Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z profilem kolorów sRGB - Samsung 193P

Zacznę od historii, żeby nikt się nie przyczepił, że "było już 100 razy". Kilka miesięcy temu po przeczytaniu tony tematów o profilach monitorów, przestrzeni barw etc. ustawiłem sobie w Photoshop Working Space jako sRGB ICM i te jakieś tam cyferki. Po wywołaniu z Camera RAW otwierając JPG zawsze pytał czy przekonwertować do profilu working space więc klikałem tak. Wrzucałem tak do sieci sprawdzając na 2 przeglądarkach FF i IE i wydawało się ok do momentu aż ostatnio wrzuciłem na FB i okazało się że w FF i IE jest zupełnie co innego. Pomyślałem sobie, że FB może coś sobie jeszcze przekonwertował. Zaczęło się znów grzebanie w profilach no i są wnioski, że jest coś nie tak, tylko nie wiem co . Więc ustawiłem Working Space na profil monitora... o tak:

Teraz okazało się, że pracuję na pliku, który po zapisaniu lub/i zapisaniu do WEB wygląda o dziwo tak samo w PS, w WINDOWS, w FF i w IE. Myślę sobie SUKCES, fajnie - tylko teraz te kolory mi się nie podobają. Pomacałem jeszcze coś w Selective Colors i zaczęło wyglądać tak jak chcę. Zapisałem zdjęcia:

1. Save AS: http://sendil.cal.pl/problem/DSC_0387_small_border.jpg
    2. Save for WEB http://sendil.cal.pl/problem/DSC_038...border_web.jpg

Jak otwierałem pliki przez FF i IE, które były u mnie na kompie to wyglądało to nie tak jak powinno. Zdjęcie 1 wyglądało tak samo wszędzie, a 2 w IE wyglądało inaczej. Niemniej efekt, tego, że 1 zdjęcie wygląda wszędzie tak jak mi się podoba to wrzuciłem je na FaceBook'a. Otwieram w FF jest ok, w IE żle :/ Czyżby FB coś mieszał?
    W ogóle dziwnie się zachowuje ten Save for WEB, bo jak TAM wybiorę Monitor Color to wygląda tak jak w IE po wrzuceniu na FB, a jak wybiorę Windows ( No color management ) to wygląda tak jak chcę, ale tylko w FF ;/ Czyli ten no color management to jest jednak color management?
    Chciałbym, aby po obróbce w PS po zapisaniu wyglądało tak jak obrabiałem, a nie później się okazuje, że wygląda inaczej.

Czyli tak:

To co dzieje się przy Save for WEB
    1. Wybrane monitor COLOR i wygląda nie tak jak powinno

2. Wybrane No color management ( po zapisaniu w FF wygląda ok, w IE po wrzuceniu na FB dopiero wygląda źle z dysku jak otwieram w IE to jest OK - tak samo jak sam wrzucę na serwer to też w IE wygląda OK )

Mam IE 8, FF 3.5 chyba nie wiem, ale tu akurat jest to nie istotne
    Czekam na pomoc i odp. a tymczasem sam idę pokombinować dalej i poczytać o tym.

EDIT Podsumowanie:
    Te 2 linki co podałem to 1 zdjęcie po Save As tylko, wyświetla się w FF i w IE tak samo i bardzo ładnie. Po wrzuceniu na FB jest źle.
    2 zdjęcie o dziwo Save for web wyświetla się inaczej w FF i inaczej w IE
    Ostatnio edytowane przez Sendilkelm ; 04-11-2010 o 01:10

Uprawnienia umieszczania postów