Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzinek Zobacz posta
    https://drive.google.com/open?id=0B7...kI4V0duQzI3Q3c

A jak zwalczyć taki efekt ciemnych oczu i całkowicie przestrzelonego (białego) tła bez statywu?
    Gdzie mogę poczytać rzetelne porady o wyciąganiu ze zdjęć ciemnych rzeczy?
    Miałem D90 + standardową spacerówkę 18-200 ze słabym światłem, teraz będzie D7100 + 17-50 2.8 więc powinno być lepiej, ale sądzę, że jednak chodzi o moje słabe umiejętności obsługi aparatu i robienia zdjęć.
    Z JPEGa nic już nie zrobisz. Do tego aby można było coś ze zdjęć odzyskać, trzeba RAWów. A do ich poprawnego naświetlania używać histogramu czy zaznaczania przepaleń w aparacie - histogram ma być tak, aby nie dotykał prawej krawędzi.
    Wtedy z prześwietlonych (ale nie przepalonych) fragmentów da się odzyskać obraz.

Co do zdjęć składowych do HDR z ręki - można bez problemu - tryb seryjny szybki, stabilnie trzymać aparat i gotowe. Ewentualne poruszenia zostaną usunięte przez soft do HDR (większość z nich ma wyrównywanie zdjęć).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzinek Zobacz posta
    Odświeżę temat: Właśnie jedzie do mnie D7100 i chciałbym się od Was dowiedzieć w jaki sposób, gdy nie dysponuję tripodem, zrobić efekt HDR? Czy w fotografii miejskiej za dnia, gdzie mam dużo kontrastujących ze sobą obiektów jest możliwość zrobienia z ręki braketingu (3 strzały, z krokiem np. -1/0/1 EV) czy zostaje mi tylko wbudowany tryb HDR i standardowy JPEG? Zależy mi na RAW.
    Da sie z ręki. W PS lub w programie do HDR wyrównasz kadry. Z ludzmi w kadrze może byc problem ale na to i statyw nie pomoże.
    Braketing lepiej ustawić na -2/0/+2 ale to zależy od rozpietości tonalnej sceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Z JPEGa nic już nie zrobisz. Do tego aby można było coś ze zdjęć odzyskać, trzeba RAWów. A do ich poprawnego naświetlania używać histogramu czy zaznaczania przepaleń w aparacie - histogram ma być tak, aby nie dotykał prawej krawędzi.
    Wtedy z prześwietlonych (ale nie przepalonych) fragmentów da się odzyskać obraz.

Co do zdjęć składowych do HDR z ręki - można bez problemu - tryb seryjny szybki, stabilnie trzymać aparat i gotowe. Ewentualne poruszenia zostaną usunięte przez soft do HDR (większość z nich ma wyrównywanie zdjęć).
    Czy składowe zdjęcia z braketingu różnią się w RAW i czy z każdego będę mógł wyciągnąć inne rzeczy (nie robiąc HDR - chodzi mi o wybór najlepszego pojedynczego zdjęcia do późniejszej standardowej obróbki? Czy jedno podstawowe (0 EV) zdjęcie w formacie RAW pozwoli mi na wyciągnięcie wszystkich rzeczy, jakie wyciągnąłbym z tych składowych zdjęć (np -1 EV lub +1 EV)?
    I czy programy do HDR obsługują RAW czy będzie je trzeba najpierw CNX wywołać ? Jakie programy do HDR polecacie?
    Ostatnio edytowane przez adzinek ; 09-06-2016 o 20:38

Domyślnie

Pomyśli - gdyby się nie różniły, to po jaką cholerę tyle osób je robi i cały ten bracketing??
    Gdyby z jednego dało się zrobić to samo co z kilku, to po jaką cholerę ten cały bracketing ??

Tak, programy do HDR w większości obsługują RAWy. A co polecane - cała masa. Spytaj googla - "best hdr software" i masz listę polecanych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów