Szukaj
a to przepraszam ja mialem wersje bez stabilizacji![]()
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Posiadam SIGMA 70-200 mm F2.8 APO EX DG HSM Macro II i muszę przyznać, że po wizycie w serwisie i kalibracji jestem zachwycony. Przed tym zabiegiem chciałem ją sprzedawać i kupować Nikkora ;D (procent nietrafionych z ostrością zdjęć był ogromnyyy).
Ciągły brak czasu jest dobrą wymówką...
Ja miałem podobny dylemat, tyle, że priorytetem był sport i wybrałem dwupierścieniowca -
przed zakupem przypiąłem sigmę i nikkora,
sigma trochę szybsza, ale niewiele, za to zdarzały jej się pomyłki, a sztuka była dobra i generalnie trafiała w punkt.
Natomiast nikkor mylił się bardzo rzadko. Optycznie minimalnie był lepszy.
Konstrukcja solidniejsza u nikkora, ale trzeba uważać na przełącznik af - ja zawsze dawałem na mf gdy nie używałem szkła. Przy kupnie brałem też pod uwagę, że przy odsprzedaży prawie nic nie stracę.
aha, szybkość 80-200 jest naprawdę wystarczająca do wszystkiego nawet do samochodów, większym problemem jest "niechęć" do przeostrzania; np. robiąc koszykówkę przy śledzeniu zdjęcia były ostre, ale gdy było mało ruchu, np. tylko krok w bok/ukos musiałem ostrzyć w tło i z powrotem na "modela".
I kończąc ten pean o nikkorze - ja poszukałbym dobrej sztuki.. sigmy (:
ps. teraz mam 70-200vr i jak zrobiłem porównanie do sigmy to aż się uśmiechnąłem (zwłaszcza, że bardzo tanio kupiłem af-s'a - 3,8!)
"Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm
nikon i nikkory oraz troszkę w:
http://mirroo.pl/
70-200 to raczej N 70-200 Vr i tu nie ma żadnego kompromisu - jest zajewisty od A do Z, aczkolwiek drogi jak ...
D90 | N35 1.8 G | N70-300 VR | SB-900 |
Skontaktuj się z nami