Witam! Mam pytanie do forumowiczów którzy mają studio, na jaki kolor najlepiej pomalować małe domowe studio?
5m x 4m, wysokie na 2,60m. Myślałem o 18% szarości na ściany i sufit na biało. Proszę o poradę...
Szukaj
Witam! Mam pytanie do forumowiczów którzy mają studio, na jaki kolor najlepiej pomalować małe domowe studio?
5m x 4m, wysokie na 2,60m. Myślałem o 18% szarości na ściany i sufit na biało. Proszę o poradę...
jak napiszę, że na czarno to sie będziesz musiał wyprowadzić?![]()
![]()
oczywiście żaden kolor. czym ciemniejszy szary tym lepiej.
Jak będziesz miał jasne studio i za duzo światła błądzącego, to zawsze mozesz porobić czarne zastawki. One i tak sie przydają.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dzieki za odpowiedź. Trochę mnie zaskoczyłeś. Mieszkać w tym pomieszczeniu nie będę, ale czarny kurde... Jeśli chodzi o fotografię studyjną to jestem raczej laikiem i dopiero raczkuję, ściany zrobię na szaro. A co z sufitem? Jest dosyć nisko, czy nie wykorzystuje się czasami w studio światła odbitego od sufitu? Proszę się nie śmiać jeśli palnąłem głupstwo.![]()
kto pyta nie błądzi![]()
domyślałem się, że na czarno to raczej cięzko zaakceptować. Maluj jak planowałeś, będzie dobrze.
światło odbite od sufitu stosuje się w terenie by rozproszyć światło takiej lampy błyskowej nakładanej na aparat.
W studiu nie operuje się raczej tego typu światłem. Pracuje się raczej nie światłem odbitym, a bezpośrednim.
Dlatego maluje się ciemniej sciany, by odbić światła było mało. Sufit powinien podlegać tym samym regułom, należłoby minimalizować odbicia od niego.
Ale podobnie jak z czarnymi scianami - kiepsko z akceptacją przez innych domowników szarego sufitu.
Maluj wiec szaro ściany i biały sufit.
Tak bardzo ciemno maluje się zawodowe studia, gdzie ma się dużo światła, tysiące WS. Jeśli ty będziesz miał światła mało - np 2 żarówku błyskowe 68WS to światła ci będzie mało. Wtedy nawet białe sciany by były pomocne. Spadłby nieco kontrast zdjęć, ale można go podnieść przez stosowanie czarnych zastawek.
Ile i jak mocne swiatła planujesz miec w tym studio?
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-01-2007 o 13:33
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Na początek myślałem o jednej lampie sun-box 500W z softboxem ośmiokątnym (zastanawiam się czy 90 czy 120). Do tego jakąś chińszczyznę to tła (piesek) i jakąś większą blendę. W przyszłości pomyślę o drugiej lampie. Cały czas jeszcze zastanawiam się nad jakimś systemem zawieszenia teł. Chyba zdecyduje się na coś takiego http://www.allegro.pl/item155047863_...la_1_6x5m.html lub systemem z www.funsports.pl Jest na głównej stronie jako NOWOŚĆ, może ma ktoś coś takiego, słyszałem że to jest podobne do systemu manfrotto.
Ten ( z Allegro) system zawieszania dużych teł na statywach typu „trójnóg” jest dość chwiejny. Ja osobiście polecam do zawieszania teł statywy typu autopole. Są to statywy, które rozpierasz między podłogą i sufitem a do nich mocujesz tła. Świetnie się klinuje i daje dużą stabilność. Nawet ciężkie tła będą pewnie zawieszone. Mam AotoPola manfrotto i jestem zadowolony.
autopole sa rozporowe - a wiec ciekawe co jak ci branie do sufitu![]()
albo jak sufit jest podwieszany - a szczegolnie panelowy - ciekawe do czego wtedy
nie przecze stabilniejszy - ale zdecydowanie mniej uniwersalny
a co do zestawu z alledrogo - radze zwrocic uwage czy zawiera poprzeczke - niektore zestawy sa bez niej ! (co to za zestaw ? 2 statywow ?)
ja uzywam aluminiowego drazka malarskiego do walka - ma 3m i spokojnie wystarcza na lekkie tla
A ma ktoś ten zestaw z www.funsports.pl. Jeśli tak to bardzo bym prosil o zdjecia jak to wyglada po montazu bo na stronce to niewiele jest pokazane, myślalem o tym zestawie za 399 zł to wieszania 3 teł.
ja tylko skonczylem szlifowac gladzie na podwieszanym suficie - jakby mi jakis takiego autopola rozparl to bym zagryzl normalnie![]()
Skontaktuj się z nami