Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Fotografia przynajmniej dla mnie polega na tym ze jest fizyczna w postaci papieru z taka lubie obcowac. Zeby dobrze drukowac potrzeba odpowiedniego sprzetu i tyle, jak cos robie chce zeby to bylo pozadne. Analogia do jakosci kabli sygnalowych jest nie trafiona, bo tutaj wraz z kazda dobrze wydana zlotowka jakosc wzrasta i to mozna zmierzyc, nie mowimy tutaj o subiektywnych wrazeniach odsluchowych. To tyle jezeli chodzi o druk.

Natomiast jezeli idzie o internet to sa pewne mechanizmy pozwalajace na osiagniecie w miare przewidywalnych rezultatow ale tutaj tez trzeba zastosowac jakis w miare normalny monitor, bo obrocz bledu ktory zapodaje nam monitor odbiorcy dowalamy jescze swoj i wychodzi kompletna lipa.

z dwoma rzeczami się nie zgodzę, analogia kabli, jeśli mówimy np. o kablu cyfrowym jakim jest hdmi, to żadna złotówka jego przesyłu nie podniesie.

jeśli mowa o kablu miedzianym do głośników masz rację, ale też do zdrowego rozsądku. Bo ja nie uwierzę, że miedź jest czysta od czystszej miedzi za 10tys. To jest po prostu marketing i pranie mózgu, coś w stylu autosugestii.

Druga, nie wprowadzisz błędu gorszego dla odbiorcy, bo masz porównywalny sprzęt, on widzi to tak samo jak ty. Albo minimalnie lepiej lub gorzej. Ale nie na tyle, żeby mówić w takim kontekście.
    D600 / 28 / 50 / 85 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liściu Zobacz posta
    Więc? Pytanie do was jak wy to widzicie? Czy to nie jest jakieś pranie mózgu, dla osób które dopiero zaczynają by być jak najwyżej? I mieć jakim sprzętem się chwalić? Być ślepo zapatrzonym w rady z innej w ogóle półki, gdy nie zarabia się fotografią?
    Faktem, dla mnie jest, że matrycy się różnią, żebyśmy się zrozumieli i chyba jedynym słusznym doborem powinien być taki by oczu nie męczył, jeśli profesjonalnie nic nie drukujemy. Mam chyba po prostu takie skrajne zdanie na ten temat. Jestem ciekaw jak wy to widzicie, prosiłbym tylko o zdrowy rozsądek w wypowiedziach.
    To jest forum (jednak) sprzętowe, sprzęt jest zwykle łatwiejszą do ogarnięcia częścią fotografii, zdecydowanie łatwiej (przynajmniej na podstawowym poziomie) mówić o sprzęcie niż o fotografii stąd takie wątki a nie inne.
    Wracając do monitora to pewnie każdy kupuje to co uważa za odpowiednie do jego poziomu fotograficznego, finansowego czy jeszcze innego, tak jest z monitorem, korpusem czy obiektywem i paroma innymi drobiazgami. Nie należy popadać we frustację tylko spokojnie podążać swoją scieżką, ta amatorska jest przyjemniejsza z definicji - bo nic nie musisz, nie masz terminów, robisz dla przyjemności i robisz co chcesz i kiedy chcesz. A tak jeszcze wracając do tematu to te tanie TN rzeczywiście są do d... .
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Przeciez dlatego mowie ze analogia jest nie trafiona bo tutaj efekty widac i mozna to zmierzyc jak wspomnialem a w przypadku kabli albo nic sie nie zmienia albo jest to tylko subiektywna opinia i autosugestia jak wspomniales.

Wprowadzasz blad dla odbiorcy wystarczy ze Twoj monitor leci lekko w strone zoltego(robisz korekcje czyli w strone niebieskiego) a monitor podobnej klasy leci lekko w strone niebieskiego i masz cudnej urody niebieski zafarb. Wlasnie po to wprowadzilo sie sRGB zeby zminimalizowac takie wahania.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Wymieniony wyzej dell w niektorych zastosowaniach to jest bezuzyteczny szajs i tyle(nie mowie oczywiscie ze w kazdych bo sam pokazales ze jest inaczej), ale podam przyklad dla ktorego tak jest: przygotowanie do druku fotografi na ktorej znajduje sie skora i chcemy ja w oddac w najbardziej naturalny sposob docelowe urzadzenie epson 7880.
    Aaaaaa, Epson 7880 - i wszystko jasne. Ja drukowalem tylko na 3800 i 4880 wiec moze dla tego mi sie wydawalo ze sie nadaje

Domyślnie

Chyba pomninoles to o skorze i jej naturalnosci
    Ostatnio edytowane przez KEYZOR ; 02-11-2010 o 02:10

Domyślnie

tomwidlak, zgadzam sie z Toba i twoja wypowiedzia na temat monitorow, jednak roznica pomiedzy TN a IPSem jest duza (co zreszta wiesz bo pracowales na DELLach z IPSem) i nie tylko w kacie widzenia.....przesiadlem sie z dobrej TNkie (dosc dobrze oddajacej kolory) na DELLa U2311H i przezylem szok i do dzis wydaje mi sie, ze kolory sa za mocne Kupie EIZO czy NECa jak bede robil powazne pieniadze na zdjeciach......na te chwile to wciaz pasja i zabawa A cena takiego jest dosc mala bo juz za 1000zl go mozna kupic..

Domyślnie

a u mnie z kolei sprawa z monitorem inaczej sie rozegrała:

potrzebowałem przesiąść się z laptopa na stacjonarny, na dosłownie pół roku potrzebowałem JAKIŚ monitor. za bardzo nie chciało mi się zagłębiać w temat, zobaczyłem gdzie w warszawie jest do kupienia JAKIŚ nec.
    jak się do niego dobrałem to się okazało że jest na tyle dobry że nawet nie chce mi się go zmieniac na jakieś tam Eizo, bo mi nie potrzeba.
    dobre monitory sa jeszcze Yijama (czy jakoś tak) ale są 2x droższe od mojego

nie robię druków, zdjęcia oddaję klientom którzy w 90% widzą 30% tego co ja. fx też nie potrzebuję, za to miło mieć kase na jedzenie.
    przecież nie po to się zarabia żeby wydawać na sprzęt tylko mieć na życie

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    tomwidlak, zgadzam sie z Toba i twoja wypowiedzia na temat monitorow, jednak roznica pomiedzy TN a IPSem jest duza (co zreszta wiesz bo pracowales na DELLach z IPSem) i nie tylko w kacie widzenia.....przesiadlem sie z dobrej TNkie (dosc dobrze oddajacej kolory) na DELLa U2311H i przezylem szok i do dzis wydaje mi sie, ze kolory sa za mocne Kupie EIZO czy NECa jak bede robil powazne pieniadze na zdjeciach......na te chwile to wciaz pasja i zabawa A cena takiego jest dosc mala bo juz za 1000zl go mozna kupic..
    Sa sa roznice, ja tego nie neguje - jak bede mial wolna kase to zapewne zmienie na IPSa w postaci DELLa U2410 ale nie mam parcia poniewaz obecny calkiem mnie zadowala jak dlugo nie chybam sie na boki

Co staram sie przekazac moimi postami to to ze nie trzeba miec super hiper sprzetu aby tworzyc i to na poziomie. Nowicjusze zagladajacy na fora netowe dosc czesto podazaja za tymi "swiatlymi" radami ze jak nie masz monitora/aparatu/szkla za 5000zl to nie da sie zrobic zdjecia czy wydruku na poziomie co jest kompletna bzdura. Owszem, dobry sprzet czyni sam proces latwiejszym/szybszym/wygodniejszym i jak sie ma pieniadze wolne czy hobby w postaci kupowanie "newest and best" to spoczko, ale o wiele wazniejszym jest poglebianie wiedzy i umiejetnosci.

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    zdjęcia oddaję klientom którzy w 90% widzą 30% tego co ja
    i tym zdaniem podsumowałbym całą tę dyskusję podpisując się pod nim obiema rękami i nogami

ps: aqrat mam monitor EIZO a i tak większość pracy robię na Szajsungu bo ... nieważne
    ps2: ludzi, którym oddaję zdjęcia aqrat najmniej zależy na oprofilowanych monitorach, ich priorytety i moje to dwie różne kwestie
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

no coz... dzisiaj kupilem uzywany ekran HP 17" za cale 55 EUR poki serwis mi nie zrobi
    Samsunga 24" to na tym HP bede wywolywal foty. cudow nie oczekuje, ale nie bede
    2 tygodnie lezal z robota, juz chocby dlatego, ze mnie cholera wieczorami wezmie.
    a jak Samsung wroci, to sobie HP stanie na sztorc z boku i bedzie jako drugi ekran do Grida
    w Lightroomie robil

z tym ze ja jestem amatorem, dodatkowo mieszkajacym na codzien wsrod Holendrow
    (wyjasnienie dla nietomnych: z Holendrami konkuruja Szkoci na "oszczednosc") i nie wydaje
    duzo kasy tam, gdzie moge wydac malo

co do konkretnej oceny - mnie tam monitory nie onanizuja. i tak wiadomo, ze co ekran to
    zdjecia inaczej wygladaja, wiec dla innych ogladajacych gra jest nie warta swieczki.
    a osobiscie to mi 24" z 1920x1200 i zywymi kolorami w pelni odpowiada.

z drugiej strony... jak ktos jest fetyszysta kalibracyjnym i lubi poswiecac swoj czas na
    analizowanie zgodnosci skladowych barwnych z wzorcem... ja nie zabraniam

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów