Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Filicidade i jej syn

Jako, ze materialo udalo zdobyc mi sie calkiem sporo prezentuje pierwszy, mam nadzieje, spojny zestaw zdjec. Milego ogladania i mam nadzieje, ze ciut lepiej niz poprzednio

1)

2)

3)

4)

5)

ps. Zdaje sobie sprawe, z tego ze cienie od lampy nie dodaja uroku zdjeciom, ale niestety innych nie mam. Czy cien od lampy dyskwalifikuje zdjecie?

Pozdrawiam,
    Bartek

Domyślnie

jak dla mnie kadry są niestaranne, brakuje ostrości, zdjęcia takie pstrykowe. Musisz zadbać o tło, popracowac nad kadrowaniem i na poczatek lepiej bez lampy. Weź ich jeszcze raz w plener może do parku i gdzieś w cieniu strzel foty. Jak nie wiesz jak kadrować to poradzę ci jak kiedyś ktoś mi poradził. Ustaw sobie gdzieś modela ( tam gdzie zamierzasz) i chodź wokół niego i staraj się popatrzeć który profil, jaka poze i jaki klimat chcesz zatrzymać. Jeśli będziesz wiedział to rób zdjęcia. jeśli nie będziesz mieć pomysłu to zrób kilka zdjęć z róznych ujęć. W domu na kompie przejrzysz sobie na spokojnie. Jeśli uznasz, że któreś są super to obrób je jak chcesz/potrafisz i wrzuć raz jeszcze na forum. Powodzenia

Domyślnie

Dzieki za rady co do kadrowania aikidudi, na pewno samemu sprobuje takiego cwiczenia.

Niby wiem, co bym chcial pokazac, niby probuje to osiagnac, ale w koncowym efekcie nie wychodzi. A to tutaj utnie mi sie kawalek reki, a to tam cos innego. Moze warto ze statywu robic zdjecia w takich sytuacjach?

Mnie osobiscie z calego zestawu podobaja sie najbardziej zdjecia 2) i 1) w takiej wlasnie kolejnosci. A jak Wam?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ciasno jest za bardzo

Domyślnie

przede wszystkim podczas kadrowania pamiętaj o nieucinaniu kończyn. Zawsze mozesz to zrobić na komputerze. Co do ciasności jak rycerz wspomniał to też faktycznie nie zostawiasz oddechu. Może staraj się uchwycić klimat miejsca, tak by całość dawała pełen obraz. Próbuj, życzę powodzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Dzieki za rady co do kadrowania aikidudi, na pewno samemu sprobuje takiego cwiczenia.

Niby wiem, co bym chcial pokazac, niby probuje to osiagnac, ale w koncowym efekcie nie wychodzi. A to tutaj utnie mi sie kawalek reki, a to tam cos innego. Moze warto ze statywu robic zdjecia w takich sytuacjach?

Mnie osobiscie z calego zestawu podobaja sie najbardziej zdjecia 2) i 1) w takiej wlasnie kolejnosci. A jak Wam?
    Skoro tak uważasz to dlaczego ostrzysz wszedzie tylko nie na oczy ? Postaraj się bardziej...
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez imac-barnaba Zobacz posta
    Skoro tak uważasz to dlaczego ostrzysz wszedzie tylko nie na oczy ? Postaraj się bardziej...
    Wszedzie probowalem ostrzyc na oczy, tylko ze pozniej ostrosc chyba jakos uciekla. Ciezko utrzymac ja na oczach musze przyznac. Jak Wy to robicie, ze ostrosc jest tam gdzie chcecie miec? Przeciez kazdy delikatny ruch fotografa/modela i ostrosc ucieka?

Bede sie staral bardziej

Domyślnie

Myślę, że ostrość nie jest tutaj największym problemem - to co psuje te zdjęcia to przede wszystkim drugi plan i brzydkie cienie.

Domyślnie

OK. Cienie nie dodaja uroku to prawda. Jakie sposoby na zmiekczenie swiatla moglbym zastosowac, gdy nie ma od czego odbic? Zawsze macie parasolke przy sobie?

Domyślnie

Mi się podoba 1

Są niedociągnięcia... Ale ogólnie jest nieźle

Co do ostrości - możesz przymknąć przysłonę.. Dla pierwszego widzę, że masz f2.8..
    Zakładam, że zdjęcie robiłeś z 3metrów - dla przysłony f2.8 głębia ostrości w tym przypadku wynosi około 20cm, więc jak sam mówisz - wystarczy nieduży ruch modelki i oczy już nie będą ostre.

Generalnie postaraj się poprawić kontrolę nad lampą i ostrzenie, a jakość zdjęć bardzo wzrośnie.

Powodzenia
    D200 i kilka szkieł

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów