Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie F90 a nikkor 18-105 DX?

Hej,

Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Nigdzie nie udało mnie się uzyskać stuprocentowej pewności. Jestem posiadaczem nikona D90 z obiektywem Nikkor DX 18-105 AF-S VR. Mam w planach zakup analoga F90 (ew. F100) i nie wiem czy mogę w/w obiektyw używać wymiennie z analogiem. Złącze nikonowskie czyli powinno pasować ale czy ten obiektyw można używać razem z analogiem?

Może ktoś tak używa zamiennie?

Dawid

Domyślnie

Używac możesz, ale nie pokryje Ci całej klatki filmu, bedziesz miał duząą winiete. z F90 bedziesz mógł go używac tylko w trybie P i S, w trybie A i M, bedziesz mial go zawsze na maks otwartego, z F100 bedzie działac normalnie.

Domyślnie

czy dobrze rozumiem... mój nikkor daje światło na matówkę o mniejszej wielkości niż wielkość kliszy 35mm i stąd wspomniane winietowanie? jeśli tak to czy dla F100 nie będzie tego samego efektu?

Domyślnie

bedzie ten sam efekt

R0bertowi chodzi o to ze na f100 bedziesz mogl uzywac go z kazdym programem PASM, wineta pozostanie ta sama co na f90
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

a nie ma przejściówek by zwiększyć pole źródła światła za pomocą dodatkowej soczewki tak by pasowało na kliszę 35mm?

Domyślnie

Nie, musisz zainwestowac w inny obiektyw.

Domyślnie

Witam,

Podepnę się pod wątek - to samo pytanie co na początku ale z dotyczące współdziałania obiektywu Nikkor DX 18-105 AF-S VR z modelem F80? Czy będzie działał z każdym programem PASM czy tylko z P i S?
    Z góry dziękuję za informację

Pozdrawiam
    Tom_myPL
    Tom_myPL
    D90 // Nikkor 18-105 VR // Nikkor 50mm 1,8 //SB-900... to początek mojej przygody...

Domyślnie

Będzie działał we wszystkich trybach, ale pamiętaj o winiecie.
    Marcin Turski (a.k.a. Sokolik Wędrowny)
    D300 || F80 || 35 || 85 || 100 || 16-85vr || 70-300vr
    Blog

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sokolik Wędrowny Zobacz posta
    Będzie działał we wszystkich trybach, ale pamiętaj o winiecie.
    A F70 z pełnoklatkowym obiektywem AFS??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów