Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Uszkodzone gniazdo SD w D40

Witam
    Ostatnio jak wkładałem kartę do aparatu, to dźwięk który usłyszałem jakoś zabrzmiał inaczej.
    No i rzeczywiście, ten mechanizm w gnieździe przestał działać. Trzeba kartę wyciągać szczypcami...
    Czy ktoś widział może wnętrzności D40 i wie, jak wygląda slot kart? Jakieś zdjęcia?
    Myślałem nad kupieniem nowego i wymianą mechanizmu. Znalazłem 2 trochę się różniące wykonaniem:

http://lispol.com/p/1361/Gniazdo%20n...20wyrzutnikiem
    http://www.sklep.propox.com/index.php?d=produkt&id=2774

i nie wiem, które byłoby bardziej zbliżone budową do oryginału.
    Ewentualnie czy ten mechanizm jest na tyle nieskomplikowany, że da się naprawić?

Domyślnie

i tak nie robisz zdjęć rozkręć i sobie zobacz , po drugie to są groszowe sprawy jeżeli to sam mechanizm kup oba

Domyślnie

Robię, bo gniazdo działa. Dlatego wolałbym uniknąć niepotrzebnego rozkręcania korpusu.
    Jedynie wyjmowanie karty jest uciążliwe.

Domyślnie

tylko mechanizm wyciągania zwalony weź przymocuj sobie sznureczek do karty taki mam patent na gniazdo w laptopie , poza tym zostaje tylko kupno gniazda

Domyślnie

Poszedłem na całość. Mój D40 właśnie jest w trakcie strip-teasu
    Odkręciłem fafnaście śrubeczek, odpiąłem dziesiątki taśm przewodzących, lutownica już się grzeje. Będzie się działo

Domyślnie

cykni foty jak masz czym bebechy nie często się widzi

Domyślnie

Udało się
    Wprawdzie ściągnąłem z czeluści netu serwisówkę do D40, ale ta część demontażu jest stosunkowa prosta i bez niespodzianek.
    Po odkręceniu podstawy korpusu i i zdjęciu tylnej ścianki (tu trzeba uważać i odpiąć taśmę) pokazuje się płyta główna z mnogością złącz.

Trzeba je wszystkie odpiąć i odlutować różowy przewód, żeby mieć dojście do drugiej strony.
    Widać przy okazji stalowy szkielet korpusu i moduł matrycy.

Gniazdo wygląda trochę inaczej niż te co znalazłem w necie. Jest zamontowane jakby "na plecach", stykami na górze.
    Widać ściśniętą sprężynkę wyrzutnika.

Jak się okazało, suwaczek-blokada w nieznany sposób zawiesił się w tylnym położeniu. Chwila manipulacji wykałaczką i zeskoczył na miejsce. Gniazdo działa, ale jakby nie tak pewnie jak wcześniej. Będę musiał się z nim delikatniej obchodzić, bo taka zabawa to całe popołudnie w plecy.
    Niewykluczone, że suwaczek da się też odblokować przez "drzwiczki" karty bez demontażu korpusu, ale strzeżonego...

Dodatkowe fotki D40 w negliżu

Taśma dwustronna na srubki

Podstawa z gniazdem statywu

Zespół wyświetlacza i przycisków
    Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 25-10-2010 o 22:50

Uprawnienia umieszczania postów