Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Rysa na filtrze dolnoprzepustowym - D700 - pytania

Witam Was serdecznie,
    mam sporą rysę na filtrze dolnoprzepustowym w D700
    (mam nadzieję, że dobrze rozumuję i to właśnie ten filtr widzę, gdy uniosę lustro).
    Ostatnio mam trochę roboty w studio i wyłazi na zdjęciach dosyć mocno (ta rysa).
    W związku z tym mam pytania:
    - czy ktoś z Was orientował się ile może kosztować przyjemność wymiany tej części?
    - czy gdzieś poza Postępu to robią?
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Współczuję Ci kolego . Z tego co wiem to będzie do wymiany cała matryca, a na pewno nie będzie to tanie... Wydaje mi się, że dałoby się to zrobić samemu i wymienić sam filtr, ale w serwisie się bawić raczej nie będą...

Domyślnie

Ja sobie też Z tego, co czytałem, nie da się tego zrobić w "warunkach domowych", gdyż wymaga to sterylności otoczenia.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

stef, jest szansa, że to nie jest rysa. Wbrew pozorom ten filtr jest bardzo twardy i nie tak łatwo go zarysować. Być może to jest coś rozmazanego. Ja tak miałem w jednym z aparatów.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

No właśnie sprawdzałem małą mikrofibrą na pędzelku i jednak rysa (sprawdzałem też "na mokro").
    Co do twardości filtra, to właśnie okazuje się, że bardzo łatwo go uszkodziłem (jakiś malutki paproszek był pod mikrofibrą, przecierałem bardzo delikatnie
    i została spora rysa).

Domyślnie

Właśnie, jest taka szansa. Wrzuć przykładowe zdjęcie z tą rysą.
    Wymiana filtra AA (w Nikon Polska tylko łąćznie z matrycą) to ok. 3 K ( a może i więcej). Wymienić sam filtr można w Life Pixel za 600 $ + koszty przesyłki (http://www.lifepixel.com/shop/cart.p..._detail&p=64); niestety same filtry sprzedają tylko do matryc APS-C, nie do pełnoklatkowych.
    A, już jest odpowiedź. Niestety, jest to kolejny przykład niewłaściwego postępowania. Pełno tutaj wpisów o czyszczeniu domowego chowu szmatkami, pałeczkami do uszu itp. 10 razy się uda, a za jedenastym klops. Lepiej wydać trochę kasy i kupić sprawdzone instrumenty.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 09-11-2010 o 19:14

Domyślnie

Hej, momencik, czyściłeś matrycę D700 mikrofibrą?! Moim zdaniem co najmniej nierozsądne. Ja czyszczę zawsze patyczkami do uszu i jest super. Ogólnie to sam filtr jest twardy, ale powłoki na nim napylone są delikatne i dość łatwo je uszkodzić.
    Ostatnio edytowane przez tomek20stencel5 ; 09-11-2010 o 19:13 Powód: pis.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Domyślnie

Hej,
    co do rysy na filtrze, to proponuję poszukaj w swojej okolicy firmy / zakładu mechaniki precyzyjnej.
    Był tutaj na tym forum ktoś komu wyczyścili zarysowany filtr w takim zakładzie. Poszukaj hasła mechanika precyzyjna
    Takie zakłady mają sprzęt ( polerki ), którymi taką rysę "zczyszczą" do zera.
    Taka operacja nie powinna wynieść Cię więcej niż 300 zł. Nie przepłacaj, w końcu ten filtr to tylko kawałek plastiku.
    Jak nie uda się znaleźć firmy to poszukaj na wyższych uczelniach technicznych. Każda z nich ma laboratoria, którymi opiekują się naprawdę łebscy goście. Zrobią to na fuchę, na Twoich oczach.
    Osobiście polecam Krakowskie AGH. Na wydziałach materiałoznawstwa, bądź ceramiki spokojnie Ci to zrobią - za grosze!
    P.S. pozdrawiam absolwentów AGH
    - wojtek

Domyślnie

Szczerze mówiąc to wątpię aby można to tak zrobić, bo wtedy trzeba by zetrzeć powłoki i może nawet część szklanej powierzchni. Wydaje mi się, że wtedy filtr nie będzie spełniał swojej roli. I pamiętaj, że ten filtr to nie tylko kawałek plastiku, on ma swoje zadanie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów