Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Epson R2880 i ColorBase

Do w/w drukarki Epson udostępnia soft o nazwie ColorBase który podobno służy do kalibracji. Może mnie ktoś oświecić jak to działa i czy warto w ogóle to instalować?
    Ostatnio edytowane przez Gio ; 08-11-2010 o 21:27

Domyślnie

To jest soft ktory linearyzuje drukarke. Trzeba posiadac spektrofotometr i odpowiedni rodzaj papieru zeby wydrukowac wzornik. Jesli spelniasz powyzsze wymagania napewno warto dokonac takiej "kalibracji".

Domyślnie

ColorBase działa tylko z drukarkami serii Stylus Pro, do których niestety R2880 się nie zalicza (od 3880 w górę).
    Linearyzację można dokonać tylko dla oryginalnych papierów Epson, oczywiście przy użyciu spektrofotometru i1pro.

Na pocieszenie dodam jednak, że drukarki Epson fabrycznie są na tyle dobrze zlinearyzowane i powtarzalne, że w praktyce jakiegoś wielkiego parcia do ich kalibrowania nikt specjalnie nie odczuwa.

Domyślnie

O pardon - R2880 też da się zlinearyzować!

Domyślnie

Jak na razie po wypuszczeniu kilku wydruków na błyszczących papierach Epsona mam dość znaczący opad szczęki nawet bez kalibracji. To ustrojstwo jest genialne. Tak wyczesanych zdjęć na papierze jeszcze nie miałem. Coś wspaniałego.
    Przy okazji mam jeszcze trochę papieru ColorLife, ale nigdzie nie mogę znaleźć profilu do niego dla R2880 właśnie. Istnieje w ogóle taki?
    I jakie papiery innych producentów warto przetestować pod kątem bardziej artystycznych matowych albo satynowych wydruków?

Domyślnie

No, ta kalibracja to jest tam chyba tylko dla odpędzenia złych duchów.

Do tańszych papierów Epsonowi chyba nie chciało się kręcić profili, są bodaj tylko dla papierów Premium. Ponieważ jednak jest to drukarka pigmentowa, a pigment jest mniej wrażliwy na wpływ papieru, to spokojnie można użyć ustawień i profili naprzykład dla PGPP i ew. ująć trochę gęstości, jeśli pojawią się jakieś efekty uboczne.

Z dostępnych w PL papierów mamy Hahnemuehle, Canson, Harman, Ilford, Fomei, Tetenal, Tecco, Moab no i oczywiście papiery konkurencji - HP i Canon. Najbardziej ahtystyczne są te pierwsze trzy, choć każdy z producentów ma zwykle jakieś podłoża tego rodzaju (np. Epson całkiem sporo). Za wściekle ahtystyczne uchodzą kartony bawełniane, które mają bodaj najlepsze właściwości archiwalne - w Hahne są one oznaczone w nazwie "Photo Rag"
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-11-2010 o 02:58

Domyślnie

No tego ColorLife'a to bym tańszym nie nazwał
    A w naszym królewskim mieście sprzedaje ktoś te artystyczne? Czy raczej pytać googla?

Domyślnie

Mają trochę w Centrum Druku, ale bez szału - te papiery są wściekle drogie i za grube do większości drukarek. Najlepiej kupić w Falterze. Jest jeszcze wprawdzie Canson, ale tam można kupić tylko na firmę, a tak wogóle to się wynoszą.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów