dzieki za info w sprawie RAMu
jednak nikt nie podpowiedzial w sprawie plyty? jaka wybrac?
jezeli chodzi o IDE to mam jeszcze dysk 320 GB i chce go uzyc jako backup -> oczywiscie zawsze istnieja przejsciowki![]()
Szukaj
dzieki za info w sprawie RAMu
jednak nikt nie podpowiedzial w sprawie plyty? jaka wybrac?
jezeli chodzi o IDE to mam jeszcze dysk 320 GB i chce go uzyc jako backup -> oczywiscie zawsze istnieja przejsciowki![]()
Dysk backupowy podłączony non stop do kompa będzie niepotrzebnie się kręcił i zużywal roboczogodziny. Po drugie, jak pierdyknie piorun i przejdzie na płytę to backup też popali. Do backupu używa się zewnętrznych dysków sieciowych, albo zwykłych talerzowych ale w taki sposób żeby je podpinać jak coś zgrywasz i tyle. Kup sobie do tego 320GB zewnętrzną obudowę za kilka dyszek, jak w nowej płycie będziesz miał złącze e-sata to taką kup obudowę, jak nie to zwykła USB2/3 wystarczy.
A jak już strasznie chcesz płytę z IDE, to jest ich bardzo dużo wbrew pozorom, tylko szukaj pełne rozmiarowo ATX a nie mATX, te mini nowe już przeważnie IDE nie mają. Ja od lat siedzę na Asusach, i jestem z nich bardzo zadowolony. A model to sam sobie wybierz, samych Asusów z IDE na ceneo jest teraz 14 modeli, link: http://www.ceneo.pl/Plyty_glowne;004...P20-086223.htm a jak chcesz inną markę to tylko zmień asusa na coś innego. Mam nadzieję że pomoglem![]()
;]
w kwestii dysku:
mam dysk 2TB na usb jako glowny backup, lecz ten moj staruszek 320 GB ma byc na backup backapu, lecz sadze ze lepiej bedzie kupic przejsciowke z IDE-SATA
jezeli chodzi o plyte to wybralem ASUS P8Z68-V LX Z68 ATX s.1155 mam nadzieje ze bedzie sie sprawowac
pamieci chyba jednak kingstony
mam nadzieje na za tym zestawie praca z LR wreszcie bedzie przyjemnoscia
ewentualnie ktos jeszcze cos doradzi? (zaprzeczy/lub utwierdzi mnie w wyborze?)
Panowie (i Panie).
Pozwólcie, że podbiję temat.
Widzę, że ciągnie się od 2008/09 i już wtedy można było dostać i5 / i7. Zastanawiam się jak na tą chwilę wygląda to cenowo. To co mnie interesuje to zmiana komputera z poczcwiego i wysłużonego Athlona 3000. Komputer będzie mi służył tylko i wyłącznie do Photoshopa CS 5 + LR 3 lub 2.4 .
Ponieważ w tej chwili pracuję na starym athlonie i daje radę głównym kryterium jest cena. Tzn. zakładam, że czegokolwiek (nowego) nie kupię teraz to i tak bedzie kilka razy lepsze niż to co mam obecnie.
Na tą chwilę posiadam już :
Dysk SATA 200 GB (w starym komputerze)
Dysk zewnętrzny 1 TB WD
Kingston HyperX 2x4GB 1600
i po przeczytaniu tego forum myślę o dokupieniu jeszcze 8 GB (swoją drogą, czy ktoś może mi wytłumaczyć mi co miał autor jednego z poprzednich postów pisząc, że najlepsza konfiguracja tp 16 GB - 8 na CS, 4 na system i 4 na ramdisk)
l
Nie mam natomiast bladego pojęcia co powinienem do tego dobrać (płyta/procek/grafika/dysk/zasilacz) czy moglibyście mi coś poradzić? Czy w przypadku CS 5 wchodzi w grę zintegrowana grafika ? Czy warto inwestować w SSD? Wiem, że i5 też miał kilka konfiguracji, niektórzy piszą, że lepiej wziąć i3...
Z góry dzięki za pomoc.
Ciezko Ci cokolwiek doradzic nie znajac Twoich mozliwosci finansowych i dokladnych potrzb ( zastosowania komputera to dla mnie nie wszystko )
Jezeli ma byc jak najtaniej, to mocne i3 powinny dac rade. Jezeli nie musi byc najtaniej, a ma byc optymalniej wzgledem wspolczynnika jakosc/cena to celowalbym w i5. Czasem lepiej kupic najmocniejszego i3 z wysokm taktowaniem niz najslabszego i5 z wieksza iloscia rdzeni - zalezy od zastosowan i od tego ile jestes sklonny wydac kasy.
Zintegrowana grafika do PS i LR powinna w zupelnosci wystarczyc. Jezeli uzywasz nagminnie filtrow ktore maja wsparcie dla CUDA, to zakupienie karty z CUDA moze dosc znacznie przyspieszyc pewne operacje.
W SSD warto inwestowac, ale trzeba wiedziec co dokladnie daje, gdzie waskim gardlem sa operacje dyskowe i na ile to je przyspieszy. Ogolnie, mozna powiedziec ze zwiekszy to glownie komfort pracy - predkosc otwierania programow, ladowania systemu i wiele malych rzeczy ktre ciezko wymienic, bo sie ich nie zauwaza. Umieszczenie wszelkich cache ( ktore musza przetrwac restarty ) na SSD moze przyspieszyc, nawet dosc znacznie prace niektorych programow.
d70s + N18-70 + N55-200
Komputera stajconarnego używam tylko gdy musze obrobić paczkę zdjęć (np. ze ślubu lub wyjazdu) co zdarza się powiedzmy 20 x w roku. Za 2 tygodnie rozpoczyna się sezon więc myślę o zmianie w celu uprzyjemnienia i przyśpieszenia pracy.
Co do ceny to mialem nadzieje znalezc tu jakies przykładowe konfiguracje i zorientować się jak to wygląda cenowo. Idealnie byłoby gdybym zmieścił się z procesorem/płyta/ramem/zasilaczem/obudową w ok. 1000 zł ale jeśli nie jest to realne jestem skłonny wydać 1500 albo 2000 zł.
A ma kolega jakies preferencje jezeli chodzi o obudowe? Rozmiar, kolor, firma, mozliwosci rozbudowy, etc ?
Moim zdaniem zmiescic sie w 1k moze byc ciezko, szczegolnie biorac pod uwage przyzwoita obudowe.
Zasilacz - to ok 250PLN ( Corsair, OCZ stealtxstream czy cokolwiek markowego ok 400-500W )
RAM - 2x4GB ok 180 ( aczkolwiek 8GB ktore masz calkowicie wystarcza przy takim budzecie ),
Processor - i3-2120 za ok 450 PLN ( badz 2100 zeby bylo taniej i w przyszlosci wymienic najakiegos i5 )
Plyta glowna - Ciezko podac konkretny model bez dyskusji nad przyszloscia sprzetu i chipsetem- od 300 do 500 PLN Osobiscie polecalbym cos ok 450PLN z Z68, patrzac z perspektywy wstawienia mocniejszego processora SB czy, jezeli bdzie kompatybilnosc, IB. Jak kolega zakupi d800 to moze sie taka potrzeba pojawicJezeli ma to stac jako pudelko, ktore po tych 2-3 latach pojdzie pod mlotek na korzysc nowego sprzetu, to w miare przyzwoite budzetowe modele calkowicie wystarcza.
Temat obudowy, moim zdaniem lepiej poruszyc osobno, poniewaz przy takim zestawie nie ma wiekszego wplywu na wydajnosc zestawu, tylko na wrazenia estetyczne, ilosc zajetego miejsca, etc. cena czegos malego i ladnego zaczyna sie od ok 400 PLN.
Warto pomyslec tez nad chlodzeniem - boxowe jest w miare ciche, ale moze byc slyszalne przy intensywniejszej pracy. Jezeli zalezy na bezwzglednej ciszy, mozna kupic za ok 200PLN dobry cooler, ktory przy minimalnych obrotach wiatrakow bedzie znacznie cichszy i wydajniejszy od boxa.
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 07-04-2012 o 16:49
d70s + N18-70 + N55-200
Bardzo Ci dziękuję za rzeczową i bardzo pomocną odpowiedź![]()
Jeśli chodzi o obudowę, to nie mam absolutnie najmniejszych wymagań. Może być duża i brzydka. Jeśli chodzi o głośność pracy to również nie stanowi dla mnie problemu - tak jak wspominałem włączam go sporadycznie i tylko gdy siadam do pracy a wtedy włączam muzykę, a komputer stoi na ziemi więc hałas mi absolutnie nie przeszkadza.
Wychodzę z założenia, że kupiony teraz blaszak posłuży mi 2-3 lata a potem zostanie dany komuś w prezencie (tak jak obecny stary). Nie przewiduję rozbudowy go więc jestem gotowy przekroczyć 1000 zł i zainwestować w i5 jeśli miałoby to się przełożyć na wydajność.
Ostatnią kwestią pozostaje kwestia karty graficznej - chodzi mi o możliwość podłączenia 2 monitorów, nie jestem pewien czy zintegrowane karty mają taką możliwośc? A jeśli tak to pytanie którą płytę wziąć ?
D800 ? Nie wykluczam ale póki co D700 w zupełności mi wystarcza ( myślę, że nie wykorzystuje jeszcze w 100% jego możliwości) więc raczej nie prędko... Wcześniej pomyślę raczej o studio.
Nie spotkałem się z takimi MB, a chociażby ze względu na temp. panujące w obudowie lepiej rozproszyć obciążenie obliczeniowe na osobną kartę graficzną pod 2 monitory - najczęściej z osobnym aktywnym chłodzeniem.
BTW próbowałem ciągnąć na zintegrowanej grafice w i7 - szkoda czasu, lepsza karta graficzna sprzed kilku lat.
Moja to GF 9800GTX+ - można dostać używaną w bardzo fajnych cenach.
Pzdrwm
HD2000 faktycznie ustepuje moca starszym GPU ( 9800GTX+ To byla swego czasu bardzo dobra, bardzo glosna i bardzo pradozerna karta :P ), ale calkowicie miazdzy je zuzyciem pradu, zajmowanym miejscem czy, przede wszystkim, cena. Temperatura zupelnie bym sie nie martwil, olbzymich mocy obliczeniowych ta grafika nie ma, podlaczenie 2 monitora nie powinno tez spwodowac zauwazalncyh roznic w temperaturze. Lepiej od tego zainwestowac w lepzszy niz boxowy cooler moim zdaniem.
Jezeli zestaw ma byc TYLKO do PS i LR to moim zdaniem zintegrowana HD2000 powinna wystarczyc ( chyba ze kolega ma monitory z astronomicznymi rozdzielczosciami ). Nie jest to sprzet do gier, to chyba oczywiste, ale do pracy biurowej? Czemu nie. ( Sam mam HD3000 w laptopie i jestem 100% zadowolony. )
HD2000 obsluguje do 2 monitorow i z tego co wiem sa plyty glowne umozliwiajace podlaczenie dual display przez wyjscia cyfrowe. Trzeba jednak poczytac o konkretnym modelu plyty bo z tego co pamietam byly z tym pewne problemy na kilku plytach.
Wspomnialem o D800 ze wzgledu na znaczacy wzrost wagi RAWow, co przekladac sie bedzie na wieksze obciazenie processora przy obrobce. Jezeli ktos zamierza zainwestowac w to body, to moim zdaniem inwestujac w komputer powinien wydac wiecej i miec sprzet na ktorym komfortowo bedzie sie obrabialo spore pliki.
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami