Witam wszystkich użytkowników
Fotografią zajmuję się na poważniej od października zeszłego roku. Chciałabym poprosić was o pomoc w wyborze nowego teleobiektywuCele to głównie makro, street i zdjęcia "wycieczkowe", może czasem jakieś portrety ale do nich mam osobne szkło
Cena max około 1500zł.
Niestety nie mogę sprawić sobie tele ze stałym światłem, nie mam takich możliwości finansowych ;/ Wiem, że za tą cenę nie mogę spodziewać się cudów, ale chcę wybrać najlepsze szkło z tej półki cenowej. Na razie w oko wpadły mi te trzy obiektywy:
Sigma 70-300 APO DG MACRO
Nikkor AF-S 55-200mm f/4-5.6G DX VR
Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR II
Najpierw skłaniałam się w stronę sigmy, głównie za tryb makro (parę miesięcy temu kupiłam pierścień odwrotnego mocowania i bardzo mnie to wkręciło). Ale wyczytałam że AF jest niecelny w około 21% przypadków, poza tym jest cholernie głośny. Oddanie obiektywu z body do kalibracji jest darmowe ale za to trzeba czekać na odbiór około 2 tygodni aż do miesiąca. A autofocus w nikkorach jest celniejszy i nie ma z nimi takich problemów z back/front focusowaniem. Ale w tych nikkorach nie mogę ostrzyć od 95cm, tylko 1,5m :/ Dlatego też chciałam zapytać użytkowników tych nikkorów jak się sprawują i czy warto je kupićZdjęcia przykładowe (makro) mile widziane
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami