Szukaj
trochę mało tego klifu pokazałeś, zbyt jasne obie i obie krzywe. Na jedynce horyzont wygięty w łuk![]()
Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S
Mnie się taka "żabia" perspektywa podoba, toteż pomysłu na te kadry gratuluję. Tym bardziej, że bardzo dobrze poradziłeś sobie z ostrością. Jasność i kolor także, w mojej ocenie, jak najbardziej ok. Kompozycyjnie bardziej podoba mi się dwójka, choć jedynka niewiele jej ustępuje... I wszystko byłoby super, gdyby nie:
1. Dystorsja - jak już Darek zauważył horyzont na obu wygina się w łuk
2. Nieszczęśliwe przyciemnienie nieba, najbardziej widoczne w PG 2, spowodowane połączeniem filtra polaryzacyjnego, szerokiego kąta i mocnego bocznego światła.
Da się to jednak skorygować![]()
"Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry PratchettPozdrawiam! Jacek
Piękna ta dwójeczka !
Dzieki chlopaki za krytyczne spojrzenie na moje prace. Ciagle sie ucze i nie ukrywam, ze wychodzi mi fotografowanie coraz lepiej ale wciaz jestem daleko za dobra srednia, nie mowiac juz o czolowce.
1. Ten luk nie jest kwestia dystorsji - tam zawija polwysep i kanal robi sie duzo szerszy, stad takie wrazenie. Nie bylem jednak w stanie pojechac bardziej w prawo, bo tam bylo ostre slonko i spaliloby cala fotke.
2. Faktycznie, horyzont jest krzywo wrrrr. Zwykle zwracam szegolna uwage na taki detal, ale tym razem dalem ciala.
Freman - czy moglbys mi pomoc z korekcja problemu z niebem takim jak na zdjeciu 2 ? Ewentualnie gdzie mozna znalezc jakis tutorial na ten temat?
pozdrawiam
ty hrwn dai llyn
Skontaktuj się z nami