Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    No właśnie sprawdzałem małą mikrofibrą na pędzelku i jednak rysa (sprawdzałem też "na mokro").
    Co do twardości filtra, to właśnie okazuje się, że bardzo łatwo go uszkodziłem (jakiś malutki paproszek był pod mikrofibrą, przecierałem bardzo delikatnie
    i została spora rysa).
    Ja w D300 zrobiłem podobny numer. Byłem pewny, ze to rysa, bo żaden izopropanol i mikrofibra nie dawała rady. Rysa wyglądała jakbyś przejechał czymś ostrym po po płycie CD. Mieniła się pod różnym kątem padania światła. Po wysyłce do serwisu, okazało się, że to jednak było zabrudzenie.

Proponuję wysłac puszkę na ekspertyzę do serwisu na Postępu. Ekspertyza kosztuje 30zł , jak się okaże, że to brud to za czyszczenie zapłacisz 80 zł.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Cool

HMM... zastanawiam sie jak mozna zrobnic taą ryse ?? trzeba na coś uważac? czy jakos przez przypadek ... w jaki sposób??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Wymiana filtra AA (w Nikon Polska tylko łąćznie z matrycą) to ok. 3 K ( a może i więcej).
    Identyczny przypadek, ale na canonie ma mój dobry znajomy z 1Dsmk3. Body wędrowało przez miesiąc po kilku serwisach (w Niemczech i w Polsce), próbowano wymieniać sam filtr. To sie nie udawało. W końcu wymieniono w oficjalnym serwisie filtr z matrycą - koszt w przypadku tego sprzętu to było około 10 tys zł. Załamać sie można. Taki był koszt samodzielnego nieumiejętnego wyczyszczenia body z paprochów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maszin Zobacz posta
    HMM... zastanawiam sie jak mozna zrobnic taą ryse ?? trzeba na coś uważac? czy jakos przez przypadek ... w jaki sposób??
    mozna paleczka z wata...

pomysl czyszczenia paleczka do uszu matrycy to tez jeden z glupszych
    wlokna waty sa bardzo ostre i latwo o zarysowanie

poza tym latwo wychodza z paleczki i zostaja uwiezione na tej specjalnej macie czarnej do lapania pylkow

zapytaj tutaj
    http://www.fixationuk.com/Fixation/Repairs.html

sa firmy, nawet jedna w niemczech ktore wywalaja filtr aa i montuja przezroczyste neutralne szklo

niestety nie pamietam co to za firma byla

moze ktos znajdzie?

ale na pewno da sie wymienic sam filtr, tyle ze nie u nas w polsce w serwisie nikona
    Ostatnio edytowane przez MarcinPoland ; 12-11-2010 o 15:46
    d300, sigma 10-20mm, sigma 30mm, tamron 28-75mm, sigma 150mm 2.8, nikkor 50mm f1.4, nikkor 85mm f1.8, nikkor 18-55 vr, peleng 8mm, sb900

Domyślnie

Tę firmę, która wymienia filtr aa na różne inne, w tym i szkiełka niefiltrowe i oryginalne filtry (te ostatnie niestety tylko aps-c) podałem wyżej w poście nr 6; jest to lifepixel http://www.lifepixel.com/shop/cart.php
    Na czyste szkiełko się nie opłaca, bo pojawia się mora, a matryca staje się podatna na podczerwień. Trzeba to potem naprawiać programowo (vide Leica).

Domyślnie

A ja dzisiaj byłem po odbiór D3 z postępu po czyszczeniu matrycy. Oddałem w środę prawie wieczorem (wczoraj święto) a dzisiaj już do odbioru. Mi zrobili za darmo ze względu na NPS, ale nawet gdybym miał zapłacić, to bym nie narzekał. Płacisz pewnie jakieś 100zł i nic Ciebie nie obchodzi. Według mnie jest to mały wydatek zwłaszcza, że robi się to raz do roku czy dwa i aparat kosztuje 70 razy tyle. Swoją drogą bardzo pozytywnie mnie zaskoczono... Podsłuchałem rozmowę jakiegoś chłopaka, któremu się coś zepsuło w obiektywie. Panowie z Nikona powiedzieli, że zrobią to w 20 minut... Nieźle...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Tę firmę, która wymienia filtr aa na różne inne, w tym i szkiełka niefiltrowe i oryginalne filtry (te ostatnie niestety tylko aps-c) podałem wyżej w poście nr 6; jest to lifepixel http://www.lifepixel.com/shop/cart.php
    Na czyste szkiełko się nie opłaca, bo pojawia się mora, a matryca staje się podatna na podczerwień. Trzeba to potem naprawiać programowo (vide Leica).
    to firma w usa... a nie DE
    postaram sie znalezc ta w niemczech

poza tym, nie wiem czy wiesz ale kazda scianka cyfrowa jak i sredni format nie posiada filtra AA

i nic nie musisz naprawiac programowo, masz po prostu mega ostre krawedze
    jak ci to przeszkadza to sobie dasz blura

ja bym wolal nie miec tego filtra
    d300, sigma 10-20mm, sigma 30mm, tamron 28-75mm, sigma 150mm 2.8, nikkor 50mm f1.4, nikkor 85mm f1.8, nikkor 18-55 vr, peleng 8mm, sb900

Domyślnie

Owszem wiem, że ścianki do średniego formatu, jak i Kodak 14n, Canon D60 oraz Leica, nie posiadają filtra AA, tylko szklaną szybkę.
    Czy jednak zastanawiałeś się dlaczego większość aparatów posiada filtr aa? Problemem jest wysoka rozdzielczość obiektywów 35 mm w stosunku do średnioformatowych. Te ostatnie nie potrzebują takiej rozdzielczości, więc i problem mory jest mniej zauważalny (konkretnie jest to stosunek rozdzielczości szkła do rozdzielczości matrycy, im niższa wartość tym mniejsze prawdopodobieństwo mory), ale za to pojawia się szum tzw. wysokiej częstotliwości, co z kolei sprawia, że, wbrew logice, cyfrowe aparaty średnioformatowe nie pracują dobrze przy wysokim iso.
    Ponadto sam sobie przeczysz - "jak ci to przeszkadza to sobie dasz blura" - a tego blura jak sobie dajesz? Machasz aparatem? Czy robisz go w programie? Morę też się usuwa w programie graficznym. Leica ma w procesorze programik zwalczający morę w czasie rejestracji jpegów.
    Aparaty z matrycą CCD są też szczególnie podatne na powstawanie artefaktów (czarny kolor w pewnych warunkach dostaje odcienia magenty), gdy nie jest blokowane promieniowanie podczerwone (casus Leici M8, w Leice M9 szybka nie jest już czystym szkiełkiem, ale słabym filterm blokującym IR).
    Co do tej firmy w DE: chyba jest głęboko zakamuflowana, skoro kolega Jacka nie potrafił jej odnaleźć.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 13-11-2010 o 03:37

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów