Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToB Zobacz posta
    co do wersji to wydaje mi się, że to szkło nie miało poprzednika i jest produkowane od jesieni 2009 w niezmienianej wersji, mój zakup - czerwiec 2010
    czy to ten model? http://www.euro.com.pl/obiektywy2/ni...o-silnik.bhtml
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

tak, ale cena masakryczna, jeśli myślisz o zakupie to proponuję
    http://www.fotobasia.pl/product/nikk...5-ed-vr-micro/
    D5k/N18-105VR/N70-300VR/N85makro/S10-20/4-5,6/Di622MII

Domyślnie

Tak myślę o tym obiektywie ale mam jeszcze czas dopiero planuję na luty/marzec tego linka dałem tylko żeby typ pokazać. Chociaż w tym sklepie kupiłem N70-300VR bo był w dobrej cenie i w dodatku wziąłem go na 20x0%.
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

[QUOTE]
    Cytat Zamieszczone przez kivimax Zobacz posta
    Cele to głównie makro, street i zdjęcia "wycieczkowe", może czasem jakieś portrety Cena max około 1500zł.
    wracając do wątku - ja Ci dobrze radzę - rób jak uważasz
    a tak naprawdę, kivimax, to budżet pozwala Ci na realizację jednego z "głównych celów"
    bo makro to nie street, a 70-300, z tym co masz - to bajka na street, ale nie makro
    D5k/N18-105VR/N70-300VR/N85makro/S10-20/4-5,6/Di622MII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kivimax Zobacz posta
    Najpierw skłaniałam się w stronę sigmy, głównie za tryb makro (parę miesięcy temu kupiłam pierścień odwrotnego mocowania i bardzo mnie to wkręciło). Ale wyczytałam że AF jest niecelny w około 21% przypadków, poza tym jest cholernie głośny. Oddanie obiektywu z body do kalibracji jest darmowe ale za to trzeba czekać na odbiór około 2 tygodni aż do miesiąca.
    Akurat 21% - a może 18,999% lub 26,3%? - sądzę, że warto zachować lekki dystans do danych testowych W praktyce może być zarówno lepiej, jak i gorzej - zależy od tego co, kiedy i jak się fotografuje. Głośny jest, to fakt. Ale też szkło jest ciemne, więc nie powinnaś uświadczyć w nim problemów z ustawianiem ostrości "w punkt" aż na taką skalę jak zdarza się to w szkłach jasnych - trudno więc z góry zakładać, że będzie konieczna jego kalibracja.

To "makro" w Sigmie 70-300 (a tym bardziej w Nikkorze) nie da Ci aż tak dużej skali powiększenia jak z pierścieniem odwrotnego mocowania. Za to plusem jest bardzo znikomy poziom aberracji chromatycznej - kiedyś wręcz pisano, że APO jest obowiązkowe do fotografowania małych obiektów...

Domyślnie

jak sie postarasz moze kupisz starsza sigme 70-200 2.8 ale musisz czekac wytrwale
    NIKON

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów