Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wizjer w D90

Domyślnie Wizjer w D90

Witam .
    Robiąc dzisiaj zdjecia ze statywem przydarzyło mi się coś takiego ; mianowicie aparat opadł mi do dołu będąc zamontowany na głowicy statywu. Nic w tym dziwnego by nie było gdyby nie to że teraz mam taki obraz w wizjerze :

Ta jasna plama pod wyswietlaczem elektronicznym w wizjerze raczej nie powinna być widoczna - jest to jakby część obrazu ,a sam obraz poszedł lekko do góry. Zdjecie zrobiłem lekko pod kątem w dół dlatego cały obraz wizjera nie jest widoczny.
    Co ciekawe samo opadnięcie nie było specjalnie dynamiczne (statyw sherpa 600 -ma dość pasownie pracującą głowicę)
    i objektyw też nie był cieżki bo to stałka Nokton 58 więc nie ma jakiejś extra wagi , ale wystarczyło aby obraz w wizjerze przesunął się lekko do góry.
    Teraz pytanie do was - co się mogło stać i co z tym zrobić , aparat jeszcze na gwarancji .
    Zdjęcia wychodzą normalnie ale jest pewien dyskomfort bo muszę spogladać lekko do góry w wizjerze i oko przez to się męczy
    D90 , N18-105 , V58 1.4 , N50/1.8 AF, SB700 , miłość do przyrody.

Domyślnie

Zdjęcia wychodzą "normalne" ?
    Zgadywanka - chyba pryzmat się przemieścił (odkleił?) ?

Może spróbuj ustawić go palcem, delikatnie. Sądząc po padaniu światła powinieneś nacisnąć na przód pryzmatu. Uważaj by nie ufaftulić wnętrza aparatu
    Ostatnio edytowane przez ruffio ; 14-11-2010 o 01:09

Domyślnie

Też mi się wydaje że to pryzmat , ale żeby go przestawić musiałbym zdjąć matowkę ? Wydaje mi się że tak , nie wiem tylko jak technicznie do tego podejść i czy dam radę . Druga sprawa to w jaki sposób pryzmat jest zamocowany że się przesunął.

Domyślnie

Rzeczywiście wygląda na odklejony pryzmat. Moja rada - skorzystaj z gwarancji.

Domyślnie

skoro aparat jest jeszcze na gwarancji to nie zastanawial bym sie tylko odrazu zostawil w serwisie.

Domyślnie

kewlas i jak się potoczyła sprawa ?

Domyślnie

No więc tak po 3 tygodniach odzyskałem aparat i wyglada na to że wszystko jest już dobrze , no i mapowanie matrycy mi zrobili

Domyślnie

Kochany serwis, robią to co chcą. Problem z pryzmatem.
    D300s +D80 +17-50/f2.8(T) +70-200/f2.8(S) +50/f2.8(CZ) +50/f1.8(N) +SB900 +SB28 +SB24
    www.mag-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbialas Zobacz posta
    Kochany serwis, robią to co chcą. Problem z pryzmatem.
    To ze matryce przelecieli to akurat im sie chwali!

Uprawnienia umieszczania postów