Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Nikkor VR vs. wyższe ISO

Witam,

mam takie pytanie czy lepiej być w posiadaniu przyzwoitego VR w tym przypadku N18-200 VRII i starać się wykonywać nieporuszone zdjęcia czy posiadać korpus z ISO, które podciągnięte do wysokich wartości nie szumi. Innymi słowy czy lepiej zainwestować w puszkę lepszej klasy, powiedzmy D300(s) czy posiadać VRII w obiektywie.

Powiedzmy Sigma 18-200 bez stabilizacji (trochę ciemniejsza na końcu) to różnica nawet 1150 zł w porównaniu do Nikkora VRII. Czy osiągnę ten sam efekt jakości zdjęcia, stosując wyższe ISO na Sigmie puszką, która nie szumi przy wysokich wartościach?

Pozdrawiam...

Domyślnie

Wszystko zależy do czego potrzebujesz obiektyw. Żeby zrobić nieporuszone zdjęcie obiektywem 200mm bez stabilizacji potrzebujesz czasu ok 1/250s VR pozwoli Ci zejść do 1/60 - 1/30 czy nawet niżej jak masz w miarę pewną rękę (sprawa indywidualna). Przy takim czasie (1/30) przy w miarę dynamicznej scenie, np poruszające się osoby, zdjęcia będą już poruszone (mam na myśli główny temat czyli np osoba). Przy statycznej scenie zarabiasz 2-3 (lub nawet więcej) działki EV. Jeśli chodzi jednak o Sigmę to masz dodatkowo stratę na świetle. Czyli sama puszka powinna mieć o 3-4 EV lepsze ISO aby mieć porównywalny efekt. Oczywiście trzeba pamiętać że rozważamy sceny statyczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark__jedi Zobacz posta
    Innymi słowy czy lepiej zainwestować w puszkę lepszej klasy, powiedzmy D300(s) czy posiadać VRII w obiektywie.
    najlepiej to zainwestować w... jasne szkła,
    za cenę D300s masz N50G i używane N80-200/2,8D
    oczywiście ten drugi w przypadku gdy masz puszkę z silnikiem AF

wyższe ISO na Sigmie puszką, która nie szumi przy wysokich wartościach?
    nie ma takich puszek...
    VR nie zamrozi ci ruchu więc nadaje się do ujęć statycznych a podnoszenie ISO odbija się na jakości rejestrowanego obrazka.
    Oczywiście pytanie co to dla Ciebie jest "wysokie ISO"?
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

OK. Podeprę się przykładem mojego znajomego.

Ja posiadam N18-200 VRII
    On posiada D90 + N18-55(KIT) + N55-200VR.

Z uwagi na częste mieszanie obiektywami i brudzenie matrycy, chciałby obiektyw taki jak mam ja czyli 18-200.
    Czy nie lepiej mu by było sprzedać wszystko i kupić D300 (lub D7000)+18-200 Sigmy (oczywiście dokładając do D300(D7000)).

Posiadałby lepszą puszkę z co prawda gorszym światłem na końcu Sigmy, ale ... właśnie tu pojawia się pytanie filozoficzne: co tzn "wysokie ISO" Powiedzmy, że 3200 (nie chce wywoływać wojny na temat ISO, ale u mnie w D90 na 3200 to zdjęcia już są średnie).

Domyślnie

OK. Podeprę się przykładem mojego znajomego.

Ja posiadam N18-200 VRII
    On posiada D90 + N18-55(KIT) + N55-200VR.

Z uwagi na częste mieszanie obiektywami i brudzenie matrycy, chciałby obiektyw taki jak mam ja czyli 18-200.
    Czy nie lepiej mu by było sprzedać wszystko i kupić D300 (lub D7000)+18-200 Sigmy (oczywiście dokładając do D300(D7000)).

Posiadałby lepszą puszkę z co prawda gorszym światłem na końcu Sigmy, ale ... właśnie tu pojawia się pytanie filozoficzne: co tzn "wysokie ISO" Powiedzmy, że 3200 (nie chce wywoływać wojny na temat ISO, ale u mnie w D90 na 3200 to zdjęcia już są średnie).

Tylko pamiętaj, że D300s nie daje żadnej przewagi jeśli chodzi o wysokie ISO w stosunku do D90.

Domyślnie

Ale D300 i D90 mają bliźniacze matryce. Na ISO nie zyska raczej nic. D300 to raczej ergonomia i parę innych ciekawych funkcji, ale na pewno nie lepsze ISO jak D90.
    Nie ma co się zastanawiać. Jeśli chodzi o d7k to tu też raczej nie będzie rewolucji, różnice pewnie będą aptekarskie, a dokładając do niego ciemniejszy obiektyw wyjdzie na tym gorzej. NA tym etapie, żeby zyskać cokolwiek lepsze ISO to już chyba tylko FX

Domyślnie

Niestety prawda jest bolesna i przy takich samych umiejętnościach fotografa, lepsze szkło wykona lepsze zdjęcie. VR i wysoką czułość należy traktować jako dobrodziejstwo (VR) i zło konieczne (wysoka czułość). Inwestycja w szkło (Nikkor) jest zdecydowanie lepsza niż wymiana body.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Jak chce mieć jeden obiektyw to chyba niepotrzebnie się w lustrzankę pakował...
    Fajny kompakt za te pieniądze by miał. Z jeszcze większym zakresem ogniskowych.
    No i matryce trudno ubrudzić...
    Ostatnio edytowane przez sebar1 ; 31-10-2010 o 21:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    Jak chce mieć jeden obiektyw to chyba niepotrzebnie się w lustrzankę pakował...
    Fajny kompakt za te pieniądze by miał. Z jeszcze większym zakresem ogniskowych.
    No i matryce trudno ubrudzić...
    Dzięki za sarkazm

Jak wyczytałem z waszych postów, problem puszki rozwiązuje się sam. Pozostaje zamiana dwóch obiektywów na jeden. Czy wygoda zakresu 18-200 Sigmy zrekompensuje stratę VR i działkę światła na końcu ogniskowej, czy też prawda w tym przypadku jest bolesna?

Domyślnie

Dzięki za sarkazm
    to nie sarkazm, kompakty obecnie to bardzo ciekawe urządzenia.
    Mają jasne obiektywy, VRy i co tam jeszcze powsadzali.
    Biorąc pod uwagę Sigmę, którą rozważa to może niekoniecznie jest taki zły pomysł...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów