Ja bym reklamował.
Szukaj
Jeszcze chciałbym się z Wami czymś podzielić. Otóż, po odkręceniu obiektywu na lutrze (tym co jest pod kątem) zauważyłem, że te same ikonki się wyświetlają. W czym ten problem może leżeć? Ja też nie wiem czy my się dobrze rozumiemy. Bo patrząc przez wizjer, na samym dole jest taki wąski pasek - wyświetlacz, który wyświetla parametry na zielono - on chodzi bez zarzutu - wszystkie parametry się zgadzają, natomiast trochę wyżej z lewej strony wyświetlają się te dwie felerne ikonki: bateria (rozładowana) i brak karty. Nie wiem sam co o tym myśleć i co to może być. Wcześniej tego nie było.
Te wszystkie informacje wyświetlają się na matówce. Droga światła wewnątrz aparatu wygląda tak: źródło światła -> obiektyw -> lustro -> matówka -> pryzmat (w d5000 zestaw luster) -> wizjer -> oko. Nic więc dziwnego, że po odkręceniu obiektywu widzisz na lustrze odbicie matówki, na której są wyświetlane te błędy. tylko dziwne jest w tym to, że nawet po wyłączeniu aparatu to się pokazuje, tak jakby błędy były na stałe naniesione na matówkę. W sumie jeżeli aparat nowy (i do tego pierwszy jak sądzę), to reklamuj, szkoda nerwów na takie coś.
to be a rock and not to roll
na twoim miejscu nie ignorowałbym tego problemu, bo co jeśli podczas robienia jakiś ważnych zdjęć pojawią się kolejne błędy i aparat odmówi współpracy?
d5000, nikkor 18-105mm vr , N 35/1.8G , Helios-44m-4 2/58, sb-600
Może zamiast do serwisu najpierw do sklepu/chyba jest na gwarancji/ jeżeli wiesz gdzie i tam ewentualnie spróbować wymienić na inny..........
Skontaktuj się z nami