Dobra, konczac OT zapytam Cie stig: czy poradziles sobie z brakiem "ą" w Dreamweaver?
Szukaj
Dobra, konczac OT zapytam Cie stig: czy poradziles sobie z brakiem "ą" w Dreamweaver?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
problem jest taki tylko, ze w wiekszosci operacji to wykorzystanie rdzeni oznacza ze system/program stara sie podzielic zadana operacje na dostepne watki, obciazenie proca skacze bez sensu, zamiast miec 100% i taka z tego robota.
ja raczej nie uzywam 8 programow, ktore na raz beda obciazaly system, tak zeby to mialo sens. ale rozumiem docxxx, ze uzywales i7 i widziales przyrost wydajnosciowy, skoro uwazasz ze jest sens? bo ja w swoich, wymyslanych juz na sile, zastosowaniach go nie znalazlem. aczkolwiek fajnie wyglada jak w testach po podkreceniu do prawie 4ghz moc obliczeniowa wszystkich rdzeni pokazuje ponad 3x tyle punktow co moj dotychczasowy szrottylko co z tego jak tego w ogole nie czuc, a w czesci operacji moj szrot leje i7 ?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
Przy takich rozmiarach może już zacząć brakować, zwłaszcza przy 2 GB. Ale napisz proszę do czego Ci takiej wielkości pliki, bo to raczej wykracza poza standardowy zakres obróbki fotoamatorów (czy nawet znakomitej większości profi).
Odpalone programy nie liczące niczego procesor obciążają w niewielkim stopniu. Opisz proszę praktyczną sytuację, gdy masz odpalone 8 programów i każdy z nich robi coś odczuwalnie obciążającego procesor.
I nie, wielordzeniowość nie ma służyć z założenia np. 8 programom, ma służyć jednemu, który potrafi swoje zadania podzielić na osobne wątki, które mogą być liczone niezależnie przez osobne rdzenie, plus różne systemowe pierdy puszczone w tym czasie na inny rdzeń. Tylko w praktyce z tym rozdziałem zadań przez aplikacje i konsumenckie systemy wcale nie jest aż tak różowo, wąskim gardłem staje się RAM oraz system dyskowy, z którego póki co i tak system korzysta do obsługi różnych swapów, tempów, etc.
W dalszym ciągu pragmatycznie poprawniejsze jest podejście: mniej rdzeni – wyżej taktowanych.
NO dobrze, ale kolega miał ograniczony budżet.
Przecież Intela masz praktycznie w tej samej cenie. Nie potrzebujesz zasilacza 700W. No i nie wiem, czy potrzebujesz tak drogiej (a przy tej cenie również mało wydajnej) karty graficznej. Za taką cenę szukałbym 5770 albo używanych GTX-ów 460, które miażdżą tę, którą wybrałeś.
Nawet sobie możesz pozwolić na jakieś lepsze chłodzenie procesora - będziesz miał cichutko.
Nie bagatelizowałbym znaczenia karty graficznej - moim zdaniem lepiej dołożyć kilka złotych przynajmniej do karty 128-bitowej. Niech będzie tania, ale by była 128bitowa i koniecznie już na DDR3, z dużym wentylatorem. Te na DDR2 64bit to typowa dedykacja do biura. A teraz to nawet internet domaga się już większej mocy przetwarzania grafiki. Tylko jeden lokalny portal (http://tinyurl.com/65r4h8) nagania mi sporo klientów na przebudowy czy po nowy sprzęt, gdzie ilość reklam we flashu zabija procesory jednordzeniowe, bo potrafi skłonić wielu posiadaczy starych komputerów domowych, które wystarczająco radzą sobie z innymi zadaniami, do przebudowy komputera na co najmniej dwurdzeniowce - by strona się "nie zacinała".
To dowodzi, że za lat 5, jak nie chcemy mieć problemów z wyświetlaniem zwykłych stron internetowych, lepiej za bardzo nie zaciskać pasa, i mieć ten zapas wydajności 3D. Tym bardziej, że w sprzedaży są już monitory 3D, więc za chwilkę będziemy kupować lustrzanki do zdjęć 3D w HD, a i grafika na stronach będzie w trzech wymiarach. Wtedy, taka ATI 64bit na DDR2 przyśpieszy zakończenie żywota naszego jeszcze całkiem żwawego staruszka na i7![]()
Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30
www.SALDAT.pl
W dzisiejszych czasach nic warto kupowac elektroniki "na zas". To nie ma sensu. Albo cos teraz potrzebujemy i kupujemy, albo odkladamy kase (ew. wydajemy na bzdury). No chyba, ze mamy kobiete w domu, to tak sie nie da
![]()
Skontaktuj się z nami