Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Talking 15x21 d5000 Empik

Witam postanowiłem wywołać zdjęcia rodzinne 15x21 zrobione nikonem d5000.
    Lab który wybrałem to empik foto.
    Po wgraniu zdjęć kiedy to nadchodzi sposób kadrowania głupieje
    Do wyboru mam :
    10x15 - automatyczne kadrowanie centralne
    10x15 - pełen kadr z białymi paskami
    10x15 - pełen kadr przycięty
    Biała ramka
    Mimo ,iż zmieniłem rozmiar zdjęcia na te 15x21.
    Teraz problem z tym jaką opcje mam wybrać ? Przecież mój aparat zapisuje zdjęcia w formacie 2:3 ale 15x21 to chyba nie jest takie 100% 2:3.
    I czemu za przykład podają marne 10-x15 (strasznie mi to namieszało !)
    Pamiętam jak kiedyś robiłem zdjęcia u nich ( 3:4 ) 1. 10-15 (automatyczne kadrowanie centralne) i 2. 15-21( pełen kadr przycięty) baa trzymam je teraz i porównuję do pliku jpg i zauważam że w 1 jak i 2 opcji skroili sporo prawie tyle samo . Więc gdzie ta różnica w sposobie kadrowania ?
    Mniejsza z tym, teraz liczy się dla mnie to aby zdjęcia które chce wywołać nie zostały zbytnio obcięte, ponieważ zepsuje to kadr wybrany podczas robienia photo.

Czy jak zaznaczę 15x21 z automatycznym kadrowaniem centralnym to znów mi coś obetną , przecież to już jest dobry kadr (ten z puszki) Czy problem nie tyczy się tego 15x21.
    Wiem, wiem namieszałem ale czy ktoś jest w stanie pomóc i doradzić jaką opcje najlepiej wybrać ?

Domyślnie

Należy odpalićprgoram graficzny i samemu przyciąć/interpolować/przekształcić fotke do odpowiedniego formatu i modlić się żeby nic nie spieprzyli.
    "Of course, there will always be those who look only at technique, who ask „how,” while others of a more curious nature will ask „why”."
    Man Ray

Domyślnie

zadzwoń do labu i zapytaj się o dokładny rozmiar zdjęcia ( z reguły będzie to 15,2*20,4 do 21,5) potem przykadruj w jakimś programie i wyślij. Pamiętaj jednak iż pomimo dokładnego wykadrowania każdy lab trochę tnie po brzegach (1 do 2 mm)
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ja sobie odpuściłem empik, bynajmniej w Gdyni, tak spitolonych zdjęć pod względem kolorów dawno nie widziałem
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Ja sobie odpuściłem empik, bynajmniej w Gdyni, tak spitolonych zdjęć pod względem kolorów dawno nie widziałem
    Darko - to jaki lab w Gdyni polecasz? Albo coś z internetu z wysyłką typu np. labpolska.pl ?
    Bo będę musiał niedługo wywołać sporo zdjęć (sam pewnie wiesz jakich i muszę coś wybrać...
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

OStatnio korzystałem z labpolska i odbitki były super jak dla mnie, dimlab na włądysława IV też całkiem ładnie robią ale drogo, masz jeszcze ankarę w gdańsku, fuji na 3-maja w gdyni tylko tam pani kazała mi przycinać zdjęcia
    Kiedyś wysyłałem do słupska przez stronę cyfrowych z gdańska i wyglądało ok
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

ja też w Olsztynie, nie polecam Empiku nawet tym, których nie lubię

Domyślnie

Ja wybrałem Lab ,w którym wiedzą co to jest ICC

Domyślnie

Ja wybrałem Lab ,w którym wiedzą co to jest ICC
    Czyli który? jeśli można wiedzieć. Sam jestem na etapie przesiadki na jakiś sensowny lab we Wrocławiu
    www.foto-mm.pl http://3dpanorama.pl
    Nikony, szkła, lampki 2

Domyślnie

To zostanę pewnie przy labpolska (dla mnie najwygodniej). Dzięki.
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Uprawnienia umieszczania postów