Witam. Za 35-70 chca 40 funtow a za 28-80 D chca 60 funtow . Maciej
Szukaj
Witam. Za 35-70 chca 40 funtow a za 28-80 D chca 60 funtow . Maciej
Witam Wszystkich. Czytalem Wasze podpowiedzi i kupilem w dniu dzisiejszym Nikkor Nikon Macro ZOOM AF 35 - 105 mm f 3.5 - 4.5
za 79 funtow - sprzedajacy zapewnia ze obiektyw jest produkcji japonskiej - co sie potwierdzi jak go otrzmam - mam nadzieje ze bedzie lepszy od tych tajwanow -chociaz to nie jest wykladnia. Jeszcze raz dziekuje .Pozdrawiam Maciej
Ciekaw jestem opinii na temat fotek tym obiektywem (35-105), bo właśnie też się z nim zaprzyjaźniam.
Pierwsze kilka fotek; na końcu filmu wszedł, obiecujące...![]()
Witam.Wykonalem pierwsze testy zakupionego 35 - 105 AF Macro -sprawdzilem go na wszystkich zakresach -wypadl poprawnie , ale brak rewelacji ,a moze jestem zmanierowany przez Leica - Elmarit-M 2.8 / 21 - i tu jest moj blad - poprostu trzeba przestac porownywac - jednak F 4 jest szybszy bardzo dokladny w pomiarach -inna epoka - i ludzie nie patrza na mnie jak na jaskiniowca. Pozdrawiam Maciej
W dniu dzisiejszym testuje Nikkora AF 35 - 70 mm f 3.3-4.5 - co mnie dziwi - jest bardzo lekki -czy ta lekkosc mu nie zaszkodzi -na jakosci ? - zobaczymy. A poza konkursem chce sprawdzic swojego starego Nikkora H 50 mm f 2 od Nikkormata z 1958 r,ktorego kupilem za cale 5 funtow na markeci - stan fabryczny -bylem w szoku.Pozdrawiam Maciej.
H to pre-AI uważaj, przed wkręceniem podnieś ten dinks od przysłony
a obiektyw wypadnie dobrze albo bardzo dobrze, byle nie pod światło...
Z tych trzech najlepszy jest 28-70 3,5/4,5, miałem kiedyś i porównywałem z sigmą 28-70 2,8 EX
ostrość była minimalnie lepsza a przenoszenie barw bez porównania.
F i C.
Witam. Test Nikkora AF 35 - 70 f 3.3 - 4.5 zakonczony- nadzwyczaj lekki ,ale naprawde dobry - widac japonski - troche glosny autofokus ,zimny w barwach ,idealny do czarno-bieli -typowa kreska,jedynie maly zakres,ale jestem z niego zadowolony -zostawiam.Natomiast Nipon Kogaku Nikkor H 50mm f2 -ciezki - co z body F4 daje prawie tone i trzeba sie napracowac zanim zrobisz zdjecie -jest rewelacyjny -pod swiatlo daje rade ma MC .Pozdrawiam Maciej
Co do szkiełek, to powtórzę za kol. km79 - 28-105/3.5-4.5 - kapitalny obiektyw, 28-70/3.5-4.5 - również super szkło, 28-80 i 28-100 - nie polecam.
Swego czasu dla jednego kolegi zrobiłem taki króciutki test, jest tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=118165
No i jeszcze może mi się uda kloegę igg wykorzystać, bo widzę że w tym temacie zorientowany.
No właśnie - o co chodzi w tym 'stop-down mettering'? Że jak się to wykonuje w praktyce?
gdy nie ma komunikacji obiektywu z body przy pomocy bolca, to body zaklada, ze masz najwieksza mozliwa przeslone. Gdy bolec jest i ustawisz np przyslone 8, to swiatlomierz przeliczy sobie jaki czas dobrac np w trybie A zeby bylo dobre naswietlenie (przyslona naobiektywie przeciez sie nie przymyka). Gdy tego bolca nie ma, to musisz aparat 'oszukac'. Dlatego trzeba przymknac obiektyw do przeslony roboczej i wtedy sprawdzic pomiar (sprawdzic dobrany czas), ktory bedzie prawidlowy. Wtedy robisz zdjecie nie puszczajac podgladu glebi ostrosci, albo robisz odpowiednie ustawienia na manualu.
pzdr.
A.
Skontaktuj się z nami