Szukaj
1. Walnięte lampą na wprost, twarz wygląda jak potraktowana blurem z wyciętymi oczami, brwiami i ustami, za ciemno, kadr słaby, ręka wychodzi nie wiadomo skąd, czerwona skóra
2. Za ciemno, zbyt ostre światło, zrobione zbyt z dołu, obcięty czubek głowy, a sweter pozostawiony (powinieneś przekadrować)
3. Fatalny kadr z dołu, walnięte lampą na wprost, zasadniczo burdel w kadrze, coś wystaje w lewym górnym rogu, puszka na podłodze, w lewym dolnym rogu też jakieś coś leży, jacyś ludzie w tle, okropna kolorystyka
4. Poruszone zdjęcie, żółta skóra modelki, mina modelki mówiąca „rób to zdjęcie szybciej, bo zaraz puszczę bąka”, za ciemno
5. Niechlujny kadr (kurtka obcięta z prawej strony, buty częściowo schowane za jakąś blachą), modelka nie pozuje Tobie, tylko komuś innemu, skóra modelki w dziwnych kolorach (żółta na głowie i szyi, czerwona na nogach i pośladkach), mało interesujący przegląd uzębienia modelki,
6. Tutaj mamy taką masakrę obróbkową, że nawet nie wiem co napisać
7. Najlepsze, ale ogólnie za ciemno, model zacisnął zęby i usta, co wygląda niezbyt fajnie, znowu inna kolorystyka skóry, prawy dolny róg wystaje coś czarnego
8. Brak ostrości, kadr mi się nie podoba, chyba chciałeś uzyskać symetrię, ale nie wyszło, kołnierz tej kurtki obcięty chyba w najgorszy z możliwych sposobów, bo wystaje tak głupio ta końcówka suwaka, oczywiście kolor skóry znowu inny
9. Ten sam model co wyżej, a jednak kolor skóry inny, walnięte lampą na wprost, brak ostrości, ten żółty kontener zbyt obciąża lewą stronę, ja bym inaczej kadrował
Ogólnie masakra, nie umiesz operować aparatem (np. zdjęcia na ISO 1600, f/5.6 i walnięte lampą na wprost), nie umiesz kadrować, nie umiesz obrabiać.
Wszystkiego można się nauczyć, więc kup książkę i czytaj duuuużo w sieci (np. nasze forum).
Mamiya + Sony
Coz trudno sie nie zgodzic z komentarzami do zdjec. Nigdzie nie swiecilem jednak lampa na wprost, poza pania ktora ma ladnie otwarta buzie. Wszedzie bylo swiatlo odbite (sciana, kontener albo ewentualnie bialy kartonik nalozony na lampe).
Aparatem chyba operowac potrafie. Aparatem z lampa to chyba jednak niekoniecznie. Gdzie byl blad w ustawieniach aparatu/lampy? Przewaznie robilem zdjecia w trybie A z autoISO i lampa TTL. No i aparat tak dobieral.
kartonik to można sobie w d*pę wsadzić... żeby faktycznie zmiękczyć światło, musiałbym użyć całkiem sporego kartonu
Potrafić nacisnąć spust w aparacie to nie to samo co umieć nim operować. Wytłumacz mi zatem po cholerę ustawiałeś f/5.6 wysokie ISO i do tego lampa? Doświetlać na wysokim ISO? Ok, ale po to, żeby złapać resztki światła zastanego. Ale wówczas po co przysłona 5.6.
p.s. to są rady, a nie atak na Ciebie... jeszcze jedna rada, dużo czytaj o fotografii, na serio. To forum to skarbnica wiedzy. A potem staraj się wprowadzać wiedzę teoretyczną w życie.
Mamiya + Sony
Fakt, kartonik nie zadzialal tak jak oczekiwalem. W jaki inny sposob moge zmiekczyc swiatlo, gdy nie ma od czego odbic, nie mam parasolki i innych tego typu *******?
Juz tlumacze dlaczgo f/5.6. Poniewaz tak Nikon skonstruowal obiektywN18-105 przy ogniskowych >70 przeslona tylko > f/5.0. Ustawilem ISO wysokie, zeby tak jak napisales, uzystac cos swiatla z tla przy czasie nie przekraczajacym 1/60s, aby zdjecie nie bylo poruszone. Wiem, chyba co z czym sie je
Drugi obiektyw, ktory uzywalem (N35-70 f/2.to juz z ISO 400 przy max otwartym obiektywie.
ps. Odbieram to tylko jako rady, a forum czytam dosc sporo. Teraz jednak postanowilem sie podzielic swoimi pracami.
ps2. Mam nadzieje, ze zdalem test na wiedze![]()
to czemu w zdjęciu numer 3 EXIF podaje:
Producent: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D90
Data wykonania: 2010:11:06 13:54:43
Długość ogniskowej: 18.0mm (Ekwiwalent 35mm: 27mm)
Przysłona: f/5.6
Czas ekspozycji: 0.020s (1/50)
Czułość ISO: 1000
Korekta ekspozycji: brak
Pomiar światła: Matrycowy
Program ekspozycji: Ręczny
Tryb ekspozycji: Ręczny
Balans bieli: Automatyczny
Lampa błyskowa: Tak (Ręczny, Wykryto światło odbite)
przecież przy 18mm nie musiałeś mieć przysłony 5.6
p.s. i jeszcze jedno, gdy fotografujesz w takim miejscu gdzie jest wiele rzeczy w różnych kolorach i stosujesz światło odbite to:
1. albo WB Auto, a potem korekcja w postprocesie, żeby kolory wszędzie były jednakowe
2. WB na sztywno
Mamiya + Sony
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi w watku. Gdy bede mial material na kolejny temat z tej imprezy (tym razem staranniej sie przygotuje) to rozpoczne nowy watek.
Pozdrawiam,
Bartek
Skontaktuj się z nami