Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Aneta "torowo"

Domyślnie Aneta "torowo"

Wrzucam równolegle do bloga - opis sytuacji naświetli Wam warunki :
    Poranne słońce… zapowiedź i obietnica świetnej pogody, ciepłego światełka, miękkich cieni – decyzja „idziemy na zdjęcia”. Wyszliśmy i… kicha… zaszło słońce, zrobiło się ciemno i zaczął wiać bardzo silny wiatr tak więc warunki nie były najlepsze, ale jakoś trzeba sobie radzić prawda? Tak więc zapraszam do oglądania
    1.

2.

3.

4.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Przewinąłem chyba ze 20 razy od pierwszego do ostatniego.
    Na moje niedoświadczone oko, to technicznie jest ok, natomiast nie mogę oprzeć się wrażeniu, że modelka wyszła na tych zdjęciach niekorzystnie. Na 4. zaczął pojawiać się uśmiech, ale pozycja chyba dość nienaturalna.

Najbardziej podoba mi się dwójka - lekko ironiczny uśmiech(albo mi się wydaje ? ), BW,tory kolejowe - pasuje to wszystko do siebie. Nieśmiała sugestia : może by tak troszkę przyciąć z góry i z prawej ?

Domyślnie

kiepskie nudne foty przy torach, ratowane nieskutecznie obróbką
    sama takie robiłam

1 - podoba mi się kolorystyka w okolicach modelki - płaszczyk zwłaszcza, ale góra wyjarana i ustawienie modelki bardzo skróciło sylwestkę - na minus
    2 - najlepsza, ma cos w sobie
    3 - za mocne kontrasty, wypalona twarz i kawałek stopy, niekorzystna poza, szyja za mało wysmuklona
    4 - dziwna poza, wszystko za jasno i dziwna kolorystyka
    U born unique don't die as a copy...

Domyślnie

missbizarre
    ale góra wyjarana
    Gdzie na 1 jest góra wyjarana?
    3 - za mocne kontrasty, wypalona twarz
    To samo co powyżej...

Jedno z czym się na pewno nie zgodzę to z tymi wypaleniami na 1 i 3... aż sprawdziłem próbnikiem jaki tam jest kolor i na 1 jest #f3e9ea w najjaśniejszym miejscu na twarzy a na 3 jest #f2f2f2 - czyli na 1 jest lekko różwawawy a na 3 jest jasno szary - nigdzie nie zbliża się nawet do bieli i na 1 i na 3 więc sorry ale nie wiem gdzie tam widzisz wypalenia - chyba masz coś nie tak z monitorem na 1 niebo to już ewidentnie jest ciemnica jak porównać do bieli w wypaleniach...

wszystko za jasno i dziwna kolorystyka
    co do za jasno to się odniosę to tego co napisałem powyżej - ale że co z dziwną kolorystyką? Miało być takie "tyci tyci" cross'a - nigdzie nie napisałem że postawiłem na naturalne kolory

Nie mówię, że nie masz racji bo ja generalnie nigdzie nie piszę że jestem jakiś pro czy coś - niemniej nie mogę się zgodzić z uznawaniem ewidentnego koloru za biel jaką można spotkać w przepałach

szyja za mało wysmuklona
    możesz to rozwinąć?
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 12-11-2010 o 21:41

Domyślnie

Ja wytłumaczę wyjaranie - nie chodzi o bezwzględną wartość koloru, ale o względne różnice pomiędzy sąsiednimi pikselami. Co z tego, że mamy mniej niż FFFFFF, jeżeli wszystko wokół też ma identyczną wartość i tworzy maskę - płaską powierzchnię? Od siebie tylko dodam, że *dla mnie* przesadzone jest nasycenie zieleni i niebieskiego - widać to na zieleni rośliny, swetrze i niebie. A skóra wyszła zbyt blado i ze zbyt dużym kontrastem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez missbizarre Zobacz posta
    kiepskie nudne foty przy torach, ratowane nieskutecznie obróbką
    sama takie robiłam
    Ja dalej takie robię Masz pomysł jak przestać? Ale nie zgodzę się do końca, dla mnie foty w miarę ok, a obróbką zepsute.

Do autora:

Dla mnie twarz wygląda na przepaloną i odzyskaną. Kolor niby jest, ale zobacz na rozkład cieni, świateł itp. Może to zresztą kwestia kontrastów. Nie to jest najważniejsze moim zdaniem.

Na plus - dobrze kombinujesz z perspektywą, liniami prowadzącymi itp.
    Na minus - obróbka, szczególnie skóry. BW trochę lepsze, ale kolor leży.

EDIT: ważniejsze jest chyba wrażenie wyjarania niż zmierzenie go. Oglądamy zdjęcia, nie histogramy.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

fakt oglądam to na laptopie który przekłamuje, ale special for You odpaliłam CRT i: na ostatnich dwóch zdjęciach jasność jest na 1-9 % wiec granica przepału, na ostatnim chmury nad głową modelki mają wrtość R: 253 G: 253 B: 253 , gdzie kolor biały ma wszystkie te wartości równe 255 - nadal uważasz że to nie prawie przepał?
    może źle się wyraziłam, nie wyjarane, tylko za jasne i zbyt kontrastowe, zapewne to wina pogody jaką miałeś, ale mimo wszystko za jasno i zbyt kontrastowo

mało wysmuklona szyja oznacza, że na pozostałych zdjęciach wygląda korzystniej, a tu wygląda jakby była gruba, a widzę, na innych, ze nie jest, modelka za mocno odchyliła głowę
    U born unique don't die as a copy...

Domyślnie

missbizarre
    , na ostatnim chmury
    fotki 1 i 3 to nie jest "ostatnie"
    zapewne to wina pogody jaką miałeś,
    no ciężko było - zapowiadała się piękna pogoda i okazało się że w momencie zrobiło się beznadziejnie

Niemniej dziękuję wszystkim za cenne uwagi - pokombinuję na dniach jeszcze z jakąś inną wersją obróbki

Domyślnie

No więc powalczyłem z tym jeszcze raz - materiał wyjściowy jest lekko mało kontrastowy w sensie światłocienia bo światło było bardzo rozproszone przez chmury a i ogólnie ciemno było... wzięliśmy blendę ale nawet jej nie rozłożyliśmy bo nie było co odbijać

wersja prawa i lewa różni się tylko zmniejszeniem kontrastu jak Wam się teraz widzi ogólnie i ew. która lepsza?

Domyślnie

szyja za mało wysmuklona - jak dla mnie idealnie ładnie i delikatnie napisane, że nie chciałoby się oglądać tych warstw na podbródku - warto tego unikać
    Jakbym miał brać z Ciebie przykład - wybrałbym dwójkę do naśladowania! Tylko, że zrobiłbym to zdjęcie troszkę z góry.
    Naucz się czytać

Uprawnienia umieszczania postów