Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Jak na moje oko, jest on porownywalny z Manfrotto 055xprob. Jak na taka roznice w cenie, myslalem, ze bedzie ciut stabilniejszy (mowie o szeroko rozlozonych nogach), a roznica jest malo zauwazalna. Chociaz z drugiej strony, 055 ogladalem tylko w sklepie... moze gdybym zaczal go uzywac, dostrzeglbym wieksze roznice.

Kolumne centralna mozna ustawic praktycznie pod kazdym katem i o dziwo, jak na takie rozwiazanie... jest to nawet stabilne. Nic nie opada itd.
    Plusem jest tez mozliwosc zamontowania kolumny "do gory nogami" i cykanie z wysokosci 0cm.

Szkoda, ze gwarancja (przy kupnie na firme) jest tylko 1 rok.

Ogolnie, ja jestem zadowolony.

Domyślnie

Dzięki za informacje. Mam manfrotto 055 i trochę mi brakuje stabilności - ale tylko jak używam aparatu jako kamerki.
    Niestety na rozłozonych nogach nie jest do końca stabilnie. Do zdjęć wystarczy ale do filmowania już nie.
    Leszek Jarzębowski
    -----------------

Domyślnie

Moglbys podac ile kosztowal Ciebie ponizszy "kombajn":

- statyw Giottos MTL 9371
    - glowica Induro PHQ1 5-Way
    - ramie Manfrotto Magic Arm with Quick Release Plate + Super Clamp

Czy glowice Induro kupowales poza Polska?

Domyślnie

Statyw 849zl, glowica ok. 1150zl (z wysylka z usa), ramie i klips 573zl
    Razem ok. 2572zl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rogal_ Zobacz posta
    Nie wiem czy kogos to jeszcze interesuje, ale moim "kombajnem" jest:
    - statyw Giottos MTL 9371
    - glowica Induro PHQ1 5-Way >link<
    - ramie Manfrotto Magic Arm with Quick Release Plate + Super Clamp

Gdyby ktos mial pytanie dot. tego sprzetu, teraz ja chetnie doradze Dzieki i pozdrawiam.
    Ja mam kilka pytań odnośnie tej głowicy. Szukam czegoś dobrego do panoram, a topowe modele Manfrotto czy Nodal Ninja są jak dla mnie trochę za drogie. Czy ta głowica umożliwia wyeliminowanie zjawiska paralaksy (czyli ustawienia punku węzłowego), na stronie producenta jest stwierdzenie "Balance and Nodal Point Orientation(with Optional 3rd Party Accessories)" - więc nie wiadomo o jakie akcesoria chodzi. Z kolei na filmiku się chwalą, że da się przesuwać aparat w celu ustawienia punktu węzłowego, więc już sam nie wiem czy tak czy nie . Wydaje mi się, że się da, ale tylko gdy aparat jest poziomo, jak jest pionowo to pewnie już nie. Proszę o weryfikację i kilka ogólnych słów jak się sprawuje ta głowica.
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

Nie wiem czy pomogę, bo nie znam się na tym... ale aby wyeliminować zjawisko paralaksy, należy odsunąć aparat w tył, względem punktu, w którym obraca się głowica, tak? W zestawie jest szybkozłączka, którą da się przesuwać aparat np. na boki, aby wykonywać zdjęcia 3D jednym aparatem. Jest możliwość obracania całej głowicy, oraz obracania samej szybkozłączki. Można przykręcić szybkozłączke do aparatu, obróconą względem niego o 90 stopni, aby móc przesuwać ją (szybkozłączke wraz z aparatem) w tył i przód głowicy.
    Jeśli mowa o zjawisku paralaksy, to chyba też zależy jakiego odsunięcia potrzebujesz. Pewnie są też dostępne jakieś dłuższe szyny w postaci szybkozłączek. Jeśli aparat jest pionowo (kadr pionowy), punkt obrotu lewo-prawo jest po boku aparatu, wiec to chyba odpada. Natomiast można eliminować to zjawisko, jeśli chcesz robić ruchy obiektywu góra-dol (przy kadrze pionowym).

Nie znam się na tym, wiec przepraszam jeśli napisałem, nie na temat.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów