w studio światła odbitego od sufitu? Proszę się nie śmiać jeśli palnąłem głupstwo.

Domyślnie

kto pyta nie błądzi
    domyślałem się, że na czarno to raczej cięzko zaakceptować. Maluj jak planowałeś, będzie dobrze.
    światło odbite od sufitu stosuje się w terenie by rozproszyć światło takiej lampy błyskowej nakładanej na aparat.
    W studiu nie operuje się raczej tego typu światłem. Pracuje się raczej nie światłem odbitym, a bezpośrednim.
    Dlatego maluje się ciemniej sciany, by odbić światła było mało. Sufit powinien podlegać tym samym regułom, należłoby minimalizować odbicia od niego.
    Ale podobnie jak z czarnymi scianami - kiepsko z akceptacją przez innych domowników szarego sufitu.
    Maluj wiec szaro ściany i biały sufit.
    Tak bardzo ciemno maluje się zawodowe studia, gdzie ma się dużo światła, tysiące WS. Jeśli ty będziesz miał światła mało - np 2 żarówku błyskowe 68WS to światła ci będzie mało. Wtedy nawet białe sciany by były pomocne. Spadłby nieco kontrast zdjęć, ale można go podnieść przez stosowanie czarnych zastawek.
    Ile i jak mocne swiatła planujesz miec w tym studio?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-01-2007 o 13:33
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Na początek myślałem o jednej lampie sun-box 500W z softboxem ośmiokątnym (zastanawiam się czy 90 czy 120). Do tego jakąś chińszczyznę to tła (piesek) i jakąś większą blendę. W przyszłości pomyślę o drugiej lampie. Cały czas jeszcze zastanawiam się nad jakimś systemem zawieszenia teł. Chyba zdecyduje się na coś takiego http://www.allegro.pl/item155047863_...la_1_6x5m.html lub systemem z www.funsports.pl Jest na głównej stronie jako NOWOŚĆ, może ma ktoś coś takiego, słyszałem że to jest podobne do systemu manfrotto.

Domyślnie

Ten ( z Allegro) system zawieszania dużych teł na statywach typu „trójnóg” jest dość chwiejny. Ja osobiście polecam do zawieszania teł statywy typu autopole. Są to statywy, które rozpierasz między podłogą i sufitem a do nich mocujesz tła. Świetnie się klinuje i daje dużą stabilność. Nawet ciężkie tła będą pewnie zawieszone. Mam AotoPola manfrotto i jestem zadowolony.

Domyślnie

autopole sa rozporowe - a wiec ciekawe co jak ci branie do sufitu
    albo jak sufit jest podwieszany - a szczegolnie panelowy - ciekawe do czego wtedy

nie przecze stabilniejszy - ale zdecydowanie mniej uniwersalny

a co do zestawu z alledrogo - radze zwrocic uwage czy zawiera poprzeczke - niektore zestawy sa bez niej ! (co to za zestaw ? 2 statywow ?)

ja uzywam aluminiowego drazka malarskiego do walka - ma 3m i spokojnie wystarcza na lekkie tla

Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

A ma ktoś ten zestaw z www.funsports.pl. Jeśli tak to bardzo bym prosil o zdjecia jak to wyglada po montazu bo na stronce to niewiele jest pokazane, myślalem o tym zestawie za 399 zł to wieszania 3 teł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    autopole sa rozporowe - a wiec ciekawe co jak ci branie do sufitu
    albo jak sufit jest podwieszany - a szczegolnie panelowy - ciekawe do czego wtedy
    Nic nie jest takie aby było do wszystkiego. Do autopola można dokupić trójnóg i zmienia się ono w zwykły statyw. I mam coś bardziej uniwersalnego i stabilnego. No ale każdemu to co jest mu lepsze i bardziej przydatne.

Domyślnie

ja tylko skonczylem szlifowac gladzie na podwieszanym suficie - jakby mi jakis takiego autopola rozparl to bym zagryzl normalnie

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów