Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Sigma 105Ex 2,8

Domyślnie Sigma 105Ex 2,8

mam pytanie czy warto kupić ten obiektyw i czy możecie polecić coś innego w podobnej cenie, z góry dzięki za pomoc
    Absurdem jest dzielić ludzi na dobrych i złych. Ludzie są albo czarujący, albo nudni.

Oscar Wilde

Domyślnie

Porównanie kilku obiektywów makro, (chyba ta S105 to ma być do makro?)
    http://www.nnplus.de/macro/hAllezentrum.html
    Oraz niedawno na forum był króciutki wątek o tym.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152257

Ogólnie w tej cenie są
    Tokina 100
    Sigma 105
    Nikkor 60
    Tamron 90

Domyślnie

Zalezy co chcesz tym obiektywem fotografować.
    Jak dla mnie ma tylko jeden minus - wraz ze zmniejszaniem dystansu między nim a fotografowanym obiektem "robi się ciemniejszy" - no ale w sumie to obiektyw macro.

Domyślnie dzięki

dzięki za podpowiedzi, potrzebuję do fotografii macro pobawiłem się nim troszkę można je sobie wypożyczyć i zdecydowałem się na kupno, co prawda nie jest to do końca to co bym chciał, ale jest to to na co mnie w tej chwili stać i co spełnia moje oczekiwanie
    Absurdem jest dzielić ludzi na dobrych i złych. Ludzie są albo czarujący, albo nudni.

Oscar Wilde

Domyślnie

Czego Ci w nim brakuje?
    Mój egzemplarz jest o wiele ostrzejszy na przyszlonie 2,8/3 niż pokazuje zalinkowany test (co znaczy, ze przy zakupie warto przetestować kilka sztuk).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakukasa Zobacz posta
    Mój egzemplarz jest o wiele ostrzejszy na przyszlonie 2,8/3 niż pokazuje zalinkowany test (co znaczy, ze przy zakupie warto przetestować kilka sztuk).
    Potwierdzam. Miałem tą Sigmę przez jakieś 2 lata i również była zdecydowanie ostrzejsza, niż to wynika z podlinkowanego testu.
    flickr dużo gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakukasa
    25-10-2010 16:35
    Nie patrz się na to co pokazuje f/2.8, bo i tak makro nie zrobisz na tej przesłonie.
    Patrz na f/4 i w góre.

Cytat Zamieszczone przez bakukasa
    Zalezy co chcesz tym obiektywem fotografować.
    Jak dla mnie ma tylko jeden minus - wraz ze zmniejszaniem dystansu między nim a fotografowanym obiektem "robi się ciemniejszy" - no ale w sumie to obiektyw macro.
    Tak jest w każdym obiektywie makro, więc to nie jest żaden minus, tylko fizyka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr290 Zobacz posta
    dzięki za podpowiedzi, potrzebuję do fotografii macro pobawiłem się nim troszkę można je sobie wypożyczyć i zdecydowałem się na kupno, co prawda nie jest to do końca to co bym chciał, ale jest to to na co mnie w tej chwili stać i co spełnia moje oczekiwanie
    Tak jak pisałem wyżej, sprawdź sobie jeszcze te obiektywy.
    Cena raczej podobna.
    Tokina 100
    Sigma 105
    Nikkor 60
    Tamron 90

Domyślnie

Z obiektywów macro bardzo dobre opinie mają jeszcze sigmy 60 i 150.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakukasa Zobacz posta
    Z obiektywów macro bardzo dobre opinie mają jeszcze sigmy 60 i 150.
    Zapomnieliście o Tamronie 180/3.5 ? Bardzo dobre szkło i nie trzeba nim robaczka dotykać
    Jacek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów